29 Temmuz 1999 21:00

Tüzel: Emek cephesi uyanık olmalı

Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, hükümetin, sendikal bürokrasinin de yardımıyla emekçilerin ortaya koyduğu direnişi yatıştırmayı hedeflediğini söyledi.

Paylaş
Tüzel: Emek cephesi uyanık olmalı
Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, hükümetin, sendikal bürokrasinin de yardımıyla emekçilerin ortaya koyduğu direniş ve öfkeyi yatıştırmayı hedeflediğini bildirdi.
Levent Tüzel, Emek Platformu'nun dün yapılacağını ilan ettiği ülke çapındaki işbırakma eyleminin ertelenmesiyle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, bu kararın emekçilerin birliğini bozma ve direncini kırma tehlikesini de beraberinde getirdiğini ifade etti. Tüzel, "Emekçiler, son bir aydır ortaya koydukları mücadele ve öne sürdükleri talepler, sadece emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı olmadıklarını, aynı zamanda hükümetin ısrarla gerçekleştirmeye çalıştığı özelleştirmelere, uluslararası tahkim anlaşmasına ve 55 milyon emekçiyi ilgilendiren sosyal güvenlik kurumlarının tasfiyesine de, karşı olduklarını göstermişlerdir" dedi.
Tüzel, hükümetin, gündeminde bulunan saldırı paketini yaşama geçirmek için zaman kazanmaya çalıştığına ve sendikal bürokrasinin de buna çanak tuttuğuna dikkat çekti. Levent Tüzel şöyle devam etti: "Kendisini işçisine karşı sorumlu gören sendika merkezleri başta olmak üzere, emekçi tabanını bir araya getiren sendikal platformlar ve işyeri temsilcileri; direnişi yatıştırmaya ve oyalamaya dönük bu taktikler karşısında uyanık olmak, tasarının bütünüyle geri çekilmemesi halinde alanlarda haykırılan genel direniş ve genel grev tutumunda ısrar ederek, bunun hazırlıklarını yürütmek durumundadır. Aksi taktirde kazanılmış hakların 'reform'a kurban gitmesi engellenemez." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Dünya barışı için bir damla olmaya
Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından 5000 gencin katılımıyla gerçekleşecek olan, Evrensel Kültür Merkezi'nin düzenlediği, Dünya Gençlerinin Ören Buluşması için geri sayım başladı. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ve Balıkesir'in Edremit ilçesinin Zeytinli beldesinin ev sahipliğini yapacağı, Dünya Gençlerinin Ören Buluşması'nın Balıkesir Valiliği tarafından fiili olarak engellenmeye çalışılmasına ilişkin, dün Evrensel Kültür Merkezi'nde bir basın açıklaması yapıldı.
Geniş katılımlı destek
Yazar Cezmi Ersöz, Şair Mustafa Köz, Yazar Güngör Gencay, Öykücü Tansu Bele, Yazar Gülsüm Cengiz Akyüz, Yazar Sadık Albayrak, Yazar Cengiz Gündoğdu, Şair Arif Damar, Müzisyen Birol Topaloğlu, Çağrı Basım Yayın, Gazeteci Ahmet Şık, Gazeteci Çoskun Aral, Gazeteci Celal Başlangıç, Müzisyen Metin Kahraman, Yazar Murtaza Gürkan, Gazeteci-Yazar Ruşen Hakkı, Prof. Murat Özyüksel, Prof. Coşkun Özdemir ve daha birçok yazar ve aydının katıldığı basın açıklamasında, Ören Buluşması Organizasyon Komitesi adına Rana Çetin ve Alçay Sevinç birer konuşma yaptılar.
3000 kişi katılmıştı
Rana Çetin konuşmasında, geçen sene 16 ülkeden yaklaşık 3000 gencin katılımıyla Bergama'da gençlik buluşmasının ilkini gerçekleştirdiklerini ve 150'nin üzerinde aydın, sanatçı ve bilim insanının katıldığı buluşmada dostluğun, kardeşliğin paylaşımın en güzel örneklerinin sergilendiğini söyledi.
Engellemeye çalışıyorlar
Çetin konuşmasına şöyle devam etti. "Bu yılda buluşmanın ikincisini, Burhaniye'nin Ören beldesinde yapmaya karar verdik. Ancak Burhaniye Belediyesi başkanı, esnafın ve Burhaniye halkının isteğine ve -anlaşılmayan biçimde- tüm çabalarımıza rağmen etkinliğin, Burhaniye'de yapılmasını kabul etmedi. Bu etkinliğin, Burhaniye'nin tanıtımına ve ekonomik açıdan halka sağlayacağı faydayı görmezden geldi. Bunun üzerine etkinliği Balıkesir Edremit Zeytinli'de yapmaya karar vererek, gerekli girişimlerde bulunduk. 13-23 Ağustos 1999 tarihleri arasında Zeytinli'de yapılacak 'Dünya Gençlerinin Ören Buluşması '99' etkinliğinin amacı, dünya gençlerinin dostluk, kardeşlik ve dayanışma duygularının gelişmesine hizmet etmekti.
Yine turizm sektörünün krizde olduğu bir dönemde, pek çok ülkeden gençleri bir araya getirerek, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak ve kültürler arası köprü kurmak amacındaydık. Etkinliğimiz, çeşitli ülkelerden de katılacak farklı dillerden ve kültürlerden gençlerle birlikte, dünya kardeşliği ve dayanışması için bir damla olma çağrısıdır. Ancak yüzlerce bilim insanı, aydın ve sanatçının katılacağı, başta Kültür Bakanlığı olmak üzere, çeşitli belediyelerin, üniversitelerin, sendikaların, kitle örgütlerinin destek verdiği buluşmanın yapılması, Balıkesir Valiliği tarafından sudan bahanelerle tehlikeye atılıyor. Organizasyon Komitesi olarak, bugüne kadar gerek valilik, gerek devletin ilgili bakanlıkları, gerekse Zeytinli Belediyesi nezdinde yaptığımız görüşmelerden olumlu sonuç alamadık."
Buluşmanın, bazı makamların ilgisizliği, yetkili birimlerin topu birbirine atması, kimi karanlık güçlerin tehditleri ve spekülasyonları sonucunda fiilen engellenmesi ile inşaatı başlatılamadığı için yapılamayacak bir noktaya geldiğini söyleyen Çetin, buluşmanın 31 Temmuz'a kadar inşaat izni verilmediği taktirde gerçekleşemeyeceğini belirtti.
'Yöre esnafına katkı sağlayacak'
Turizm sektörünün yaşadığı krizi aşabilmesi amacıyla, Türkiye'nin tanıtımı için milyonlarca dolar harcandığı bir dönemde yöre turizmini canlandıracak, ekonomik sıkıntı içinde olan yöre esnafına maddi katkı sağlayacak, pek çok ülke nezdinde Türkiye'yi tanıtacak 5000 gencin buluşmasının engellenmesini kabul etmediklerini kaydeden Çetin, gelinen noktada düşünebildikleri tek şeyin devletin gençliğe güvenmediği ve böyle büyük bir organizasyonu yapmak için desteklemek yerine engeller çıkarmalarını anlayamadıklarını söyledi.
'Gerekli çabayı gösterelim'
Açıklamada ülkenin tanıtımına, gençliğin kültürel ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak bu önemde bir etkinliğin yapılabilmesi için herkesi, buluşmanın gerçekleşmesi için gerekli çabayı göstermeye çağrıda bulunuldu. Rana Çetin konuşmasını, bu ülkenin bütün yetkililerini gençliğe sahip çıkmaya çağırarak bitirdi.
Aydınlar destek veriyor
Bu çağrı üzerine toplantıya katılan bilim insanı, sanatçı, şair ve basın mensupları neler yapacaklarını tartışarak, ilgili devlet kurumlarıyla görüşmek ve buluşmanın gerçekleşmesi için harekete geçtiler.
ÖNCEKİ HABER

Bir saatlik işbırakma yarım güne çevrildi

SONRAKİ HABER

Çocuklara ve yoldan dönmeyenlere

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...