31 Temmuz 1999 21:00

Tahkim'de oyun içinde oyun

Hükümet uluslararası tahkimi uygulamaya sokmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Özelleştirmeyi içeren 47. madde ayrı oylamaya sokularak tahkim de kabul edilecek.

Paylaş
Tahkim'de oyun içinde oyun
Bahadır Özgür
Hükümet, uluslararası tahkimi uygulamaya sokmak için her yolu deniyor. Hazırlanan Anayasa değişikliği taslağında özelleştirmeyi içeren 47. maddenin ayrı, tahkimi getiren 125. madde ile Danıştay'ın yetkilerini kaldıran 155. maddenin ise birlikte oylanacağı belirtiliyor. Böylece, tepkiyle karşılanan 125 ve 155. madde geçmediği taktirde, sadece özelleştirmeyi içeren 47. madde geçtiği taktirde aslında tahkim de doğrudan uygulamaya sokulmuş oluyor. Ayrıca Danıştay yetkisi de fiili olarak ortadan kalkmış oluyor.
Koalisyon hükümeti, geniş bir çevre tarafından "vatana ihanet" olarak tanımlanan uluslararası tahkimi hem Meclis'ten, hem de Meclis'te çoğunluk sağlanamadığı taktirde cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülmesi halinde halkoylamasından geçirebilmek için, "oyun içinde oyun" hazırladı.
Geçtiğimiz hafta salı günü TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu'na bu hafta sunulması düşünülen değişiklik önerilerinde, hukuksal bir oyuna başvurularak, tahkimin her koşulda geçmesine olanak tanındı.
Hükümetin hazırladığı değişiklik önerisinde, Anayasa'nın 47, 125 ve 155. maddelerinin değiştirilmesi öngörülüyor. Bunlardan 47. madde Anayasa'da "devletleştirme" maddesi. Bu maddeye "özelleştirme" ibaresinin eklenmesi düşünülüyor. 125. madde ise mevcut durumda "imtiyaz sözleşmeleri"ni düzenliyor. Değişiklik ile kamu hizmetinin "imtiyaz" özelliği ortadan kaldırılıyor. 155. madde ise Danıştay kurumunun yetkilerini düzenliyor. Öngörülen değişiklik sonucunda Danıştay tamamen işlevsizleştirilecek.
Bir taşla üç kuş
Ancak kamuoyunda 125 ve 155. maddelerin, yani Danıştay'ın yetkisinin kaldırılması ve uluslararası tahkim kurumunun getirilmesini içeren maddelere yönelik yoğun bir tepki var. Ve bu maddelere Fazilet Partisi, DYP ile DSP içinden 34 milletvekili şimdilik karşı çıkıyor.
Böylece Meclis Genel Kurulu'nda bu maddelerin geçmesi için gerekli olan 367 sayısına ulaşılması mümkün görünmüyor. Fakat hükümet "kurnazlık" yapıp, Meclis içinde hiçbir siyasi partinin karşı çıkmadığı "özelleştirme"yi Anayasa'ya yerleştirecek olan 47. madde ile hem tahkimi düzenliyor, hem de Danıştay'ın yetkisini ortadan kaldırıyor. Çünkü bugüne kadar Danıştay, 47. maddeye dayanarak özelleştirme ihalelerini imtiyaz dahilinde kabul edip, Anayasa'ya aykırı bulmuş ve birçoğunu ya iptal etmiş ya da yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Eğer 47. madde Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerden geçerse, bu durumda hükümet bir taşla üç kuş vurmuş olacak. Danıştay'ın yetkisini ortadan kaldıracak, özelleştirmeye anayasal güvence sağlayacak ve en önemlisi tahkimi yerleştirmiş olacak.
ÖNCEKİ HABER

ABD askerleri Panama'dan çıkıyor

SONRAKİ HABER

ÖES'ten de uluslararası tahkime tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...