27 Ağustos 1999 21:00
Patronlar, ceplerine dokunulmasını

Deprem vergisini ödemesi gereken patronlar, buna şiddetle karşı çıktı. TOBB Başkanı Fuat Miras, hükümetin, "deprem vergisi tasarısı"nı alelacele ve dayatmacı bir düşünce ile getirdiğini belirterek, "Ekimde de bu konuyu tamamen kapatsınlar" dedi. Fuat Miras, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, ATO Başkanı Sinan Aygün, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ve ASO Başkanı Zafer Çağlayan ile birlikte Akmerkez'deki TOBB temsilciliğinde basın toplantısı düzenledi.
Miras, toplantıda, hükümetin ekim ayına ertelediği deprem vergisi ve deprem felaketinde evsiz kalanlar için başlattıkları konut edindirme çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Depremden zarar gören bölgelerde üretimin yüzde 30-40 düzeyinde devam ettiğini bildiren Miras, bölgede yalnızca işçi sorunu bulunduğunu belirtti.
İştahları kabarıyor
"Halk ve işadamları" kelimelerini yan yana kullanarak geniş kesimlerin çıkarlarını savunduğu imajı vermeye çalışan Miras, hükümetin vergi koymaya çalıştığı kesimin halk ve işadamları olduğunu söyledi. Miras, "Lütfen şunu bilsinler ve ekonomiyi tökezletecek uygulamalardan vazgeçsinler. Ekimde de bu konuyu tamamen kapatsınlar" dedi. Deprem vergisinin ekonomik ve sosyal boyutları düşünülmeden alelacele, kolayca ve dayatmacı bir düşünce ile getirildiğini söyleyen Miras, bu tasarının ülkedeki tüm yardımları "bıçak gibi" kestiğini söyledi. Miras, tasarının ülke gündeminden tamamen kaldırılmasını, bunun yerine dış kaynaklara, uluslararası fonlara, Türk özel sektörünün ve halkın katkılarına yönelmesini beklediklerini ifade etti.
TOBB'un deprem felaketinde evini kaybedenlere yönelik olarak 150 bin konutluk projenin ana hatlarını belirlemeye çalıştığını belirten Miras, şu ana kadar proje için 22 milyon dolar toplandığını söyledi.
Bedelli askerlik önerisi
Miras'ın açıklamalarının ardından söz alan oda başkanları da, hükümetin ekim ayına ertelediği deprem vergisini eleştirdi ve tamamen gündemden kaldırılması istemini yineledi. ASO Başkanı Çağlayan, hükümete kaynak sağlayacak bazı önerilerde bulundu. Türkiye'nin 18.5 katrilyonluk iç borç stoku bulunduğuna işaret eden Çağlayan, önerilerini şöyle sıraladı: "Dövize endeksli artı 10 puan getirili bir 'deprem tahvili' getirilebilir. Ayrıca Türkiye'nin AB'den, uluslararası fonlardan hem hak ettiği, hem de alabileceği fonlar var. Diğer taraftan İstanbul'da 7 milyon civarında konut vardır, bunların yüzde 70'i kaçaktır. Devlet sadece bu toprakların arsa bedelini alsa, iddia ediyorum 100 milyar dolar geliri olur. Devlet bir defaya mahsus bedelli askerlik getirebilir. Bundan 3-4 milyar mark getiri sağlanabilir. Bu insanlarla sivil savunma hizmeti verilebilir."
Evrensel'i Takip Et