02 Eylül 1999 21:00

Halk Dili'yi terkediyor

Doğu Timor'da Endonezya'ya bağlı kontra grupların saldırılarını artırması, halkı bölgeyi terketmeye yöneltiyor.

Paylaş
Halk Dili'yi terkediyor
Doğu Timor'da yapılan referandumun sonucunun bağımsızlık olacağını gören Endonezya yönetimi, adadaki kontra grupların saldırılarını yoğunlaştırma politikası izlemeye başladı. Kontraların artan saldırılarından sonra, binlerce kişi, başkent Dili'yi terketmeye başladı.
Dili'de önceki gün kontralar ile bağımsızlık taraftarları arasında çıkan çatışmalar ve kontraların bölgedeki BM merkezini kuşatarak bazı binaları ateşe vermesi, gazetecilere saldırmasının ardından dün başkentte çoğu dükkanın kapalı olduğu, yollarda çok az araç ve yaya görüldüğü haber verildi.
Halk, birkaç bin kişinin korkuyla başkenti terk ederek köylerine döndüğünü ya da başkent dışındaki dağlara kaçtığını kaydetti.
Dili'yi terk etmeyen bağımsızlık yanlıların da kendilerini korumak için silahlandıkları belirtiliyor.
Wiranto'dan sözde 'garanti'
ABD, Avustralya, Portekiz ve New York'taki BM yetkilileri, Endonezya yönetimini, kontralara müdahale etmediği gerekçesiyle sert bir dille eleştirirken, bölgede bulunan üst düzey bir BM yetkilisi, ordunun, olaylara müdahala etme garantisi verdiğini bildirdi. BM'nin Doğu Timor özel temsilcisi Çemşid Marker, Endonezya askeri yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra, Genelkurmay Başkanı General Wiranto'nun "sorun olduğunda askerlerin müdahale edeceği" sözü verdiğini kaydetti. Marker, Wiranto'nun bölgede yeni olaylar olmaması sözü veremeceğini, çünkü "olayları kendisinin yaratmadığını" da ifade ettiğini söyledi.
Marker, hafta başında yapılan ve Doğu Timor'un bağımsızlığı yolunu açması beklenen refarandumu düzenleyen BM'nin bölgeden ayrılmayı planladığı yönündeki iddiaları da yalanladı. Saldırıların ardından bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Endonezya hükümetinden, Doğu Timor'da terör estiren kontra gruplara karşı sıkı tedbir almasını isterken, BM Güvenlik Konseyi de, kontraların saldırılarını kınadı.
Ölü sayısı 3'e çıktı
Bu arada, bağımsızlık karşıtı çetelerin Dili'deki BM misyonuna ait binayı birkaç saat süreyle kuşatma altında tuttuğu sırada meydana gelen olaylar sırasında ölenlerin sayısının 3'e yükseldiği bildirildi. BM'ye hakim olan ABD'nin, bölgedeki olayları, Doğu Timor'a bir "barış gücü" çıkarmak için vesile yapmasından endişe ediliyor. Doğu Timor'da 31 Ağustos'ta sandık başına giden 400 bin seçmen, 1975 sonunda Endonezya tarafından işgal ve ilhak edilen bölgenin bağımsızlığı ya da özerkliği konusunda görüş bildirdi. Sandıktan bağımsızlık çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Kolombiya'yı işgal planı

SONRAKİ HABER

'Bize de oturmak düşmez dedik'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa