28 Temmuz 1999 21:00

Doktorlar can güvenliği istiyor

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Bilaloğlu, doktorlara yönelik saldırıların endişe verici boyutlarda arttığını ve sorunların, sağlık sisteminden kaynaklandığını belirtti.

Paylaş
Doktorlar can güvenliği istiyor
Doktorlar, hasta ve hasta yakınlarının kendilerine yönelik saldırıları yüzünden can güvenliği endişesi yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından, meslek riski olarak kabul edilen hasta ve hasta yakınlarının saldırılarının, Türkiye'de artış gösterdiği bildirildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, yaptığı açıklamada, hasta ve hasta yakınlarının hekimlere yönelik saldırılarının, son günlerde İzmir ve Adıyaman'da yaşanan olaylarla yeniden gündeme geldiğini söyledi.
'Saldırılar artıyor'
Sorunun, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada doktorların karşı karşıya kaldığı ciddi bir sıkıntı olduğuna işaret eden Bilaloğlu, "Ne yazık ki, hekimlere yönelik saldırılar, Türkiye'de endişe verici boyutta artış gösteriyor" dedi. TTB'nin yaptığı belirlemelere göre, "tehdit, sözlü tartışma, kavga" gibi küçük olaylar dışında her yıl 20-30 hekimin ciddi saldırılara maruz kaldığını bildiren Eriş Bilaloğlu, hekimlerin, bu saldırılar karşısında endişelendiğini, hatta çeşitli refleksler geliştirdiklerini kaydetti.
Hastaların, hastaneler dışındaki kurumlarda tepkileri ile hastalık durumunda gösterdiği tepkinin farklılığına dikkati çeken Bilaloğlu, "Hasta ve yakınları, hastalık gibi özel bir durumda biraz da haklı olarak kendini daha güçlü ve haklı buluyor. Bunu da hekime karşı gösterebiliyor. Hastanın psikolojik durumu bu durumlarda çok etkili" diye konuştu.
Sorunun kaynağı sistem
Sorunun, ciddi sorunlarla yüklü, hastayı ve hekimi tatmin etmeyen sağlık sisteminden kaynaklandığını dile getiren Bilaloğlu, medyanın kesinlik kazanmamış durumlar üzerine yaptığı haberlerin bu saldırılarda önemli rol oynadığını söyledi. Bilaloğlu, "zengin malzemeli" sağlık haberleri konusunda medyanın daha duyarlı hareket etmesini istedi.
'Hastanede karakol olmaz'
Saldırıların önlenmesinde polisiye tedbirler düşünülemeyeceğini kaydeden Bilaloğlu, şöyle devam etti: "Hekimleri korumak için her hastaneye bir polis konulamayacağına ya da karakol içine hastane açılamayacağına göre, bu sorunun tek çaresi hasta ile hekimi karşı karşıya getirmeyecek bir sağlık ortamını oluşturmaktır. Çünkü hastalar, sağlık gibi hayati bir konuda yeterli sağlık hizmetini alamadıkları için, hekimler de iş yükü, özlük haklarının iyileştirilmemesi, düşük ücretler nedeniyle mutsuz. Bu nedenle sorunun temelinde insani beklentiler var."
Bilaloğlu, yaşanan olayların hekimleri olumsuz etkilediğini hatırlatarak, "Doktorlar, bu saldırılar karşısında 'önlem alalım', 'kendimizi koruyalım' ve 'niye bir şey yapmıyoruz' gibi tutum geliştiriyorlar" dedi.
Hekimlerin, hasta ve yakınlarının saldırıları karşısında, tüm hastalara yönelik olumsuz tutum alamayacaklarını belirten Eriş Bilaloğlu, adli süreç dışında hastayı potansiyel tehlike görmenin sağlık sistemine zarar vereceğini kaydetti. Eriş Bilaloğlu, TTB olarak, Sağlık Bakanı Osman Durmuş ile görüşerek, sorunları dile getireceklerini söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Ören Buluşması'na valilik engeli
"Dünya Barışı için Ege'de Bir Damla" şiarıyla Balıkesir'e bağlı Zeytinli'de gerçekleştirilecek olan Ören Buluşması, Kültür Bakanlığı desteklemesine karşın, "ülkenin içinde bulunduğu siyasal durum ve güvenlik" bahanesiyle engelleniyor. Dünya Gençlerinin Ören Buluşması '99 Organizasyon Komitesi, bugün saat 11.00'de Evrensel Kültür Merkezi'nde bilim adamları, aydın ve sanatçıların katılımıyla basın toplantısı düzenleyecek.
Organizasyon Komitesi, dün yazılı olarak yaptığı açıklamada, Türkiye gibi tarih, kültür ve uygarlıklar beşiği bir ülkede dünya gençlerinin dostluk, kardeşlik ve dayanışma duygularıyla bir araya geleceği buluşmanın sudan ve yersiz bahanelerle engellendiğini belirterek, "Turizm sektörünün yaşadığı krizi aşabilmesi için Türkiye'nin tanıtımının yurtdışında 'güvenli ülke', 'terör yok' diyerek yapıldığı bir dönemde aynı zamanda turizmi canlandıracak, ekonomik sıkıntı içinde olan yöre esnafına maddi katkı sağlayacak, pek çok ülke nezdinde Türkiye'yi tanıtacak 5 bin gencin buluşmasının terör bahanesiyle engellenmesi bir ikiyüzlülüktür" dedi.
Organizasyon Komitesi, yüzlerce aydın, bilim adamı ve sanatçının katılımıyla da desteklenen gençlik buluşmasının 31 Temmuz tarihine kadar inşaat izni verilmediği taktirde gerçekleşemeyeceğini vurgulayarak, konuyla ilgili olarak başvuru yaptıkları devlet yetkililerinin işi sürüncemede bıraktığını açıkladı. Bürokratik bazı bahanelerin kullanılarak yazışmaların geciktirildiğini söyleyen Organizasyon Komitesi, açıklamasında, inşaat konusunda karar merci olan Zeytinli Belediyesi'nin tehdit edilerek, kamp alanını kurmaya yönelik çalışmalara izin verilmediğini belirtti. İçişleri Bakanlığı, Balıkesir Valiliği ve Zeytinli Belediyesi nezdinde dün yapılan tüm girişimlerden olumlu yanıt alınamadığını belirten Komite, "Ülkemizin tanıtımına, gençliğimizin kültürel ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak böylesi önemde bir etkinliğin yapılabilmesi için gençleri, bilim adamlarını, aydın ve sanatçıları buluşmasının gerçekleşmesi için gerekli çabayı göstermeye çağırıyoruz" dedi. Açıklamada ayrıca, bugün Evrensel Kültür Merkezi'nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenleneceği ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Ecevit halkla dalga geçiyor

SONRAKİ HABER

'Bilime ve sanatın gücüne

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...