30 Temmuz 1999 21:00
FP'de kongre mücadelesi
GÜNÜN YAZILARI

FP'de istifa ederek, muhalefet saflarının keskinleşmesini sağlayan yenilikçiler, yasal olarak aralık ayına kadar yapılması gereken olağan kongrenin, partinin kapatılması davasından sonra yapılmasını istiyor. Genel merkez ise, kongre takviminin yasal süresi içinde yapılacağı mesajı verdi.
Erbakancıların atanabilmesi için görevden alınan eski Genel Sekreter Eyüp Sanay, Genel Başkan Yardımcısı İrfan Gündüz ile Başkanlık Divanı'ndan istifa eden Cemil Çiçek, Abdullah Gül, Ali Çoşkun ve Abdülkadir Aksu, Grup Başkanvekili Bülent Arınç ile birlikte TBMM'de ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Ortak basın toplantısında açıklamayı yapan eski Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül istifa gerekçelerini açıklarken, açıkça Erbakan'ın partiye müdahalesini dile getirmezken, Türk siyaseti üzerinde genel olarak bir dışardan müdahaleden yakındı.
Gül, gazetecilerin, "Müdahale ile Erbakan'ı mı kastediyorsunuz" şeklindeki sorusu üzerine, "Dış müdahale genel olarak Türk siyasetine yapılan telkinlerdir, partiyi kastetmiyorum. Bu konuda genel başkan açıklama yaptı" diyerek, Kutan'ın, "Erbakan"ın partiye müdahale etmediği yönündeki açıklamasını anımsattı.
Yönetime eleştiri
Partiye yönelik eleştirilerinin, Türkiye'deki olumsuz koşullar karşısında ana muhalefet partisi olarak FP'ye düşen sorumluluğa dikkat çekmek anlamına geldiğini ifade eden Gül, "Gerek Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi için, gerekse partimizin hak ettiği yere kavuşup, milletimize karşı vazifelerini hakkıyla yerine getirebilmesi için, partimizde beklentileri karşılayabilecek bir yapılanma ve yönetim tarzının ortaya konması kaçınılmazdır" diye konuştu. Seçim sonrası teşkilatlarda ortaya çıkan görüşlerin, yönetimde yeterli karşılığı bulamamasından yakınan Abdullah Gül, bu sorumluluğu daha fazla taşımamak ve genel başkana rahat bir çalışma ortamı hazırlamak için, istifa ettiklerini belirtti.
Yeni parti yok
İstifalarının kesinlikte basında yer aldığı gibi yeni bir parti oluşumu ile ilgisi olmadığını vurgulayan Gül, partinin bütünlüğünü zedeleyecek bir hareket olarak de değerlendirilmemesini isteyerek, "Partimizin ve grubumuzun emrinde olduğumuzu kamuoyuna duyururuz" dedi.
'Kongre bahara kalsın'
Erbakan'ın, kongre sürecine, kendisine yakın isimlerin teşkilatın başına getirilmesiyle müdahale etme girişimleri karşısında, kongrede oluşacak parti yönetimine Erbakan'ın ağırlığını yansıtması beklenirken, yenilikçiler bu kez de kongrenin kapatma davası nedeniyle erteleneceği mesajını verdiler.
Gül, "Kongrede aday olacak mısınız" sorusuna kaçamak yanıt vererek, "Henüz kongre takvimi belli değil. Önümüzde mahkememiz var" dedi. Gül, "Kongre için mahkemenin sonuçlanması mı beklenecek" sorusuna, demokrasi üzerinde bir gölge olan ayıplı durumdan kurtulmak gerektiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin de bu yanlışlığa girmeyeceğini beklediklerini söyledi. Gül, "Kongre için mahkeme beklenecek" dedi.
Genel merkez, kasım diyor
Bu arada partide bir basın toplantısı düzenleyen teşkilatlardan sorumlu yeni Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, kongre takviminin yasal süresi içinde yapılacağı mesajı verdi. Esengün eylül ayında ilçe, ekim ayında il kongrelerinin tamamlanarak, kasım ayında da büyük kongrenin yapılacağını ifade ederken, bu arada teşkilatlarda küçük değişiklikler yapılabileceğini, yasal süre bitmeden kongrenin tamamlanması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Esengün, istifaları değerlendirirken de, partinin birlik bütünlük içinde olduğunu, yeni göreve gelenlerle daha verimli bir çalışma sergileneceğini ifade etti.
Evrensel'i Takip Et