03 Eylül 1999 21:00

Ivanov: 'Kafkasya'da çıkarlarımızı

   koruruz'

Paylaş
Ivanov: 'Kafkasya'da çıkarlarımızı
   koruruz'
Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'ı kapsayan Kafkasya turuna başladı.
Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in isteği üzerine, bu ülkeleri kapsayan ilk resmi ziyaretine önceki gün başlayan ve dün Azerbaycan'dan Ermenistan'a geçen İvanov, bugün sona erecek gezisi sırasında, bu ülkelerin Devlet Başkanları, Başbakanları ve Dışişleri Bakanları ile görüşmeler yapacak.
Ziyaret sırasında, ikili ilişkilerin geliştirilmesi, var olan sorunların giderilmesi ve Karabağ ile Abhazya sorunlarının çözüm çabaları üzerinde durulacak. En önemli gündem maddelerinden birini de, Hazar geçişli doğal gaz boru hatları ve Bakü-Ceyhan projesi oluşturacak.
'Bazı ülkeler'...
İvanov, Moskova'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Rusya'nın stratejik çıkarlarının, her üç ülke ile de ilişkilerin geliştirilmesini gerektirdiğini vurguladı ve "Bazı ülkeler bu bölgeyi, kendi çıkar alanı ilan etmiş durumdalar ve görüşlerini bu ülkelere empoze etmeye çalışıyorlar" dedi. Rusya'nın da bölgede çıkarlarının bulunduğunu belirten İvanov, "Hiç kimsenin, Rusya'nın bölgedeki çıkarlarına el uzatmasına müsaade etmeyeceğiz. Rusya, Kafkasya'da etkili bir güç olma konumunu sürdürecek" diye konuştu.
İvanov, bölgedeki çatışmaların, Rusya'nın katılımı olmaksızın veya Rusya'nın çıkarları göz önüne alınmaksızın çözümlenemeyeceğini de belirtti.
İvanov, önceki gün yaptığı açıklamada da, Hazar Denizi'nin yatağından geçecek petrol ve doğal gaz boru hatlarının ve Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesinin ekonomik açıdan verimli olmayacağını düşündüğünü, uzmanların görüşlerinin de bu yönde olduğunu söyledi. İvanov, "Bu projelere ekonomik değil, politik açıdan yaklaşılıyor. Eğer ekonomik beklentiler tamamen göz ardı edilirse, tamamiyle politize edilirlerse, hepsinden de önemlisi, bu, Rusya'ya zarar verecek şekilde yapılıyorsa, kabul edilemez" dedi.
ÖNCEKİ HABER

UCK muhafızlık yapacak

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da gözler hükümette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...