01 Ağustos 1999 21:00

Yargısız infaz yargıda da sürüyor

1998 yılı istatistiklerine göre ortalama yargı süresi 380 gün iken, Ali Rıza Ağdoğan'ın infazı nedeniyle yargılanan polislerin davası 2 bin 865 gündür sürüyor.

Paylaş
Yargısız infaz yargıda da sürüyor
Beyda Yıldız
Ortalama yargı süresi 1998 yılı istatistiklerine göre 380 gün olan Türkiye'de, infaz davaları yıllar sürüyor. Buna en iyi örnek ise, 1991 yılında Ali Rıza Ağdoğan'ı katleden polisler hakkında açılan davanın, eldeki tüm delillere rağmen hâlâ sürüyor olması. Ağdoğan davasının başlamasının üzerinden tam 2 bin 865 gün geçti.
Yargısız infaz olarak değerlendirilen ev ve işyeri baskınları, eylemlere ateş açma, 'dur ihtarına uymayanlara' ateş açma, sağ yakalayıp kurşuna dizme, bombalama gibi olaylar sonucunda, bu olayları gerçekleştiren devlet görevlileri hakkında bugüne kadar yüzlerce dava açıldı. Bu davalar eldeki tüm delillere rağmen yıllarca sürdü, daha doğrusu 'süründürüldü'.
Deliller devlette ve 'kayıp'
Yargısız infaz davaları kamu davası olarak açılıyor. Devlet görevlilerinin yargılandığı bu davalarda sanık polislerin adresleri ve kimlik bilgileri bilinmesine rağmen yine bu kişiler mahkemeye "getirilemiyor". Yargı sürecinde gerekli tüm belge ve deliller devlet kurumlarının elinde olmasına rağmen aylarca hatta yıllarca mahkemeye ulaştırılmıyor. Gerekçeler ise, "kayıp" ya da "deliller henüz toplanamadı" ifadelerinin yer aldığı müzekkerelerle geliyor.
2 bin 865 günlük dava
Türkiye'de yıllar süren infaz davalarına birçok örnek vermek mümkün. Bunların en ilginci ise 8 yıldır süren Ali Rıza Ağdoğan davası. Ağdoğan bundan tam 8 yıl önce, protesto amaçlı kepenk kapattığı gerekçesi ile gözaltına alınarak Beyoğlu Emniyet Amirliği'ne getirilmiş, burada, işkence yaparak Ağdoğan'ı öldüren polisler Seydi Yapıcı, Recep Uçar, Ramazan Kılıç, Feyzullah Ardıç, Hüseyin Yılmazer ve Mustafa Şahinoğlu hakkında Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "adam öldürmek" suçundan dava açılmıştı. Tanıklardan Devrim Koşar, ifadesinde, polisin Ağdoğan'a işkence yaptığını gördüğünü söyleyerek, işkenceden 15 dakika sonra Ağdoğan'ın bağırma sesinin kesildiğini, 5 dakika sonra da içeriden bir cam kırılma sesi işittiğini ifade etmişti. Ağdoğan'a ait fotoğraflar, otopsi ve ATK Raporu'ndaki bulgular Ağdoğan'a işkence yapıldığını ortaya koymuştu.
Mahkeme bu delillere dayanarak, 8 yıl sonra, iki polis hakkında,TCK'nın 452/2'nci maddesine (adam öldürmek) dayanarak 5 yıl 6 ay hapis cezası vermişti. Ancak Yargıtay bu kararı bozdu ve dava yeniden Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.
Şu an 20 yaşında
Kurtuluş gazetesi dağıtımcısı İrfan Ağdaş 17 yaşında iken infaz edildi. Şu an yaşı 20 olan Ağdaş'ın davası, Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. ATK raporunda, Ağdaş'ın kalbinden ve sol dirseğinden kurşun çıkarıldığı ifade edildi. Tutanakta, 'ele geçirilemeyen' silahlara ilişkin mermiler sözkonusu. Ağdaş'ın silah kullanmadığı da ATK raporu ile kesinleşmişti. Olayın bir çatışma olduğunu söyleyen polislerin telsiz çözüm bantlarında da, çatışma yaşandığına dair bir ifade yok. Terörle Mücadale Şubesi'nde görevli Komiser A.Y ile polis memurları A.K. ve B.M., "Faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek" suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemi ile tutuksuz yargılanıyorlar.
Örnekleri çoğaltmak mümkün. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün 1998 yılı verilerine göre ceza mahkemelerinde ortalama yargı süresi 380 gün olarak gerçekleşti. Ancak bu yargısız infaz davaları için asla sözkonusu olmadı. Örneğin işkence yapılarak öldürülen Yücel Özen davası 8 yıl, Perpa infazı davası 5 yıl, Çiftehavuzlar katliamı davası 6 yıldır sürüyor.
ÖNCEKİ HABER

Artık resmen dinleniyoruz

SONRAKİ HABER

Tank satışı Almanya'yı karıştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...