02 Ağustos 1999 21:00

Adanalı, akrep korkusuyla yaşıyor

Bölgedeki atık kanalının da etkisiyle özellikle yaz aylarında sayıları oldukça artan akrepler, halkın yaşamını zehir ediyor. Akrebe karşı kapılarının önüne kum torbaları yığan mahalleli, buna rağmen akrep sokmalarından kurtulamıyor.

Paylaş
Adanalı, akrep korkusuyla yaşıyor
Kamil Şanverdi
Adana'nın Uçak Mahallesi'nde bir süredir halk akrep korkusuyla yaşıyor. Akreplere karşı kapılarının önlerine kum torbaları koymak zorunda kalan mahalleliler zaman zaman ellerinde süpürgelerle akrep kovalıyor.
Kısa bir süre önce yaşanan bir akrep sokması olayında, bir kişi ölüm tehlikesi atlattı. Mahalleliler zaman zaman kıyafetlerinin içinde bile akrepler buluyor.
Mahalle Muhtarı Cemal Ay, bu sorunun yeni olmadığını ancak yıllardan beri yaptıkları başvurulardan bugüne kadar hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Son olarak kendi yakaladığı bir akrebi kavanozun içine koyup Seyhan Belediyesi'ne götürdüğünü ifade eden Ay, belediyenin konuyla ilgilenmediğini ve Adana Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildiğini oradan da bir sonuç alamayınca Valiliğe başvurduğunu söyledi. İl sağlık müdürüyle yaptığı görüşme sonrasında, nihayet mahalleye bir doktor geldiğini belirten Ay, doktorun gelip yaptığı incelemelerinden bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Yaptıkları müracaatlarda muhatapsız kaldıklarını belirten Ay, halkın sürekli olarak konuyla ilgili şikâyetlerde bulunduğunu, kendilerinin de artık nasıl davranacaklarını bilemediklerini söyledi.
Atıklardan kaynaklanıyor
Mahalleliler akreplerin fazlalığını, bir süre öncesine kadar mahallenin yakınlarında bulunan kanaldan akan fabrika atıklarına bağlıyorlar. Atıkların çıkarttığı pis koku ve insan sağlığını tehdit etmesi yüzünden, kanalın 'kapalı kanalizasyon' şekline dönüştürülmesi sağlanmış. Ancak daha önce kanalın iç taraflarına yumurta bırakan akrepler yerin nemli olması sayesinde özellikle sıcak saatlerde dışarı çıkıyorlar ve çevredeki evlere giriyorlar. Mahalledeki çocukların kanalda oynaması akrep tehlikesini daha da artırıyor. Kanal kenarında oturan işçi emeklisi Nejla Altıntaşlı, geceleri korkudan uyuyamadıklarını söyleyerek, bu sene içerisinde evin içinde yaklaşık 10 akrep öldürdüklerini söyledi. Kapıların altına kum torbaları koyduklarını söyleyen Altıntaşlı, akreplerin kum torbalarını delerek içeriye kadar girdiğini söy-ledi.
Ova mahallesi eski Muhtarı Toppo Özcan ise daha önceki Muhtar Burhan Yıldız döneminde de halkın akrepleri kavanozlara doldurarak muhtarlık odasına getirdiğini hatırlattı. Mahallede hayvancılığın yaygın olması yüzünden böceklerin sayısının çok fazla olduğunu belirten Özcan, önceleri kanalizasyon kapakları açılıp içleri zehirlenirken uzun süredir artık bu uygulamanın da yapılmadığını söyledi.
Mahalle içerisindeki göletlerin doldurulmaması nedeniyle haşerelerin artığını söyleyen Özcan, bütün bunların Büyükşehir Belediyesi'nin görevleri olduğunu, ancak belediyenin görevlerini yerine getirmediğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

13 milyon işsiz, 14 milyon aç

SONRAKİ HABER

Kazanın nedeni sinyal hatası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...