14 Ağustos 2011 04:37

Basılmamış kitaba el konuldu

Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yatan yazar Halil Gündoğan’ın yazdığı kitaba cezaevi müdürlüğü el koydu. “Terör örgütünü ve yasadışı faaliyetlerini övmesi” gerekçesiyle el konulan ve dışarı çıkarılması engellenen kitap, yazarın kitapevlerinde bulunabilen “Metris’ten M

Basılmamış kitaba el konuldu
Paylaş
Şiar Can Şener

1988’de, Metris Cezaevi’nden kazdıkları tünelle kaçan 29 hükümlünün hikayesini anlatan “Metris’ten Munzur’a Bir Firarinin Öyküsü”nün yazarı Halil Gündoğan, Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunuyor. 2005’te yazdığı “Metris’ten Munzur’a Bir Firarinin Öyküsü”nün ikinci cildini cezaevinde yazan Gündoğan, kitabın 200 sayfasının fotokopisini çektirmek üzere hapishane idaresine vermek ister. İdarenin, “biz fotokopisini çekemeyiz, ziyaretçilerine veririz onlar çeksin” demesi üzerine, 20 Temmuz 2011’de gelecek ziyaretçisine verilmek üzere 15 Temmuz 2011’de kitabı idareye teslim eder. 20 Temmuz’da ise Gündoğan’ın ziyaretine gelen teyzesi kitabı almak ister ancak cezaevi idaresi “incelemeden veremeyiz” der. 27 Temmuz’da Gündoğan’ın ziyaretine dayısı gelir ancak ona da “inceleme daha bitmedi” denilerek kitap teslim edilmez.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ, KİTABA EL KOYDUK!

Derken 5 Ağustos 2011’de, Halil Gündoğan’a kitabı hakkında Disiplin Kurulu Kararı tebliğ edilir. Kararda, “tamamı terör örgütü ve üyelerinin yasadışı faaliyetlerini övücü nitelikte sakıncalı ifadeler bulunması sebebiyle el konulmasına karar verildi” denmektedir. Kararda, 15 gün içinde itiraz hakkı olduğu da Gündoğan’a hatırlatılır.  Kitabın basılmadan el konulmasına karar veren Disiplin Kurulu üyeleri arasında öğretmen, sosyolog ve psikologlar da var.

KEYFİ UYGULAMA

Karara tepki gösteren yazar Halil Gündoğan’ın kardeşi Kazım Gündoğan ise, “sakıncalı” olarak kabul edilen ve el konulan kitabın, “Metris’ten Munzur’a Bir Firarinin Öyküsü”nün devamı olduğuna dikkat çekti. Söz konusu kitabın ikinci baskısını yaptığını ve hiçbir kovuşturmaya uğramadığının altını çizen Gündoğan,  “o kitap hakkında hiçbir soruşturma ve engelleme kararı olmadığı halde, aynı kitabın ikinci cildinin basılmamış taslağı hakkında Sincan 1 No’lu F Tipi Hapishane Müdürlüğü son derece keyfi bir uygulamayla ‘Mektubu yok et’ kararı alabiliyor. Bu yasakçı ve keyfi uygulamayı demokratik kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sunuyorum” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Veli Göçer tahliye oldu

SONRAKİ HABER

Norveç katliamının tanıkları: Barzingi Kardeşler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...