13 Ağustos 2011 08:16

Gökçek’i eleştirmenin cezası: 11 ay 20 gün

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i Kızılırmak Suyu’nu halka bilgi vermeden şebeke suyuna karıştırdığı için eleştiren Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin’e 11 ay 20 gün ceza verildi. Çetin, mahkeme kararının hukuki değil, politik bir karar olduğun

Gökçek’i eleştirmenin cezası: 11 ay 20 gün
Paylaş

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, 2008 yılında Ankara’ya Kızılırmak suyunu şehir içme suyu şebekelerinde kullanılmasına tepki gösteren bir basın açıklaması yapmıştı. Açıklama üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, açıklamada yer alan “Ankara kentine karşı kurumsal bir suç işlenmiştir” sözlerinin eleştiri sınırlarını aşan sözler olduğu gerekçesiyle Ali Çetin’e dava açtı.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’NE AYKIRIYMIŞ

Benzer gerekçelerle daha önce açılan davalar, “kovuşturmaya gerek olmadığı” gerekçesi ile iptal edilirken dava, dönemin Sincan 1. Ağır Ceza Hakimi Osman Kaçmaz ise bu basın açıklamasını “ifade özgürlüğüne aykırı” bularak yargılanması kararını verdi. Kaçmaz’ın gerekçeli kararının bir kısmı ise şöyle: “Çünkü Ankara’ya ambalaj şeklinde Türkiye’nin en güzel, en doğal suları gelmekte ve satışa arz edilmektedir. Eleştiri hakkının sınırlarının zorlanmaması gerekir”

TÜDEF üye ve yöneticileri bugün Yüksel Caddesi’nde yaptıkları eylemle verilen cezaya tepki gösterdi. Ağızlarını siyah bantlarla kapatan TÜDEF üyeleri, cezanın yönetimi eleştirenleri susturmak anlamına geldiğini belirttiler. TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in, Çetin’in iddialarını yanıtlamak yerine olayı kişiselleştirdiğini kaydetti. Çetin’in hak etmediği bir ceza ile karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, “bazı durumlarda katillere bile uygulanan ceza indirimi, arkadaşımıza uygulanmamıştır” dedi.

AKP’NİN TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ

Ali Çetin ise kararın hukuksal değil, politik bir karar olduğuna işaret etti. Çetin, “Bu dava aynı zamanda AKP iktidarının bir tüketici derneğinin bile eleştirilerinden ne kadar korktuğunun, buna bile tahammül edemediğinin açık göstergesi ve güçsüzlüğüdür” dedi. Cezanın bir daha suç işlemeyeceği kanaati ile takdiren ertelendiğini kaydeden Çetin,  bunun anlamının “sus, konuşma” demek olduğuna dikkat çekti. Çetin ayrıca dün yapılan ulaşım zammına da tepki göstererek, zamlar ile ilgili yargı süreçleri devam ettiği halde yeni zamlar yapıldığına dikkat çekti. Bunun “tüccar belediyecilik” anlayışının bir ürünü olduğunu belirten Çetin, gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TAŞLARIN YAKTIĞI AĞITLAR

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu da Somali yolcusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...