31 Temmuz 1999 21:00

Gençler Ören Buluşması'nda kararlı

13-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan Dünya Gençleri'nin Ören Buluşması için Balıkesir Valiliği halen gerekli izni vermedi.

Paylaş
Gençler Ören Buluşması'nda kararlı
"Dünya Barışı İçin Ege'de Bir Damla" sloganıyla Ören'de yapılması planlanan gençlik kampının İçişleri Bakanlığı ve Balıkesir Valiliği'nce engellenmesi İzmir'de protesto edildi. İzmir Evrensel Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Ören Komitesi adına basın açıklaması yapan Barış Tosun, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından 5000 gencin katılımıyla yapılması planlanan Ören Buluşması'nın engellenmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl 3000 gencin katılımıyla Bergama'da gerçekleştirilen buluşmaya, 150'nin üzerinde aydın, sanatçı ve bilim insanının katıldığını ve oldukça olumlu tepkiler alındığını belirten Tosun, "Bu buluşmada hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadı ve kamp başarıyla sonuçlandırıldı. Bu yıl ise Ören'in Zeytinli beldesinde yapılması planlanan kamp, Balıkesir Valiliği tarafından, 'güvenlik' gerekçesi ileri sürülerek, keyfi bir şekilde engelleniyor" dedi. Valilik'in bir taraftan "Size olumlu ya da olumsuz bir şey demiyoruz" açıklamasında bulunurken, diğer taraftan da alt makamlara baskı yaparak, buluşmayı engellemeye çalıştığını kaydeden Tosun, bu durumu kınadıklarını söyledi.
Tepkiler artıyor
İzmir Savaş Karşıtları Derneği, EMO, Tabipler Odası, Evka 2 Çağdaş Kent ve Yaşam Derneği, İZÖV-DER Başkanı Hasan Hüseyin Evin, ÇHD İzmir Şubesi Başkanı Nedim Değirmenci ile aydınlardan Turabi Saltık, Bülent Habora, Tacim Çiçek, Dinçer Sezgin, Bekir Yurdakul, Hüseyin Yurttaş, Hasan Hüseyin Yalvaç ve Hasan Barışcan da Balıkesir Valiliği'nin gençliğin kültürel ve sosyal gelişiminin önünde engel teşkil ettiğini belirttiler.
Kocaeli'den çağrı
Ören Buluşması Kocaeli Organizasyon Komitesi'nden yapılan basın açıklamasında ise Balıkesir Valiliği'nin tutumuna tepki gösterilerek, kamp inşaatı için gerekli izni verecek olan Zeytinli Belediyesi'nin tehdit edildiğine vurgu yapıldı. Çok sayıda gencin katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında, "Gençliğin kültürel ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak, dünya barışını dillendirecek böylesi bir buluşmanın gerçekleşmesi için herkesi çaba göstermeye ve İçişleri Bakanlığı, Balıkesir Valiliği ve Zeytinli Belediyesi'ni protesto etmeye çağırıyoruz" denildi.
Aydın'da da, kampa katılacak gençler, önceki gün dayanışma pikniği düzenlediler. Tüm engellemelere rağmen kampı gerçekleştirmede kararlı olduklarını vurgulayan gençler, piknikte olduğu gibi kampta da kollektif yaşamı hayata geçireceklerini söylediler. Türküler söyleyerek, halaylar çeken gençler, pikniğin ardından yol üzerinde bulunan bir köye uğrayarak, köylülerle sohbet ettiler.
Özürlülerden destek
Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli yaptığı yazılı açıklamada, buluşmaya "Savaş ve Özürlüler" konulu bir söyleşi ile katılacaklarını, savaşın bilinen yıkıntılarının yanı sıra sonrası yıkıntılarını da sergileyerek, savaşın tarşılmayan bu boyutunu dile getireceklerini hatırlattı. İçli, etkinliği Kültür Bakanlığı desteklerken, başka bir devlet kurumunun engelleme girişiminin doğru olmadığını, etkinliğin gerçekleşmesini talep ettiklerini belirtti. İçli, "Dünyamızın her tarafında savaşların çoğaldığı günümüzde, farklı kültürlerden 5 bin gencin biraraya gelerek barış istemlerini dile getirmelerini geleceğimiz açısından umut verici bir gelişme olarak görüyoruz" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kürtler fındık için yollara düştü
Kürt illerinden Batı Karadeniz'e fındık toplamak için gelen tarım işçilerinin dramı bu yıl da devam ediyor. Bolu'da dün kasasında çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlı 62 işçiyi taşıyan bir kamyonun durdurulması, Kürt tarım işçilerinin durumunu yeniden gündeme getirdi. Trenler de, tarım işçilerini Batı Karadeniz illerine taşımaya başladı.
Bolu'da, polisin yol kontrolleri sırasında durdurulan bir kamyonun kasasından 62 fındık işçisi çıktı. Ankara-İstanbul karayolunun Bolu Dağı kesiminde yol kontrolü yapan polis, kasası branda ile kaplı kamyonun sürücüsüne, yolcu taşıyıp taşımadığını sordu. Sürücünün, 10-15 yolcunun olduğunu söylemesi üzerine, polis ekipleri, sürücüden brandayı kaldırmasını istedi. Brandanın kaldırılmasıyla kamyonun kasasında çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlı, 62 kişiyle karşılaşıldı. Yolcular, Diyarbakır'dan fındık toplamak üzere geldiklerini, 24 saatten beri güneş yüzü görmeden, kafalarını brandanın dışına çıkarmadan, yolculuk yaptıklarını anlattılar. Polis, ceza kestikten sonra, kamyon sürücüsüne otobüs kiralattı. Fındık işçileri bu otobüse bindirilerek gidecekleri yere gönderildi.
Herkesin nedeni ayrı
Kamyon kasasında ölümü göze alarak yolculuk eden işçilerin her birinin gelme nedenleri birbirinden farklı. Çocuklar okul harçlıklarını çıkarmak, kadınlar ve erkekler borçlarını ödemek, gençler ise 1 ile 3 milyar arasında değişen başlık parasını biriktirip evlenmek için bu tehlikeli yolculuğa çıktıklarını anlatıyorlar.
Paranın çoğu simsarlara
Kamyon kasasında 2 gün süren yolculuktan sonra Gümüşova, Düzce, Cumayeri ve Akçakoca ilçelerindeki fındık bahçelerine ulaşan işçiler, kendilerini getiren işçi simsarlarının gösterdiği tarlada çalışıyorlar. İşçileri getiren simsarlar, üreticiden kişi başına günlük 4-5 milyon lira alırken, bu paranın sadece 2 milyonunu işçilere veriyorlar.
İşçiler, aldıkları ücretin çok az olduğunu, bu nedenle tehlikesine rağmen, ucuz olması nedeniyle kamyon kasalarında yolculuk yaptıklarını anlatıyorlar. İşçiler, çalıştıkları yerlerde de kurulan çadırlarda çok ilkel koşullarda konaklıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da içme suyuna

SONRAKİ HABER

'Soweto Aslanı' öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...