02 Eylül 1999 21:00

Artçı şoklara karşı önlem yetersiz

Artçı depremler, can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturmaya devam ediyor. Son olarak 4.6, ve 5.2 büyüklüğünde kaydedilen iki artçı deprem, endişeleri gündeme getirdi.

Paylaş
Artçı şoklara karşı önlem yetersiz
Gökhan Biçici
Artçı depremler, can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturmaya devam ediyor. Son olarak İzmit merkezli olarak gerçekleşen ve biri 4.6, diğeri ise 5.2 büyüklüğünde kaydedilen iki artçı deprem, "Büyük depremi atlatan binalar ne kadar güvenli" yönündeki endişeleri gündeme getirdi. Hatırlanacağı gibi önceki gün gerçekleşen depremde 200'e yakın kişi yaralanırken, Al Baraka Türk Bankası'nın İzmit merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalışan 31 yaşındaki Ali Cengiz Küçük hayatını kaybetmişti.
Ölüm olayına, deprem paniğiyle bankadan dışarıya kaçmaya çalışan Küçük'ün kafasına düşen tuğla bloğu sebep olmuştu. Banka çevresinde çalışmaları izleyen banka çalışanları ise gazetemize, binanın depremden hemen önce sigorta yetkilileri ve Bayındırlık Bakanlığı İl Müdürlüğü ekiplerince incelendiğini ve kendilerine 'Sorun yok' dendiğini iddia ettiler.
Konuya ilişkin olarak tefonla görüştüğümüz Banka Müdür Yardımcısı Necati Saral, daha da ileri giderek, binayı inceleyen yetkililerin kendilerine, "Bu binanın o ana kadar inceledikleri içerisinde en iyi durumda olanı olduğunu söylediğini" öne sürdü. Ancak ellerinde bu tespitle ilgili resmi bakanlık raporunun olup olmadığını sormamız üzerine ise Saral' "Tespit çok yeni yapıldığı için, bize henüz bir rapor ulaşmadı" dedi.
Bakanlık banka yetkililerini suçluyor
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Bakanlık İl Müdürlüğü yetkilileri ise aksini iddia ediyor. Adını açıklamak istemeyen bir yetkili, gazetemize yaptığı açıklamada, bir görevli arkadaşlarının depremden sadece bir saat önce banka yetkililerini dışarıdaki çatlak konusunda uyardığını, ancak Banka yetkililerinin bu sözleri dikkate almadığını iddia etti.
Kriz merkezinin konumlandığı çadırda bulunduğu için bize konu hakkındaki resmi tutanaklar konusunda da o an için yardımcı olamayacağını söyleyen bakanlık görevlisi açıklamasının devamında bu konuya ilişkin daha net açıklamaların ilerleyen günlerde yapılabileceğini ifade etti.
'Bütün şehir elden geçmeli'
Ancak her halükârda kesin olan bir şey var ki o da, artık bu tip olayların İzmit halkı açısından günlük yaşamın bir parçası haline gelmesi tehlikesinin yaşandığı. Aynı kaygıları taşıyan bir diğer uzman olan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise böylesi vakaların yayılmasını engellemek için, hasar tespit çalışmalarının çok özenli bir şekilde yapılması gerektiğini aktarırken, büyük depremde oldukça yıpranan İzmit gibi illerin mümkün olduğunca tümüyle elden geçirilmesi gerektiğini özellikle vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Deprem değil sorumsuzluk yıktı

SONRAKİ HABER

Öğrencilere de af çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...