01 Ağustos 1999 21:00

Artık resmen dinleniyoruz

Mafya yasası yürürlüğe girdi. Artık çıkar amaçlı olarak örgüt kurmak resmi olarak yasak; fakat telefon, faks ve bilgisayar kayıtlarını dinlemek ve gizli kamera serbest.

Paylaş
Artık resmen dinleniyoruz
"Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yasaya göre, göre doğrudan veya dolaylı bir biçimde bir kurumun, kuruluşun veya teşebbüsün yönetim ve denetimini ele geçirmek, kamu hizmetlerinde, basın ve yayın kuruluşları üzerinde, ihale, imtiyaz ve ruhsat işlemlerinde nüfuz ve denetim elde etmek, ekonomik faaliyetlerde kartel, tröst yaratmak, madde ve eşyanın azalmasını ve darlığını, fiyatların düşmesini veya artmasını temin etmek, kendilerine veya başkalarına haksız çıkar sağlamak, seçimlerde oy elde etmek veya seçimleri engellemek amacıyla zor veya tehdit uygulamak veya kişileri kendilerine tabi kılmaya zorlamak veya mensupları arasında her ne suretle olursa olsun açık veya gizli işbirliği yapmak suretiyle yıldırma veya korkutma veya sindirme gücünü kullanarak suç işlemek için örgüt kuranlara veya örgütü yönetenlere veya örgüt adına faaliyette bulunanlara veya bilerek hizmet yüklenenlere sadece bu nedenle 3 yıldan 6 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Örgüte üye olanlar ise 2 yıldan 4 yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılacak. Örgüt silahlı ise bu cezalar, 3'te 1'den yarıya kadar artırılıp, 9 yıl olarak uygulanacak. Suç faili, memur veya kamu hizmetiyle görevli kimse ise cezalar yarıdan bir katına kadar artırılacak ve 12 yıl olarak uygulanabilecek.
'Kulak' resmen serbest
Kanunda öngörülen suçları işleyen veya bunlara iştirak edenlerin, suçlulara yardım ve yataklık ya da aracılık yaptıklarından kuşku duyulanların telefon, faks, bilgisayar gibi iletişim aygıtları dinlenilebilecek. Tespit edilenler, mühürlenerek zapta bağlanacak.
Hakimden onay
Dinlemeye, tesbite veya kayıtların incelenmesine hakim karar verecek. Bu kararlar en çok 3 ay için verilebilecek. Bu süre, en çok iki defa ve 3'er aydan fazla olmamak üzere artırılabilecek. İletişimin dinlenilmesi veya tespiti sırasında suç işlendiğine ilişkin şüphe ortadan kalkarsa, tedbir Cumhuriyet Savcısı tarafından kaldırılacak. Tedbir uygulaması sonucu elde edilen veriler, Cumhuriyet savcısının denetiminde 10 gün içerisinde yok edilecek. Terörle Mücadele Yasası uyarınca kovuşturulanlar ile teşekkül halinde tarihi eser, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapanların da telefonları ve diğer iletişim araçları dinlenilebilecek. Mafya tipi örgütlenme içinde oldukları ve suç işlediklerinden kuşku duyulanların, ikametgahları, işyerleri veya kamuya açık yerlerdeki her türlü faaliyetleri izlenebilecek, ses ve görüntü kaydı yapılabilecek.
Ajanınız geldi
Çıkar amaçlı suçlar kapsamına giren suçların soruşturulmasında, diğer önlemlerin yeterli olmadığının anlaşılması halinde kamu görevlileri "gizli görevli" olarak kullanılabilecek. Gizli görevli, gerektiğinde örgüt içine sızarak gözetlemek, izlemek, örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve suçlarla ilgili diğer delil, iz, eser ve emareleri toplamakla yükümlü olacak.
Bilgisayarlara çengel
Suçların veya delillerinin ortaya çıkarılması için, suçların işleniş biçimlerine benzer tutum ve davranışlarda bulunan kişilere ilişkin yer, kuruluş, çevre ve kurumlardaki (devletin ulusal güvenliği bakımından gizli kalması zorunlu olanlar hariç!), her türlü resmi ve özel kayıtlarla bilgisayar verileri incelenebilecek.
Suç işlenmesinden elde edildiği yönünde kuvvetli belirti bulunan hak ve alacaklar üzerindeki tasarruf yetkisi tamamen veya kısmen kaldırılabilecek, banka hesapları dondurulabilecek, diğer değerlere el konulabilecek.
Tanıkların kimlikleri her aşamada gizli tutulacak. Tanığın korunması için her türlü önlem devlet tarafından alınacak. Soruşturma aşamasında yurtdışına kaçmalarını önlemek amacıyla sanıkların yurtdışına çıkışları yasaklanacak.
Kabak gazetecinin başına
Bu yasa gereğince yürütülen işlemler ve hazırlık soruşturması süresince alınan kararlar gizli olacak. Gizliliği ihlal edenler hakkında 2 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.
Bu yasa kapsamına giren suçlara ilişkin davalara, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde bakılacak, cezalandırılanların cezaları ertelenemeyecek.
İhbarcılara indirim
Yasa, sanıkların pişmanlık getirerek örgüt ve faaliyetleri hakkında güvenlik güçlerine bilgi vermeleri halinde değişik oranlarda ceza indirimi de öngörüyor. Buna göre, hazırlık soruşturmasına başlandıktan sonra ferden örgütle ilgili bir suç işlememiş olanlar, örgüt ve mensupları hakkında bilgi vererek örgütten çekilirlerse, haklarında kovuşturma yapılmayacak. Suçların işlenmesinden sonra, soruşturmaya başlanmadan önce, yetkili mercilere başvurarak suçluların yakalanmasında yardımcı olanların cezaları 8'de 1'e kadar, hazırlık soruşturması sırasında bilgi veren sanıkların cezaları ise 6'da 1'e kadar indirilecek. Son tahkikat sırasında bilgi verip örgüt elemanlarını yakalatanların cezaları ise 4'te 1'e kadar indirilecek.
Örgüt yöneticileri hariç olmak kaydıyla, hüküm kesinleştikten sonra bilgi vererek suçluların yakalanmalarını sağlayanlar ise cezalarının yarısını çekecekler.
Özgürlükler kısıtlanıyor
Diğer yandan, FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, Demirel'in apar topar bir günde onayladığı yasanın iptali için partinin hukukçusu Mustafa Kamalak'ın, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi. Hazırlıklarına başlanan iptal isteminin gerekçesi, yasayla, hak ve özgürlüklerin kısıtlama altına alınması.
ÖNCEKİ HABER

Bienal'in Türk sanatçıları açıklandı

SONRAKİ HABER

Yargısız infaz yargıda da sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...