31 Temmuz 1999 21:00

Yıkım yasası komisyondan geçti

Sosyal güvenlik kurumlarının tasfiyesini öngören ve emekçilerin kazanılmış haklarını gasp eden, sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı, TBMM'de kabul edildi.

Paylaş
Yıkım yasası komisyondan geçti
İşçi ve emekçilerin kazanılmış haklarını gasp eden, sosyal güvenlik kurumlarının tasfiyesini öngören emeklilik yaşını yükselten ve emekçiler tarafından 'yıkım yasası' olarak tanımlanan sosyal güvenlik reformu yasa tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 13 saat süren toplantısında kabul edildi.
Komisyon'un önceki gün saat 14:30'da başlayan toplantısı, dün sabaha karşı 03:40'ta sona erdi. Toplantıda emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ilgili madde 2 saatte geçerken, SSK ve İş ve İşçi Bulma Kurumu'na yeni kadrolar veren Tasarı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler, 3 saate yakın sürdü. Görüşmeler sonunda kadrolar kısılarak verildi.
Tasarı'nın işsizlik sigortası getiren ve bunun yönetimi ile denetimini düzenleyen maddesi de uzun süre bir tartışma yarattı. Komisyon'da yasa tasarısının yürürlüğe girmesiyle birlikte kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşında emekli olmayı öngörülüyor. Tasarı ile SSK ve İş ve İşçi Bulma Kurumu'na gereksinimi olan 14 bin kadro verildi. Tasarıda öngörülen 19 bin kadro, 'tasarruf`' gerekçesiyle azaltıldı. Kurumların verilen kadrolara karşın gereksinim duyacakları yeni kadroları, yatay geçişle diğer kamu kurumlarından alması hükme bağlandı.
Tasarının yürürlülük maddesine göre, 58-60 emeklilik yaşı uygulamasının tasarının yasalaşmasıyla, emeklilikte geçiş süreleri ile Bağ-Kur ve SSK emekli maaşlarının TÜFE'ye endekslenmesinin de 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
ÖNCEKİ HABER

Papandreu: Görüşmeler olumlu geçti

SONRAKİ HABER

İşgüvencesiz işsizlik sigortası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...