29 Temmuz 1999 21:00

EMEP, valilikten keyfi baskıların

   engellenmesini istedi

Paylaş
EMEP, valilikten keyfi baskıların
   engellenmesini istedi
İstanbul Vali Yardımcısı Osman Demir ile önceki gün görüşen EMEP İstanbul İl Yöneticileri Cevriye Aydın ve Seyit Aslan ile EMEP GYK Üyesi Av. Kamil Tekin Sürek, İstanbul'da polisin EMEP faaliyetlerine yönelik engelleme girişimlerini anlattı. Polisin keyfi tutumuna örnek teşkil eden olaylarla ilgi bilgi veren EMEP'liler, keyfi gözaltı uygulamasına, EMEP'e diğer partilerden farklı uygulama yapılmasına son verilmesini istediler.
Pankart asma, bildiri dağıtma gibi faaliyetlerinin keyfi gözaltılarla engellendiğini bildiren İl Başkanı Cevriye Aydın, bu tür faaliyetlerinin Siyasi Partiler Yasası'na göre bildirime bağlı olmadığı halde, parti üyelerinin izinsiz bildiri dağıtmak veya afiş asmak iddiasıyla her faaliyetlerinde gözaltına alındığını belirtti.
Av. Kamil Tekin Sürek de parti faaliyetleri sırasında karşılaşılan bu tür yasadışı, keyfi gözaltılar durdurulmadığı takdirde, parti üyelerinin bu işlemleri savcılığa şikâyet etmek ve Türkiye'nin onayladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayanarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar bütün yasa yollarını kullanmak durumunda kalacağını belirtti.
Bunun yanında "şüpheli" oldukları iddiasıyla gözaltına alınan pek çok parti üyesinin de, parti ilçe örgütleri çevresinden gözaltına alındığını ifade eden Sürek, bir kimsenin "şüpheli" gerekçesiyle yakalanabilmesi için, işlenmiş bir suçun yakın takibi esnasında, bu suçla ilgili verilere dayanarak veya bir idari tedbir kararı olması gerektiğini, oysa üyelerinin hiçbir yasal dayanak gözetilmeksizin gözaltına alındığını belitti.
Valilik yanıt verecek
EMEP'li yöneticiler, durumu özetleyen bir dilekçe ile ocak-temmuz ayları arasında üyelerine yönelik gözaltı olaylarını içeren bir rapor ve İçişleri Bakanlığı'nın Emeğin Partisi Genel Başkanlığı'na gönderdiği bu konudaki yasal çerçeveyi açıklayan yazısını, Vali Yardımcısı Osman Demir'e verdiler. EMEP yöneticileri, keyfi gözaltı uygulamasına, EMEP'e diğer partilerden farklı uygulama yapılmasına son verilmesini; afiş asma, bildiri dağıtma gibi faaliyetlerde yasal zorunlulukları belirten açıklayıcı bir yazı ile taleplerine yanıt verilmesini istediler.
Vali Yardımcısı Osman Demir ise, EMEP'in de diğer partilerden valilik nezdinde bir farkı olmadığını, uygulamada meydana gelen bu tür olayları kendilerinin de bilgileri olduğu ölçüde gidereceklerini belirterek, dilekçeyi inceleyip, yazılı yanıt verileceğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Yenilikçiler FP'den ayrılmıyor

SONRAKİ HABER

Af tasarısının ayrıntılarını tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...