29 Temmuz 1999 21:00

Bir saatlik işbırakma yarım güne çevrildi

Ankara'da işçi ve kamu emekçilerinin önemli bir bölümü, bir saatlik işbırakma kararını yarım günlük işbırakmaya çevirerek Ulus Meydanı'na yürüdü.

Paylaş
Bir saatlik işbırakma yarım güne çevrildi
Sosyal güvenlik yasa tasarısı, özelleştirme ve tahkim yasasına karşı KESK ve DİSK'in öncülüğünde alınan bir saatlik işbırakma kararı dün yaşama geçti. Ankara'da işçi ve kamu emekçilerinin önemli bir bölümü, bir saatlik işbırakma kararını yarım günlük işbırakmaya çevirdi. Kamu emekçileri, sabahın erken saatlerinden itibaren işbırakarak işyerleri önünde halaylar çekti, ardından da Ulus Meydanı'na kadar yolları trafiğe kapatarak yürüyüp, burada coşkulu bir eylem düzenledi. Binlerce işçi ve kamu emekçisinin katıldığı eylemde, "Satış yok, direniş var", "Genel grev, genel direniş" sloganları ön plana çıktı.
SSK Dışkapı Hastanesi'nde çalışan SES üyesi kamu emekçileri ve Ankara Tabib Odası (ATO) üyesi hekimler, bir saat işbırakarak saat 11.00'de hastane bahçesinde toplandı. SES Ankara Şubesi Basın ve Yayın Sekreteri Yavuz Abamor, tüm emekçileri genel greve çağırdı. ATO Üyesi Dr. Tufan Kağan ise, "Bize düşen, hükümetin bu ülkenin üretenleri aleyhine gösterdiği azim ve kararlılığı aşan azim ve kararlılıkla geleceğimize sahip çıkmaktır" dedi. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise, IMF'nin dayatmalarıyla sosyal güvenliğin çökertilerek, halkın özel sigortaların müşterisi haline getirilmek istendiğini söyledi. Konuşmaların ardından Ulus'a yüründü. Hacettepe Üniversite Hastanesi bahçesinde saat 11.00'de toplanan SES ve ATO üyesi sağlık emekçileri ile Veteriner Hekimler Odası üyesi hekimler de, Ankara Hastanesi ve Numune Hastanesi'nde işbırakan sağlık emekçileri ile buluştular. SES Ankara Şube Başkanı Kemal Yılmaz, platformun tek talebinin emeklilik yaşı olmadığını hatırlatarak, eylemi erteleyen Türk-İş ve Hak-İş'i eleştirdi. TTB Genel Başkanı Füsun Sayek ise, eylemlerin sürekliliğinin korunması gereken bir dönemde olunduğuna dikkat çekti. Sayıları 200'ü bulan sağlık emekçileri, sloganlar ve alkışlarla polisin bazı engellemelerine rağmen Ulus'a kadar yürüdü.
Emekçiler satışa tepki gösterdi
Eğitim-Sen 1 No'lu Şube önünde toplanan eğitim emekçileri, saat 11.00'de SSK İşhanı önünde halaylar çeken Tüm Bel-Sen üyesi belediye emekçileriyle birleşerek, Türk-İş önünden Mithatpaşa'ya doğru yürüyüşe geçti. Türk-İş'in önünden geçerken sayıları 1000'i bulan kamu emekçileri, "Satılmış Meral", "Pazarlık yok, direniş var" sloganları atarak Meral'ın tavrını protesto etti. SSK Genel Müdürlüğü önünde davul zurnayla halaylar çeken Tüm Sosyal-Sen üyeleri ile birleşen grup, DİSK Genel-İş üyelerinin de katılımıyla yürüyüşe devam etti. DTCF önünde polis tarafından önü kesilen emekçiler, Ulus'a kadar kaldırımdan yürümeye zorlandı. "Emekçiye değil, çetelere barikat" sloganı ile polise tepki göstererek, yolun sağ şeridinde yürümeye devam eden işçi ve emekçilere, Adliye önünde Tüm Yargı-Sen üyeleri, Kültür Bakanlığı önünde Kültür-Sen alkışlar eşliğinde katıldılar.
'Rüzgâr emekten yana dönüyor'
Enerji Yapı Yol-Sen üyesi kamu emekçileri, işbırakarak saat 11.00'den itibaren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü ile Mamak Elektrik İşletme Müdürlüğü'nde çalışan kamu emekçileri de buraya geldi. Kamu emekçileri Necatibey Caddesi ve Atatürk Bulvarı üzerinden gerçekleştirdikleri yürüyüş sırasında, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Teknik ve Araştırma Müdürlüğü, Başkent Elektrik Dağıtım ile TEDAŞ Altındağ Dağıtım'da görev yapan kamu emekçileriyle buluştu. Korteje Necatibey Caddesi üzerinde TÜMTİS üyesi işçiler de pankartlarıyla katıldı. Kamu emekçileri Başbakanlık binasının önünden geçerken, "Vur, vur inlesin hükümet dinlesin" sloganını atarak, hükümeti yuhladı. Sayıları 500'ü geçen Enerji Yapı Yol-Sen korteji, "Satış yok, direniş var" sloganıyla meydana girdi.
Dedeman ve Hilton otellerinde DİSK'e bağlı Oleyis Sendikası'na üye işçiler, sabah saatlerinde bir saatlık işbırakma eylemi gerçekleştirdi. İşçiler yemekhanelerde toplanarak basın açıklaması yaptılar. Tüm Maliye-Sen üyeleri ise vergi dairelerinde sabahtan itibaren işi durdurdu. Maliye emekçileri sabah işbırakmanın daha etkin olması için işyerlerinin kapısını kapattı. Maliye emekçilerinin, işbırakmaya yüksek bir oranla katıldıkları gözlendi. Tüm Bel-Sen Mamak Şubesi ise, Mamak Belediyesi önünde toplanarak sloganlar eşliğinde halaylar çekti ve ardından da yolu trafiğe kapatarak, Ulus'a kadar yürüdü. BES üyeleri de, Emekli Sandığı önünde toplanarak Ulus'a kadar yürüdü. BES üyelerinin Türk-İş'in önünden geçerken "Genel grev, genel direniş" sloganını haykırması dikkat çekti. Kamu emekçileri SSK Genel Müdürlüğü'nün önünden geçerken, "Hükümet yasanı al, başına çal" şeklinde slogan attı.
'Sıra genel grevde'
Kamu emekçileri işyerleri önünde yaptıkları etkinliklerin ardından yolları trafiğe kapatarak, Ulus'a yürüdü ve burada coşkulu bir eylem gerçekleştirdi. KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, 57'inci hükümetin makyajının 2 ayda bozulduğunu, emek karşıtı, halk karşıtı yüzünün açığa çıktığını söyledi. Erdem'in "Bu hükümet, halkın çıkarlarını değil, uluslararası sermayenin çıkarlarını gözeten siyasi bir irade gösteriyor. Bu hükümet, kendi halkına ihanet ediyor" şeklindeki sözleri, "Tahkim vatana ihanettir", "Özelleştirmeye hayır" sloganlarıyla karşılandı. "İktidarlar ne zaman reformdan söz ederse, çocuklarımızın sütü azalıyor, ekmeği küçülüyor, eğitim olanakları azalıyor" diyen Erdem, hükümet emek karşıtı uygulamalarına devam ederse, onları siyaseten emekliye kendilerinin ayıracaklarını kaydetti. Erdem, dün eğitimden sağlığa, hayatın bütün alanlarını özelleştirmeye çalışanların, şimdi de gözlerini sosyal güvenlik kurumlarına diktiğini kaydetti. Erdem, "Şimdi geleceğimizi karartan, sosyal yıkım yasasını tarihin çöplüğüne atmak için bugün başlayan işbırakma eylemlerini genel gereve götürme ve dönüştürme zamanıdır" dedi. DİSK Genel-İş Genel Eğitim Sekreteri Mahmut Seren ise, bu ülkede yıllardır sermayenin sesinin gür çıktığını, artık bu gidişe "dur" deme zamanının geldiğini belirterek, "Hükümetin gözü kör, kulağı sağır. Kızılay'daki uyarıyı dikkate almamakla hata yapıyorlar" dedi. TMMOB Genel Başkanı Yavuz Önen de, demokrasi ve sınıf dayanışmasına her zaman destek vereceklerini dile getirdi. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Ersun Genç ise, "Bize rağmen bu yasa çıkmayacak" dedi. TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu'nun "Böz bitti diyoruz. Özelleştirme dediler, hayır dedik; sosyal güvenlik reformu dediler, mezarda emeklilik dedik; tahkim dediler, tahkim vatana ihanettir dedik" şeklindeki konuşması alkışlarla karşılandı. Konuşmaların ardından eylem, genel grev talebinin haykırılması ile sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Sendika ağalarına rağmen

SONRAKİ HABER

Tüzel: Emek cephesi uyanık olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...