02 Eylül 1999 21:00

Yunanistan'dan AB yardımına vize

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Kranidiotis, Yunanistan'ın, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yapacağı 200 milyon Euro'luk yardımı destekleyeceğini söyledi.

Paylaş
Yunanistan'dan AB yardımına vize
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Kranidiotis, Yunanistan'ın, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yapacağı 200 milyon Euro'luk yardımı destekleyeceğini ancak, Gümrük Birliği Yardım Fonu için koyduğu vetoyu kaldırma hakkını saklı tutuğunu söyledi.
Kranidiotis, önceki gün Avrupa Komisyonu'nu, bazı haberlerde belirtildiği gibi Yunanistan'ın vetosunun kaldırıldığını bildirmek için değil, depremden sonra Türkiye'ye yapılacak uzun dönemli AB yardımı konusundaki tutumunu ortaya koymak için ziyaret ettiğini belirtti. Kranidiotis, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Depremin yarattığı sorunlar ve güçlüklerle karşılaşan Türkiye'ye yardım etmek istiyoruz. Biz bunu insani görevimiz olarak düşünüyoruz" dedi. AB Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Hans van der Broek ile yaptığı görüşmelerde, "bu siyasi isteği gerçekleştirmenin araçları ve teknik yönlerinin" ele alındığını belirten Kranidiotis, veto konusunda şunları söyledi: "Vetoyu kaldırmıyoruz. Türkiye'ye yapılacak yardım için onayımızı veriyoruz. Vetonun da kuşkusuz sınırları var. Ancak veto, seçici ve dikkatli bir şekilde ve özellikle küçük ülkeler tarafından kullanıldığında, büyük yararı olabilen bir silahtır."
ABD yardımları
Türkiye'deki deprem felaketinin ardından ABD'den hükümet, özel sektör ve vatandaşlardan depremzedelere yapılan yardımların bedelinin 20 milyon doları (9 trilyon TL) aştığı bildirildi. ABD hükümetinin yürüttüğü kurtarma ve yardım faaliyetlerinde 10.7 milyon dolar harcanırken, bu rakama Türkiye'de görevli Amerikan savaş gemilerinin harcamalarının dahil olmadığı belirtildi.
Türkiye'ye askeri helikopterler satan "Sikorsky" firması ile onun bağlı olduğu ana kuruluş "United Technologies Corp." (UTC), deprem felaketzedelerine sadece 200 bin dolar yardımda bulundu. Yardım, Amerikan Kızılhaçı aracılığıyla Türkiye'ye iletilecek.
İranlı'dan böbrek bağışı
İran vatandaşı Asger Halilpur, Türkiye'de meydana gelen depremden zarar görenlere yardım için böbreğinin birini bağışlamak istiyor.
İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz'de yaşayan Halilpur, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği mesajda, "Bu bağışı insani bir görev olarak gördüğünü ve ölenlere saygısı nedeniyle, masrafları kendisine ait olmak üzere Türkiye'ye gelerek, bu insani görevi yerine getirmek istediğini" kaydetti.
İranlı Asger Halilpur, Demirel ve Ecevit'ten bu bağışı yapmasına onay vermelerini istedi.
ÖNCEKİ HABER

İmar yönetmeliğinde yeni düzenleme

SONRAKİ HABER

Vergiler rantiyeye kaynak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...