03 Ağustos 1999 21:00

Öcalan: 'Silahlı mücadeleyi bırakın'

PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK'ye 1 Eylül 1999 tarihinden itibaren silahlı mücadeleye son verme ve güçlerini sınırların dışına çekme çağrısı yaptı.

Paylaş
Öcalan: 'Silahlı mücadeleyi bırakın'
PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK'ye silahlı mücadeleye son verme çağrısı yaptı.
Asrın Hukuk Bürosunda, Öcalan'ın Avukatları Mahmut Şakar, Doğan Erbaş, İrfan Dündar ve Ahmet Avşar'ın katıldığı basın toplantısında Öcalan'ın mesajı kamuoyuna duyuruldu. Önceki gün Abdullah Öcalan'ı tutuklu bulunduğu İmralı Adası'nda ziyaret eden avukatları, Öcalan'ın kendilerine, Kürt sorunun çözümü için çatışmasız bir ortam yaratılması gerektiğini söylediğini belirttiler.
Öcalan'ın mesajı
Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla duyurulan 2.8.1999 tarihli açıklamasında, Türkiye'deki çatışma şiddet ortamının, insan hakları ve demokratik gelişme önünde engel teşkil ettiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Ağırlıklı olarak Kürt sorunundan kaynaklanan şiddet bunda temel rol oynamaktadır. Çıkmazı aşmak ve sorunların çözüm yolu şiddete son vermeyi geretirmektedir. Bu nedenle PKK'nin 1 Eylül 1998'den beri, tek taraflı yürütmeye çalıştığı ateşkes sürecinden, 1 Eylül 1999'dan ihtibaren silahlı mücadeleye son vermeye ve güçlerini barış için sınırların dışına çekmeye çağırıyorum. Böylelikle demokratik çözüm yolunda yeni bir diyalog ve uzlaşma aşamasının gelişeceğine inancımı belirtiyorum. Bununla birlikte tüm devlet ve toplumun ilgili kurum ve yetkililerini bu barış ve kardeşlik sürecinin başarısı için duyarlı ve destek olmaya, ulusal ve uluslararası hükümet ve kuruluşları da olumlu temelde yardımlaşmaya çağırıyorum."
Bu açıklamanın Kürt sorununun siyasal yollardan çözülmesi için ilk adım olduğunu belirten avukatlar, "Öcalan Kürt sorununun çözümü konusunda, Demokratik Cumhuriyet öneriyordu. Öcalan'ın savunmasında ortaya koyduğu temel proje varlığını koruyor. Öcalan bu konuda samimidir." diyen avukatlar, Öcalan'ın 'kilidin aşılması için çatışmasız bir ortam yaratılması gerektiğini'nin üzerinde durduğunu belirttiler.
"Abdullah Öcalan'ın bu açıklamasının, davanın Yargıtay aşamasıyla ilgisi yok. Yetkililerle de bir pazarlık izlenimi de yok" şeklinde konuşan avukatlar, durumu 'Türkiye'nin ihtiyacı olan bir süreç' olarak değerlendirdiler.
Avukatlar açıklamalarında, Öcalan'ın ayrımsız genel af getirilmesi halinde sürece olumlu bir katkı sağlanacağını belirttiğinin de altını çizdiler. Öcalan'ın, sınırların dışına çıkılması isteğiyle bir adres belirtip belirtmediğinin sorulduğu toplantıda, Öcalan'ın ve PKK'nin yeni açıklamalar yapabileceği, ancak şu an için PKK militanlarına gidecekleri yer konusunda bir adres belirtilmediği cevabı verildi. Avukatlar, "Öcalan bütün çağrılarını mutlaka cevap bulmak için yapmıyor" derken, kimse zarar görmeden bu sorunun çözümünü istediğini ifade ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Hastalık sigortasında çifte standart

SONRAKİ HABER

Birdal davasında sanıklar olay çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...