03 Ağustos 1999 21:00

Ayrımcı af değil, genel af çağrısı

Diyarbakır Barosu, ÇHD İstanbul Şubesi ve Mazlum-Der, hükümetin hazırladığı af taslağını eleştirerek, genel af çıkartılması çağrısı yaptı.

Paylaş
Ayrımcı af değil, genel af çağrısı
Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu, düşünce suçlarını ve siyasi suçları af kapsamı dışında tutmanın, hukuki bir gerekçe olmayacağını vurguladı. Mazlum-Der de, ayrımsız genel af çıkarılmasını ve gündeme getirilen af önerisindeki çelişkilerin giderilmesini istedi.
Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, hükümet tarafından getirilen af taslağı ve affın kapsamına ilişkin medya organlarından çıkan açıklamaların, düşünülen affın kapsam itibariyle toplumsal barışı tesis etmekten uzak bir nitelik taşıdığını gösterdiği belirtildi.
Açıklamada, "Bir yasa kuralı objektif, genel ve kapsayıcı şekilde düzenlenmeli ve uygulamaya da eşit şekilde yansıyabilmelidir" denildi. Genel af kararının yasa önünde eşitlik ilkesini gözettiği oranda adil olacağına, eşit ve adil olmayan kararların kamu vicdanında geçerlilik kazanamacağına dikkat çekilen açıklamada, tüm suçları kapsayan bir genel affın gerekli olduğu vurguladı. Açıklamada "Siyasi partiler toplumsal barış istiyorlarsa, Anayasanın 14. ve 87. maddelerinin değiştirilmesi mümkündür. Bu biçimde çıkacak bir af kararı toplumsal barış için de atılacak önemli bir adım olacaktır" denildi.
ÇHD: Genel af zorunluluk
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, toplumsal barışın sağlanması ve demokrasi için ölüm cezasının kaldırılması ve genel affın çıkarılmasının bir zorunluluk olduğunu belirttti. Dün yapılan yazılı açıklamada, genel aftan önce başta 12 Eylül Anayasası olmak üzere bütün antidemokratik yasaların, OHAL uygulamasının, DGM'lerin düşünceyi ve örgütlenmeyi suç sayan bütün yasaların zaman yitirilmeden kaldırılması gerektiği söylendi. Açıklamada, "Genel affın koşulsuz olarak uygulanması yasanın genel amacına aykırı sonuçlar verecektir. Kolluk görevi üstlenenlerden, devlet memurlarından veya herhangi bir sebeple devlet gücünden yararlanarak bireylere karşı yasadışı, keyfi, silah, cebir ve şiddet kullananlar, işkence edenler af kapsamı dışında bırakılmalıdır. Susurluk çetelerini, Gazi katliamı sanıklarını, Metin Göktepe'nin katillerini, Sivas'ta 33 aydınımızı yakarak katleden şeriat özlemleri içinde yanıp tutuşan gerici katilleri affetmek mümkün değildir" denildi.
Mazlum-Der genel af istedi
Mazlum-Der, ayrımsız genel af çıkarılmasını ve gündeme getirilen af önerisindeki çelişkilerin giderilmesini istedi. Mazlum-Der tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, affın gündeme getirilmesinin ardından mutlaka sonuçlandırılması gerektiğine vurgu yapılarak, aksi takdirde ciddi toplumsal çalkantılara ve ruhsal çöküntülere yol açacağı uyarısında bulunuldu. Açıklamada, af tasarısının sadece cezaevlerini boşaltmak ve tasarruf sağlamak gibi gerekçelerle çıkarılmak istenmesi eleştirilerek, "Hükümet, salt cezaevlerini boşaltmak düşüncesiyle bir af yasasıyla uğraşmak yerine, toplumsal uzlaşma ve barış ihtiyacımızı giderecek bir paket hazırlamalı ve siyasal, kültürel haklar ve özgürlükleri kısıtlayan anayasal hükümleri insan haklarına dayalı biçimde yeniden düzenlemelidir" denildi.
Siyasal suçluların, tüm muhaliflerin ve düşüncelerinden ötürü mahkûm edilenlerin kapsam dışında bırakılmasının hiçbir hukuki ve bilimsel dayanağının olmadığına dikkat çekilen açıklamada, düşünce mahkûmlarının affedilmesinden söz edilemeyeceği dile getirildi ve "Ancak onların bizleri affetmelerini dilememiz gerekir" denildi.
Açıklamada, hükümetin hukukun adaletin ve onlara verilen yetkinin gereği olarak sadece siyasal suçluları, düşünce mahkûmlarını ve "devlete karşı suç" işlemiş olanları kapsayacak bir af yasası çıkarma yetkisi olduğu dile getirilerek, "devlete karşı suç" işlemiş olanları kapsam dışında bırakan bir devletin bireylere karşı suç işlemiş olanları affetmeye yetkisinin olmadığı kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Nemrut'a makyaj yapılıyor

SONRAKİ HABER

'Cezaevi kapıları özgürlüğe açılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...