14 Ağustos 2011 05:12

Ne 'mini'si, dev zam!

İstanbul ve Ankara’da toplu ulaşıma zam geldi. Bazı tarifelere yapılan zamlar yüzde 20’yi buldu.İstanbul’da 15 Ağustos’tan itibaren uygulanacak yeni tarifeyle, tam kontör 1,75 TL, öğrenci 1 TL, tek geçişlik bilet ise 3 TL olarak belirlendi.Ulaşım Koordinasyon Merkezinden (UKOME) yapılan yazılı açıklamada, personel gid

Ne 'mini'si, dev zam!
Paylaş
Derya Kaya / Abidin Çınar

İstanbul’da 15 Ağustos’tan itibaren uygulanacak yeni tarifeyle, tam kontör 1,75 TL, öğrenci 1 TL, tek geçişlik bilet ise 3 TL olarak belirlendi.

Ulaşım Koordinasyon Merkezinden (UKOME) yapılan yazılı açıklamada, personel giderleri, akaryakıt fiyatları, enflasyon oranlarına bağlı olarak malzeme ve yedek parça girdi maliyetindeki artışlar göz önüne alınarak, toplu taşıma ücret tarifelerinde yeniden düzenlenme yapılması gerektiği belirtildi.

Metrobüsün ücretlendirilmesi konusunda mevcut aktarma almaz-verir uygulamasının ve aktarmada uygulanan bilet türleriyle yapılan yolculuklarda 2 saatlik aktarma süresinin devam edeceği ifade edilen açıklamada, bilet entegrasyonuna tabi olan taşıma sistemlerinde TCDD hariç kağıt bilet, jeton uygulamalarına 29 Ekim’e kadar son verileceği kaydedildi.

Açıklamada, 15 Ağustos Pazartesi günü uygulanacak yeni tarifeyle tam kontörün 1,75 TL, öğrencinin 1 TL, tek geçişlik bilet fiyatının ise 3 TL olarak belirlendiği kaydedilerek, kademeli bilet sisteminin uygulandığı metrobüste de yolcuların üç durağa kadar tam 1,45 TL, öğrencilerin 0,85 TL, üç durak sonrası için ise tam 2,10 TL, öğrencilerin 1 TL ödeyeceği bildirildi.

ANKARA’DA DA ULAŞIM ZAMLANDI

Ankara’da toplu taşıma ücretlerine zam yapıldı. Yeni tarifeyle, EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray’da 1.65 lira olan tek binişli kartlar 1.75 lira,1.25 lira olan tek binişli indirimli öğrenci kartları ise 1.30 lira oldu. Düzenleme 1 Eylül 2011’de uygulanmaya başlanacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Haber Merkezinden yapılan açıklamada, yapılan toplantı sonrası toplu taşıma ücretlerine yeni düzenlemenin getirildiği belirtilen açıklama şöyle: “Genel Kurul toplantısında alınan karar gereğince 1 Eylül 2011 tarihinde uygulanmaya başlayacak yeni tarifeye göre EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray’da 1.65 lira olan tek binişli kartların 1.75 lira, 1.25 lira olan tek binişli indirimli öğrenci kartlarının ise 1.30 lira olması kararlaştırıldı. Yeni tarifede, Esenboğa Havaalanı - Ankara arası üç binişlik tam yolcu ücreti 4.95 liradan 5.25 liraya çıkarılırken, özel halk otobüslerinde tam bilet 2.10, öğrencilere indirimli bilet 1.30, minibüslerde kısa mesafe 2.10, uzun mesafe ise 2.40 lira olarak karara bağlandı.

UKOME tarafından yapılan yeni düzenlemede ayrıca, 5-10-20 binişlik tam yolcu biletlerinde uygulanan transfer süresi yine eskisi gibi 75 dakika olarak kaldı ve 55 kuruşluk transfer ücretinin 58 kuruşa çıkarılması benimsendi. İndirimli bilet kullanan öğrencilerden ise 75 dakikalık sürede transfer ücreti eskiden olduğu gibi yine alınmayacak

‘MİNİ ZAM’ ANKARALIYA ‘BÜYÜK’ GELDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “mini zam” olarak duyurduğu ulaşım zammına Ankaralılar tepki gösterdiler.   Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurul toplantısında Ankara’da ulaşıma yüzde 5 oranında zam yapılmasını kararlaştırdı. 1 Eylül’den itibaren uygulamaya başlanacak olan zamlarla birlikte EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray’da 1.65 lira olan tam bilet 1.75 lira, 1.25 lira olan indirimli öğrenci bileti ise 1.30 lira olacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi zamları “mini zam” olarak değerlendirse de Ankaralılar ulaşıma gelen yeni zamlara tepkili.

Leyla Kayaoğlu “Hergün her dakika her şeye zam geliyor. Zam gelmeyen bir şey var mı?  Sinirliyim. Kızım öğrenci o hergün otobüs kullanıyor. Eşim de hergün otobüs kullanıyor. Memura emekliye 3-5 kuruş zam yapıldı. Kaşıkla veriyorlar, kepçeyle alıyorlar. Gerçekten mini bu zamlar” dedi. (İstanbul/Ankara/EVRENSEL)


ASGARİ ÜCRETLİ, EMEKLİ NE YAPACAK?

Asgari ücretle çalışan Havva Bal ise her gün işe iki vasıtayla gittiğini ve bunun kendisi için çok zor olduğunu ifade etti.  Kazandığının her gün yola gittiğini belirten Bal, “Evime fazla bir şey götüremiyorum. Zaten iş yok güç yok. Evde 4 nüfusum var. Çalışmak zorundayım. Aldığım da yol ücretine gidiyor” dedi.  Günde 3 kişi yola gittiklerini ifade eden Bal, “Bir kere binen için mini olabilir ancak ben günde 2 kere biniyorum. Yeri geliyor geç kalıyorum binemiyorum daha çok da ödediğim de oluyor.  Ben mini olarak görmüyorum. Çok etkileyecek bizi” dedi.

PTT’den emekli Mustafa Köse de ulaşımın büyük şehirlerde büyük sıkıntı olduğunu belirterek, “90 yaşındayım. 34 sene memuriyetim var. Eski zamanlar kadar rahat değiliz her yönüyle. Ele alacak hiçbir halimiz kalmadı” dedi. İlk memuriyete başladığında aldığı 44 lira 75 kuruşla  dört çocuğunu üniversiteden mezun edip bir de ev yaptırdığını ifade eden Köse, tek başına olmasına rağmen şimdiki maaşıyla ancak geçinebildiğini söyledi.


‘MAAŞI ULAŞIMA YATIRIYORUZ’

İlyas Yıldırım da Türkiye’de yaşam şartlarının zor, ulaşımın da pahalı olduğu belirterek, “Ankara zaten pahalı. Başkent olmasına rağmen ulaşımın uygun fiyatta olması gerekirken hiç uygun değil. Öğrenciler için durum daha zor, öğrenciler için ulaşım ücretlerinin daha da indirilmesi gerekirken zamların doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi. İşe iki arabayla gittiğini belirten Yıldırım, ulaşımın kendisi için büyük bir maddi yük olduğunu söyledi. Yıldırım, zamlarla maaşının bir kısmını yine yol için ayırmak zorunda kalacağını dile getirdi.

Sağlık emekçisi Arzu Demir, “Uzak mesafelere gitmemiz gerektiğinde 2 araç kullanıyoruz.  Transferde 50 kuruş daha kesinti oluyor. Kesintiyle birlikte yol ücreti neredeyse aynı oluyor. Zamlarla birlikte istedikleri şeyi elde edecekler” dedi. Yeni zamların bütçesini zorlayacağını belirten Demir,  “Belki ben tek başıma yaşıyorum, çalışıyorum. Ancak bir ailede tek çalışan bir baba ya da anneyi daha da zorlayacaktır. Hele de okuyan öğrencileri varsa daha da sıkıntı yaşayacaklardır” dedi.


OKUL SERVİS ÜCRETLERİ

UKOME’den yapılan yazılı açıklamada, okul servis araçlarına 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında zam yapılmadığı hatırlatılarak, yeni düzenlemeyle ilgili şu ifadelere yer verildi: “25 kilometrenin üzerindeki her bir kilometre için 2,80 TL eklenecek. Köprü geçiş ücreti fiyatlara ilave edilecek. Etüt için yapılan taşımalarda servis ücretinin en fazla yüzde 30’u alınabilecek. Kardeş indirimi, gerekli belgeler ibraz edilmesi ve aynı okula gitmeleri halinde birinci çocuk tam, ikinci çocuk yüzde 10, üçüncü çocuktan itibaren yüzde 20 indirim olarak uygulanacak. Öğretim yılı boyunca resmi ve idari tatiller ücrete tabi olacak. Yarıyıl tatili ücreti alınmayacak. Öğrenci taşımacılığı yapan her araç, okul aile birliği tarafından onaylanmış ve servis aracı kiralama komisyonunca yazılı olarak bildirilen maddi durumu yeterli olmayan ihtiyaç sahibi bir öğrenciyi ücretsiz taşıyacak. Taşıma ücreti her ayın 1’i ile 10’u arası ödenebilir. Yıllık peşin ödemelerde tarife üzerinden en az yüzde 5 indirim uygulanacak.”


ÖĞRENCİLER: ‘MAĞDURUZ’

12. Sınıf Öğrencisi Deniz Gündoğan da “Gelen zamma hem üzüldük, hem kızdık. Hem öğrenciyiz, hem paramız yok. Paramız  şu an zaten hiçbir şeye yetmiyor, zam geldiğinde iyice yetmeyecek” dedi. Diğer bir öğrenci Cansu Erkara da sınav yılları olduğunu belirterek, “Sürekli dersaneye gidip geleceğiz.Hiç kullanmadığımız kadar bu sene otobüsleri kullanacağız. Sürekli zam geliyor, üzülüyoruz, hiçbir şeye para yetiştiremiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

PKK 'Karayılan yakalandı' iddiasını yalanladı

SONRAKİ HABER

Bu Yaz Da Rengimiz: KADIN!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...