02 Eylül 1999 21:00

Grevciler geri adım attırdı

Kolombiya'da genel greve giden yüzbinlerci işçi ve emekçi, hükümete geri adım attırdı. Gerillalar ise emekçilere destek için eylemlerine devam ediyor.

Paylaş
Grevciler geri adım attırdı
Kolombiya'da emekçilere yönelik baskıların sona erdirilmesi, IMF ile yapılan görüşmelerin kesilmesi ve insan hakları ihlallerinin sona ermesi talepleriyle greve giden işçiler, eylemin ikinci gününde Andres Pastrana hükümetine geri adım attırdı. Salı sabahından itibaren şalterleri indiren bir buçuk milyona yakın işçi ve grevi destekleyen onbinlerce köylü, polis saldırılarına karşın önceki gün de işbaşı yapmadı.
Başkent Bogota ve diğer büyük kentlerde kitlesel eylemlerin devam etmesi sonucu, hükümet geri adım atmak zorunda kaldı. Geceyarısına doğru işçi temsilcileriyle anlaşmaya hazır olduğunu duyuran hükümet, ilk aşamada gözaltına alınan tüm işçileri salıvermeyi ve sendika eylemlerini meşru kabul etmeyi taahhüt ederken, işçi federasyonlarıyla kapsamlı görüşmelere başlanacağını duyurdu.
Gerillalara pusu
İşçi ve emekçilerin eylemlerine destek vermek için seri eylemler düzenleme kararı alan Simon Bolivar Gerilla Koordinasyonu çatısı altındaki gerillalar ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar ise yoğunlaştı. Kolombiya ordusu tarafından yapılan açıklamada, bir gerilla konvoyunun pusuya düşürüldüğü ve 50 gerillanın öldürüldüğü iddia edildi, ancak ordunun elinden FARC savaşçılarına ait yalnızca 24 ceset olduğu görüldü. Ordu sözcüsü, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ne bağlı iki kamyondan oluşan konvoyun Casanare eyaletinde bir polis merkezine saldırı düzenledikten sonra sıkıştırıldığını söyledi. Kuşatmaya alınan gerillaların askerlere çatışmaya başlamasından sonra ise uçakların gerilla kamyonlarını bombalayarak havaya uçurduğu öğrenildi.
İşgal sürüyor
Buenaventura kenti yakınlarındaki Anchiclaya hidroelektrik santralini işgal eden bir başka FARC birliği ise eylemini önceki gün de sürdürdü. Santraldeki 60 kişilik gerilla grubu, Valle Del Cauca bölgesinde elektrik fiyatlarının yüzde 30 oranında düşürülmesini talep ediyor. Buradaki birliğin 'JJ' isimli komutanı santralin normal olarak çalışmaya devam ettiğini ancak talepleri kabul edilmezse tesisi kapatacaklarını bildirdi.
15 kişi katledildi
Grevle birlikte halk muhalefetinin yükselmesi ise devlet destekli kontra çektelerini bir kez daha harekete geçirdi. Önceki gün Antioquia eyaletinde en az 15 kişi kontralar tarafından katledildi.
ÖNCEKİ HABER

Enkaz altında 3 gün

SONRAKİ HABER

Kolombiya'yı işgal planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...