30 Temmuz 1999 21:00

Miloseviç muhalifleri birleşemiyor

Yugoslavya'da Miloseviç hükümetini hedef alan Batı Destekli Değişim İçin İttifak isimli muhalefet hareketi, diğer partilere yaptığı birlik çağrısından istediği sonucu alamadı.

Paylaş
Miloseviç muhalifleri birleşemiyor
Yugoslavya'da, Slobodan Miloseviç yönetimini iktidardan düşürmek için oluşturulan ve emperyalistler tarafından desteklenen muhalefet hareketi, yeni planlar yapmaya çalışıyor. Bazı kentlerde devam eden hükümet karşıtı eylemler ise, halkın kendi inisiyatifinde geliştirdiği gösteriler niteliğinde.
Değişim İçin İttifak (AC) adı altında oluşturulan muhalefet hareketi, Miloseviç karşıtı kampanyayı etkin hale getirmekt istiyor. Blic gazetesi, Değişim İçin İttifak (AC)'ın, bütün muhalefet partilerine bir çağrıda bulunarak, iktidardaki sosyalistleri düşürmek için bir saldırmazlık paktı oluşturmaya davet ettiğini yazdı. AC tarafından yapılan çağrıda, Sırbistan'ın esaslı değişime ihtiyacı bulunduğu dile getirilerek, değişimin birinci şartının da Miloseviç'in daha fazla iktidarda kalmaması olduğu belirtiliyor.Yugoslavya Federal Cumhuriyeti veya Sırbistan Cumhuriyeti parlamentolarında temsil edilmeyen küçük partilerden oluşan AC'nin çağrısında, "muhalefet partilerinin karşılıklı hoşgörü ve iyi niyetle hareket etmeleri, farklılıkları ön plana çıkarmakta ısrar etmemeleri ve birbirlerine her ne şekilde olursa olsun saldırmaktan kaçınmaları" isteniyor. Muhalefet partilerinden "dürüst ve eşit" şartların bulunmadığı, hile karıştırılmış seçimlere girmemesini isteyen AC'nin çağrısına gelen ilk tepkiler farklı oldu.
Çağrıya tepkiler
Sırbistan Yenilenme Hareketi adlı muhalefet partisinin sözcüsü Ivan Kovacevic, "Parlamentoda temsil edilmeyen bazı küçük partilerin yaptıkları teklifler, sadece kendilerinden daha küçük olan partiler için ilginçtir" dedi. Sırbistan Demokratik Partisi'nin lideri Vojislav Kostunica da, yapılan çağrının "kabul et veya çek git" ilkesiyle değil, ancak geliştirilmek koşuluyla tartışılmaya değer olduğunu belirtti. Sırbistan'da bir süre sosyalistlerle iktidarı paylaşan, ancak son iki yılda Miloseviç'e karşı sert bir muhalefet yürüten Yeni Demokrasi Partisi ise, AC'nin teklifine imza atmaya hazır görünümünü verdi. Sosyalistlerin 9 yıl süren yönetimi sırasında muhalefet partileri, birbirleriyle mücadeleye girmişlerdi. Son birkaç haftadan beri Sırbistan'daki sanayi kentleri olan Niş, Cacak, Kragujevac, Kraljevo'da yapılan gösteriler de halkın kendiliğinden yaptığı gösteriler olarak nitelendiriyor.
Karadağ'dan istifa talebi
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturan cumhuriyetlerden biri olan Karadağ'ın Batı yanlısı Başbakanı Vujanoviç de, Slobodan Miloseviç'in ülkesine büyük zararlar verdiğini, bu yüzden istifa etmesi gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Bosna'da Balkan pazarlığı

SONRAKİ HABER

G. Afrika'da gündem grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...