29 Temmuz 1999 21:00

Kolombiya ordusu kontralaşıyor

Gerillaların yok edilmesini isteyen ABD'nin inisiyatifiyle yeniden yapılandırılan Kolombiya ordusu, biner kişilik kontra grupları halinde yeniden yapılandırılıyor.

Paylaş
Kolombiya ordusu kontralaşıyor
Simon Bolivar Gerilla Koordinasyonu karşısında son iki yıldır hiçbir büyük çatışmada başarılı olamayan Kolombiya ordusu, ABD ile birlikte yeni bir kontra taktiğine hazırlanıyor. Kolombiya'nın gerillalara karşı yeterince "sert" olmadığını savunan ABD yönetimi, yerli halka kan kusturan binlerce özel tim ve kontra elemanı yetiştirmesine ve uyuşturucuyla mücadele adı altında en modern istihbarat gereçleriyle donanmış birçok casusunu bölgede konuşlandırmasına karşın bugüne kadar istediği sonucu elde edemedi.
Gerillaların beş yıl içinde ülkenin tamamını kontrol altına alma potansiyeline sahip olduklarını ve Amerikan çıkarlarının bu ülkede tehlikede olduğunu açıkça dile getiren ABD kurmayları, Kolombiya devleti ile birlikte yeni bir taktik deneyecek. ABD , sadece bu yıl Kolombiya'ya 289 milyon dolar destek sağlarken, bazı ABD'li yetkililer, gerillaları yenmek için bu miktarın 1 milyar dolara çıkarılması gerektiğini savunuyor.
Tüm ülkede kontra kampları
Tamamen ABD'de eğitilen ve silahlandırılan ve sözde 'anti-narkotik taburu' adıyla geçtiğimiz aylarda gerillaları durdurmak amacıyla Kolombiya'ya gönderilen birimin ardından, şimdi de Kolombiya ordusunun yeniden yapılandırılması ve "anti-narkotik" tümenlerinin yaygınlaştırılması gündemde. Yeni planı, 'geleceğin ordusu' olarak tanımlayan Savunma Bakanı Luis Fernando Ramirez, Tolemaida kasabasında kurulan '1000 Kişilik Birimler' özel eğitim merkezinde, ABD'nin öngürdüğü yeni taktiği açıkladı. "Bu sadece başlangıçtır. Bizim istediğimiz ordu bu ve amacımıza ulaşana kadar ülkenin her köşesinde bu tümenlerden yetiştirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuşan Ramirez, bu birimlerin ana hedefinin Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC)'ı yok etmek olacağını ifade etti. Yeni kurulacak olan tümenlerin asker ve polisi içinde barındıracağı ve hem karada hem de suda manevra yapmak üzere eğitilecekleri belirtiliyor. Yeniden yapılandırmanın mimarlarından Kolombiya Genelkurmay Başkanı Fernando Tapias, "Ordumuz şu anda gerekli müdahaleyi yapamıyor. Uçaklarımız ve helikopterlerimiz ne zaman belli bölgelere girseler vuruluyorlar" dedi. Tapias, yeni programın ekim ayında sona ereceğini dile getirirken, 150 civarında ABD yetkilisinin kampta eğitim vereceği öğrenildi. Tapias operasyonlara başladıklarında ABD askerlerinin görevlerinin sona ereceğini iddia etti. İki hafta önce Washington'a giderek ABD'den yeni askeri destek talebinde bulunan Tapias, Clinton'dan "Kendi ulusal çıkarlarımız çerçevesinde elimizden gelen herşeyi yapacağız" yanıtını almıştı.
'Acil durum', acil müdahale
Geçtiğimiz günlerde Kolombiya'yı ziyareti sırasında ülkedeki durumu 'acil' olarak nitelendiren Beyaz Saray temsilcisi, ve ABD'nin Latin Amerika'daki askerlerinden sorumlu eski generali Barry McCaffrey ise gerillaları değerlendirirken, "Orada, makinalılarıyla, toplarıyla, roketleriyle ve mayınlarıyla 25 bin adam var. Biz hâlâ bunlara ne ad vereceğimizi tartışıyoruz. Onları nasıl adlandıracağımızdan emin değilim ama neler yaptıklarını çok iyi biliyorum; binlerce kişilik gruplar halinde toplanıyorlar, operasyon yapıyorlar ve bir gecede 11 ayrı eyalette saldırılar düzenleyebiliyorlar" demişti.
ABD ve Kolombiya yetkililerin son açıklamaları, dünyadaki en büyük gerilla gücünü yok etmek için en sert, en 'modern' ve en kanlı yöntemlerin kullanılacağını, tamamen kontralaştırılacak olan ordunun, yerli halka karşı yeni baskı ve sindirme yöntemlerini devreye sokacağını gösteriyor.
Orta Amerika örneği
Kolombiya'daki demokratik çevreler ve insan hakları örgütleri ise, Amerikan planının faturası konusundaki tepkilerini dile getirmeye başladı. Yeniden yapılanma planının, ABD'nin bölgeye daha etkin müdahalesinin ilk adımı olduğuna dikkat çeken örgütler, ABD emperyalizminin Orta Amerika ve Vietnam'da oynadığı oyunların benzerini gerçekleştirme amacında olduğunu belirtiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Echelon'a ikiyüzlü tepki

SONRAKİ HABER

Tamil milletvekili öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa