03 Eylül 1999 21:00

Kolombiya'da gözler hükümette

Kolombiya'da milyonlarca kişinin katıldığı genel grev sonrasında halk, hükümetin takınacağı tutumu bekliyor. IMF politikalarında ısrar edilirse, yeni eylemler yapılacak.

Paylaş
Kolombiya'da gözler hükümette
Kolombiya'da iki gün boyunca genel greve giderek hayatı durduran milyonlarca işçi ve emekçi, hükümetin ön talepleri kabul etmesinin ardından yeniden işbaşı yaptı. Sendika liderleriyle görüşmelere başlayan hükümetin ise, asıl taleplerin görüşülmesi sürecinde yeni manevralara başvurmasından endişe ediliyor.
Bir yıldır iktidarda olan Andres Pastrana hükümeti, kamu sektöründeki maaşların dondurulmasını içeren bir kemer sıkma politikasını hayata geçirerek, IMF'nin istediği şartları yerine getirmek ve vaat edilen 3 milyon dolarlık krediyi almak istiyor. Kendilerini daha büyük bir sefalete mahkûm edecek olan bu politikaları kabul etmeyen milyonlarca emekçi, bu yıl içinde 13 kez işbıraktı.
Grev önemli bir adım
Hükümet yanlısı gazeteler, grevin başarısız olduğu yönünde propaganda yürütürken, grev çağrısını yapan işçi temsilcileri, eylemin başarısız olmadığını ve bu grevin emek düşmanı politikalara karşı uzun vadeli bir mücadelenin bir parçasını olduğunu dile getiriyorlar.
İşçi Birlikleri Konfederasyonu (CUT) Başkanı Wilson Borja, "Kolombiyalıların kendilerini gerçek bir demokrasi içinde ifade edebilmeleri çok zor, ancak bu grevle biz gündeme müdahalenin yollarını açmaya başladık" şeklinde konuştu. Kolombiya halkının ve işçilerin kazançlı çıktığını söyleyen Tarcisio Mora isimli bir başka sendika lideri de, hükümet temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından, "Hükümet üstüne düşeni yapmazsa, Kolombiya halkından yeni eylemler gelecektir" dedi.
40 maddelik paket
Sendika liderleri ile hükümet temsilcileri, ekonomik politikalar üstündeki görüşmelerini önümüzdeki ay başlatacaklar. Ancak Devlet Başkanı Andres Pastrana'nın, sendikalar tarafından hazırlanan ve IMF ile yapılan görüşmelerin kesilmesinden özelleştirmenin durdurulmasına kadar birçok talebi içeren 40 maddelik paketin birçok noktasını kabul etmeye yanaşmayacağı belirtiliyor.
Ülke çapında greve katılanların toplam sayısının milyonlarla ifade edildiği belirtilirken, genel grevin en çok öne çıkan yanlarından biri de işçi ve emekçilerin sadece yüzde 7'sinin sendikalı olduğu ülkede, memurların, yerlilerin, esnafın ve kitle örgütlerinin eyleme verdiği önemli destek oldu.
Bir kız çocuğu öldü
Salı ve çarşamba günleri hayata geçirilen genel grev süresince saldırganlığını bir kez daha ortaya koyan hükümetin emirleriyle 200 aşkın işçi gözaltına alındı. İşçi temsilcileri, polis saldırıları sonucu 50 civarında arkadaşlarının da yaralandığını belirtirken, Bogota'da polisin açtığı ateş sonucu 10 yaşındaki bir kız çocuğunun öldüğü öğrenildi.
FARC'ın eylemi sürüyor
İşçilerin mücadelesini desteklemek için eylemlerini yoğunlaştırma kararı alan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), salı günü Buenaventura'daki bir hidrolektrik santralinde başlattığı işgal eylemini sürdürüyor. Tesisi ele geçiren 60 kişilik FARC birliğinin lideri 'JJ', santralin elektriğinden yararlanan insanların yaptığı ödemelerin yüzde 30 oranında düşürülmesini istemişti. Pasifik kıyısındaki santralin normal faaliyetini sürdürdüğü belirtirken, polis ve askerlerin, içinde yüze yakın işçi ve 60 gerilla bulunan santrale müdahalede bulunmadı.
ÖNCEKİ HABER

Ivanov: 'Kafkasya'da çıkarlarımızı

SONRAKİ HABER

Fay hattı domino etkisi gösterebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...