03 Eylül 1999 21:00

UCK muhafızlık yapacak

Kosova'nın işgalinden önce ABD tarafından desteklenen UCK, bölgede hükümet olmayı isterken ancak Amerikan kotlu bir muhafız birliği olma izni alabildi.

Paylaş
Muhafızlık yapacaklar
Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK)'nun, üniformalı ve hafif silahlarla donatılmış bir ulusal muhafız birliği kurmasına izin verildiği bildirildi.
The Guardian gazetesinin Batılı kaynaklara dayanarak verdiği haberde, bu birliğin 2 bin 500 ila 3 bin kişiden oluşacağı belirtildi. Haberde, henüz belli bir isim verilmeyen bu birliğin isminin "Kosova Müfrezesi" veya "Kosova Acil Hizmet Birimi" olabileceği kaydedildi.
Guardian muhabiri, Batılı arabulucular ile UCK yetkililerinin, söz konusu birliğin taşıyacağı silahların türü konusundaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirten bir belgeyi gördüğünü belirtti.
Kosova'yı geçen günlerde ziyaret eden ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke, UCK'nın silahsızlandırılmasının şart olduğu uyarısında bulunmuş, buna karşın Kosovalı Arnavut askeri liderlerinin silahsızlanma konusunda "yavaş" davrandıkları belirtilmişti.
ABD'den kot pantolon
Öte yandan, ABD'nin Kosova Kurtuluş Ordusu'na, askeri kimliğini bıraktıktan sonra kullanılmak üzere sivil giysi yardımında bulunduğu bildirildi.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Joseph Biden, yerel yetkililerle, bölgesel bir çözüme ulaşmak için ABD ve NATO'nun neler yapabileceğini müzakere etmek üzere çıktığı Kosova, Bosna, Makedonya, Bulgaristan ve Romanya'yı kapsayan gezisinin sonunda, Romanya'nın başkenti Bükreş'te bir basın toplantısı düzenledi.
Biden, yapılan anlaşma çerçevesinde, UCK'nın 18 Eylül'e kadar askeri kimliğini bırakması gerektiğini hatırlattı. "UCK sihalsızlanacak ve üniformayı bırakacak" diyen Biden, ülkesinin UCK'ya 8 bin kot pantolon, lastik ayakkabı ve diğer "geleneksel günlük Amerikan giysileri" gönderdiğini belirtti.
ABD'nin, Balkanlar'ın yeniden yapılanması için belirlenen mali bütçenin yüzde 6'sını üstleneceğini de söyleyen Biden, bu mali yükü, zengin Batı Avrupa ülkelerinin üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Biden, ABD'nin Kosova ve Bosna'daki varlığını sürdüreceğini, çünkü "ülkesi için insan haklarının çok önemli olduğunu" söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Organizasyon sorunu sürüyor

SONRAKİ HABER

Ivanov: 'Kafkasya'da çıkarlarımızı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...