02 Eylül 1999 21:00

Kürtçe şarkı söyleme suçu

Dünya Barış Günü için devlet yetkililerin hamasi nutuklarının hazırlandığı saatlerde, Kürtçe şarkılar söylediği için hakkında dava açılan İkram Tan, tutuklandı.

Paylaş
Kürtçe şarkı söyleme suçu
Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde müzik çalışmalarını sürdüren İkram Tan (Ozan Mervan), tutuklanarak Ümraniye Cezaevine konuldu. 1. 11.1998 tarihinde Halkın Demokrasi Partisi'nin olağan genel kurulunda Kürtçe ezgileri seslendirdiği için hakkında bölücülük suçlamasıyla dava açılan Tan'ın 27 Ağustos'ta gözaltına alındığı ve 31 Ağustos '99'da da tutuklandığı bildirildi.
1 Eylül Dünya Barış Günü için, devlet yetkililerinin "barış"tan söz eden hamasi nutuklarının hazırlandığı saatlerde, Kürtçe şarkı söylediği için İkram Tan'ın tutuklanması, büyük tepki topladı.
İstanbul, Adana, Mersin, İzmir, Urfa ve Diyarbakır Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) tarafından yapılan ortak açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Bu ülkede, halkın boğazındaki bir parça ekmeği de trilyonluk banka vurgunlarıyla alan, yüzlerce faili artık belli cinayeti işleye, işkence yapan çetelericezaevlerinden çıkaran anlıyış, cezaevlerine Kürt sanatçılarıyla Türkiye'deki diğer aydın ve sanatçıları doldurmayı amaçlıyor. Bilinmelidir ki sanatçı arkadşamızı İkram Tan (Ozan Mervan) sadece kendi anadili ile şarkılar söylediği için bugün cezaevindedir. Bu geri zihniyeti protesto ettiğimizi belirtiyoruz.
Koma Amed, Koma Çiya, Koma Rojhilat, Koma Azad, Koma Agirê Jiyan, Kevoka Şîn, Koma Gulên Xerzan, Vengê Sodirî, Ozan Xanemîr gibi müzik grupları ve sanatçıların yanı sıra Teatra Jiyana Nû ve Kovara Jiyana Rewşen de, yapılan ortak açıklamaya katıldılar.
MKM'nin yaptığı açıklamada ayrıca, Kürtçe şarkılar söylediği için tutuklanan Tan'ın derhal serbest bırakılması için, basın, aydın, sanatçılar ve kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapılarak, halkların türkülerinin susturulamayacağı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Kürt müziğinde arşiv çalışmaları

SONRAKİ HABER

Sanat örgütlerinden depremzedelere

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...