02 Eylül 1999 21:00

İmar yönetmeliğinde yeni düzenleme

Üçten fazla katlı binalar için asansör zorunlu kılınırken, yangın merdiveni olmayan 5'ten fazla katlı konutlarda, iki yıl içerisinde yangın merdiveni kurulacak.

Paylaş
İmar yönetmeliğinde yeni düzenleme
Bayındırlık Bakanlığı imarla ilgili çeşitli yönetmeliklerde değişiklikler yaptı. Tüm yapılarda, Türk Standartları Enstitüsü tarafından özürlüler için belirlenen standartlara uyulması zorunlu hale getirildi. Afet bölgesinde yapılacak yapılarda da özürlüler için belirlenen standartlara uyulacak.Bayındırlık Bakanlığı'nın imarla ilgili çeşitli yönetmeliklerde yaptığı değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan değişikliklerle, tüm yapılarda TSE standartlarının dikkate alınarak plan, fen, sağlık ve çevre koşullarıyla ilgili diğer kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine uyulması zorunluluğu getirildi. Belediyeler yörenin koşullarını da dikkate alarak mevzuat ve standartlarda yer almayan konularda da özürlülerle ilgili gerekli önlemleri almaya yetkili kılındı.
Ruhsat süresi
İnşaatına iki yıl içinde başlanmayan, ruhsat süresi içerisinde tamamlanamayan veya süresi içerisinde ruhsat yenilenmesi yapılmayan yapılar ruhsatsız yapı olarak değerlendirilecek. Bu yapılar hakkında, yeniden ruhsat alma tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat uygulanacak.
Yangın merdiveni yapılmasına ilişkin zorunluluk da genişletildi. Buna göre daha önce beş kattan fazla olan konutlar için uygulanan yangın merdiveni zorunluluğu, bundan böyle üç katı aşan binalar için de uygulanacak. Şu anda yangın merdiveni bulunmayan 4 ve 5 katlı binalar ile birden fazla katı olan tüm genel yapılara iki yıl içerisinde yangın merdiveni kurulacak.
Asansör zorunluluğunun kapsamı da yine genişletildi. Daha önce beşten fazla katlı binalar için uygulanan bu zorunluluk, yapılan düzenlemeyle üçten fazla katı bulunan binalardan başlatıldı.
Altyapı alanları
İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Yönetmelik'le belirlenen kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarına ilişkin birim metrekarelerde de değişiklik yapıldı. Buna göre, kentlerde kişi başına 1 metrekarelik kreş va anaokulu alanı, nüfusu 45 binden fazla olan yerlerde 4.5 metrekarelik ilköğretim, 3 metrekarelik ortaöğretim alanı ayrılacak. Sağlık tesisleri için ayrılacak alan nüfusu 45 bine kadar olan yerler için kişi başına 2 metrekare, 45 binle 100 bin arasında olan yerlerde 3 metrekare, 100 binden fazla nüfuslu yerlerde ise 4 metrekareye çıkarıldı.
Aktif yeşil alan ise tüm yerleşim birimleri için kişi başına 10 metrekare olarak belirlendi. Böylece, kentsel, sosyal ve kültürel altyapı için gereken alan miktarı yaklaşık yüzde 40 oranında büyütüldü.
ÖNCEKİ HABER

Ev kiralarında deprem var

SONRAKİ HABER

Yunanistan'dan AB yardımına vize

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...