01 Eylül 1999 21:00

Depremzedelere vergi kolaylığı

17 Ağustos'taki deprem hali göz önüne alındığında mükelleflerin beyanname vermesi, vergi ödemesi zorunlu olmayacak.

Paylaş
Depremzedelere vergi kolaylığı
Deprem bölgesindeki mükelleflerin vergiyle ilgili yükümlülüklerinin ertelenmesine gerekçe oluşturan "mücbir sebep hali"nin ne zaman sona ereceğine Maliye karar verecek. Mücbir sebep hali devam ettiği sürece mükelleflerin beyanname verme, vergi ödeme gibi yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmeyecek.
Maliye Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğinde depremden zarar gören mükellefler için getirilen vergi ertelemesinin uygulama esasları hakkında bilgi verildi. 17 Ağustos'ta meydana gelen depremin Vergi Usul Kanunu'nda tanımlanan mücbir sebep hali kapsamına girdiği belirtildi.
Kocaeli, Sakarya, Yalova illerinin merkez ve ilçeleri ile Bolu'nun Düzce, Gölyaka, Gümüşova, Cumayeri ve Çilimli ilçelerinde depremden zarar görsün görmesin mükellefiyet kaydı bulunan tüm yurttaşların; İstanbul, Eskişehir ve Bursa illerinde ise mükellefiyet kaydı bulunanlardan yalnızca depremden zarar görenlerin mücbir sebep halinin bulunduğu kabul ediliyor.
Ne getiriyor?
Mücbir sebep hallerinde, bu halin başladığı tarih ile ortadan kalktığı tarih arasında vergi yasalarında yazılı süreler işlemiyor. Ancak, belli bir bölgeyi etkileyen yangın, deprem, su basması gibi doğal afetlerde vergi ödevlerinin yerine getirilmesi bakımından mücbir sebep halinin başlangıç tarihi bilinirken, sona erdiği tarihin tespiti mükellefler açısından güçlük arz ediyor. Bu gibi durumlarda mücbir sebep halinin ortadan kalktığı tarihin idare tarafından belirlenmesi gerekiyor. Tebliğde, Maliye Bakanlığı'nın bu yetkiye dayanarak, depremin mükellefler üzerindeki etkilerinin biteceği süreyi, diğer deyişle 17 Ağustos'ta başlayan mücbir sebep halinin ortadan kalkış tarihini ileride belirleyerek duyuracağı bildirildi. Depremzede mükellefler, mücbir sebep halinin başladığı tarihle, ilan edilecek sona eriş tarihine kadar olan döneme denk gelen beyannameleri vermek ve buna göre vergilerini ödemek zorunda olmayacaklar.
Ancak isteyen mükellefler bu süre içinde beyannamesini vererek vergisini ödeyebilecek. Ayrıca, ağustos ayı içinde beyan edilmesi gereken vergilere ilişkin olarak afet tarihinden önce verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden, ancak afet tarihi itibariyle süresi geçmemiş olan vergiler de mücbir sebep nedeniyle uzayan süreden yararlanacak.
ÖNCEKİ HABER

Yunanistanlı sendikacılar Türkiye'de

SONRAKİ HABER

Elektriğe yüzde 5 zam yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...