03 Ağustos 1999 21:00

Kazanın nedeni sinyal hatası!

Hindistan'ın Bengal eyaletinde meydana gelen ve yüzlerce yolcu yanarak öldüğü korkunç tren kazasının nedeni 'sinyal hatası' olarak açıklandı.

Paylaş
Kazanın nedeni sinyal hatası!
Hindistan'ın doğusundaki Bengal eyaletinde meydana gelen korkunç tren kazasında ölü sayısı giderek yükseliyor. Önceki günkü kazanın ardından enkaz kaldırma ve vagonlarda sıkışan yolculara ulaşma çalışmaları aralıksız sürerken, ölü sayısının 500'e kadar çıkabileceği belirtildi. Kesin ölü sayısı 275 olarak açıklanırken, vagonlarda kaldığı tahmin edilen 225 kişinin yaşamından umut kesildi. Yaralı sayısı ise, 1000'den fazla.
10 vagon alev aldı
Yetkililer, dünyanın en büyük tren kazalarından biri olan facianın nedeninin "sinyal hatası" olabileceğini açıkladılar. Kaza sırasında, dizel lokomotiflerden birinin havada uçarak yan raya düştüğü belirlendi. Bir demiryolu yetkilisi, lokomotifin düşmesi sonucu en az 10 vagonun alev aldığını ve yolcuların çoğunun yanarak öldüğünü bildirdi.
Önceki gece itibarıyla, eyalet başkenti Kalküta'nın 480 kilometre kuzeyindeki Gaisal istasyonu civarındaki enkazdan 250 ceset çıkarıldı. Toplam 2000'e yakın yolcu taşıyan trenlerin çarpışma hızı da, saatte 160 kilometre olarak hesaplandı. Ölenler arasında, Bangladeş ve Çin sınırından kuzeye giden 100 kadar asker de bulunuyor.
'Bomba patladı sandık'
Tanıklar, çarpışmanın korkunç şiddeti nedeniyle önce bir bomba patladığını düşündüklerini söylediler. Anlatımlara göre, çarpışmayla birlikte yüzlerce yolcunun cesedi etrafa yayıldı. Tanık bir doktor, "Biz burada her gün ölü görmeye alıştık, ama daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim" diye konuştu.
Yetkililer, çarpışma sırasında iki trenin aynı ray üstünde olduğuna inandıklarını kaydettiler.
'Standartlar yükseltilsin'
Hint hükümeti kazayla ilgili soruşturma başlatırken, Cumhurbaşkanı K.R. Narayanan, demiryolu güvenliği standartlarının yükseltilmesini talep etti. İstifa eden Demiryolu Bakanı Nitish Kumar ise, yaralıları ziyareti sırasında "Burada iki hat vardı; trenler nasıl olur da aynı ray üzerinde seyahat eder?" diye sordu.
Vagonlar birbirine girdi
Ölü sayısının artabileceğine ilişkin ilk açıklamalardan biri, eyaletin İçişleri Bakanı Budhadeb Bhattacharjee'den geldi. Bakan, üst üste yığılan dört yolcu vagonunda en az 300 kişi olduğunu ve bunların kurtulma şansının "hemen hiç olmadığını" bildirdi. Bir demiryolu yetkilisi de, iki trenin motorları ile ilk üç-dört vagonun adeta birbirinin içine girdiğini, bu enkaza girip "nihai ölü sayısı"nı açıklamanın zaman alacağını söyledi. Hava sıcaklığının yüksekliği nedeniyle cesetler kokmaya başladığı için, enkaz sökme çalışması yapan görevlilerin maske taktıkları bildirildi.
Hiç önlem alınmamıştı
Hükümet yetkilileri, ülkede her yıl meydana gelen 400 tren kazasının yüzde 60'ının nedeninin "insan hatası" olduğunu belirtiyor. Ancak bugüne kadar bu konuda hiçbir önlem alınmamıştı. Dünyanın en büyük demiryolu ağlarından birine sahip olan Hindistan'daki 14 bin tren, günde 12 milyon insan taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Adanalı, akrep korkusuyla yaşıyor

SONRAKİ HABER

'Sivillere saldırıların sorumlusu UCK'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...