16 Ağustos 1999 21:00

Suharto: Beni Endonezya doktorlarına

Suharto: Beni Endonezya doktorlarına
   emanet ediniz
İki ihtiyar, hasta diktatör. İkisi de binlerce insanın katledilmesinden sorumlu. Şili diktatörü Augusto Pinochet, gözetim altında bulunduğu İngiltere'de, İspanya hükümetinin kendisini yargılama talebinden vazgeçmesini beklerken, Endonezya diktatörü Suharto, "sonunun Pinochet gibi olacağı" korkusuyla tedavi görmek için ülke dışına çıkamıyor.
Almanya'ya gidemiyor
83 yaşındaki Pinochet, on ay önce bel fıtığı tedavisi görmek üzere geldiği Londra'da tutuklandı. Pinochet'nin kendilerine iade edilmesini talep eden İspanyol yargıçlara, İsviçre ve Fransa da eklendi. Hafta sonunda iç kanama nedeniyle bir kez daha hastaneye kaldırılan Suharto ise, yargılanma korkusundan dolayı Endonezya dışına çıkamıyor. Doktorları Suharto'nun durumunun ciddi olduğunu ve operasyon gerektirdiğini belirtiyorlar. Hakkında, katliamların yanı sıra yolsuzluk davaları da bulunan Suharto, zimmetine geçirdiği paralarla aldığı özel jetine atlayarak Almanya'daki kliniğine gidemiyor.
'Günaydın diktatör'
Suharto, başkent Cakarta'daki 'mütevazi' evinde altı çocuğuyla birlikte yaşıyor. Sık sık diktatörün evine yürüyen öğrencilere karşı asker ve polisler tarafından sıkıca korunan evin içinde özel bir klinik ve bir klasik Harley Davidson motosikletleri koleksiyonu bulunuyor. Bahçesindeki papağan, diktatörü her sabah "Günaydın Sayın Başkan" sözleriyle selamlıyor.
Suharto'ya da dava
Suharto hakkında bugüne kadar Endonezya'da açılan soruşturmalar, halefi Yusuf Habibi tarafından engellendi. Doğu Timor bağımsızlık hareketinin önderlerinden, Nobel ödüllü Jose Ramos Horta, 1975 yılında eski Portekiz sömürgesi olan Doğu Timor'un işgali sırasında binlerce kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak bir araştırma yürütmek üzere uluslararası bir ekip oluşturma çabasında.
Suharto hakkında ayrı bir dava sürdüren Avrupa Parlamentosu üyesi Portekizli savcı Antonio Maria Pereira ise, Suharto'nun Almanya'ya gitmesi durumunda Pinochet gibi tutuklanmasını beklemenin 'doğal' olduğunu söyledi.
Suharto, 1960'ların sonunda yükselen devrimci hareketi bastırmak amacıyla iktidarı ele geçiren ve çoğunluğu işçi, emekçi ve öğrenci 500 bin kişinin ölümünden sorumlu askeri darbenin başında bulunuyordu. Şili'deki Salvador Allende yönetimini CIA destekli benzer bir operasyonla deviren Pinochet ise, en az 3 bin kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

Evrensel'i Takip Et