27 Temmuz 1999 21:00

Diyaloğun ilk bölümü tamamlandı

Ankara ile Atina arasında çeşitli alanlardaki işbirliği olanaklarının masaya yatırıldığı Türk-Yunan görüşmelerinin ilk bölümü sona erdi.

Paylaş
Diyaloğun ilk bölümü tamamlandı
Çeşitli alanlarda işbirliği olanaklarını araştırmak üzere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerini tamamlayan Yunan heyeti, Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından kabul edildi. Dışişleri Bakanlığı'ndaki kabul yarım saat kadar sürdü. Kabulde, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Yannis Korantis de bulundu.
Görüşmelerden sonra Yunan heyeti üyeleri herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı. Heyet sadece, İsmail Cem ile "dostane ve samimi" bir görüşme yaptıklarını belirtmekle yetindi.
Yunanistan'ın Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Anastasios Skopelitis'in başkanlığındaki Yunan heyeti ile Dışişleri heyeti arasında yapılan birbuçuk günlük görüşmelerde sırasıyla turizm, çevre ve ticaret alanlarındaki işbirliği olanakları ele alındı. Görüşmelerde Türk heyetine Dışişleri ekonomik işlerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Mithat Balkan başkanlık etti.
Dışişleri: 'İyi bir başlangıç'
Dışişleri Bakanlığı, uzun bir aradan sonra Türk ve Yunan heyetleri arasında yapılan görüşmeleri "olumlu" bir adım olarak değerlendirdi. Dışişleri Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı "Bu bir başlangıç. Başlangıç yapılması da olumlu bir adımdır" dedi. Elçi Sermet Atacanlı, Türk ve Yunan Dışişleri heyetleri arasındaki görüşmeler sonunda yaptığı açıklamada görüşmelerin "rahat ve olumlu" bir atmosfer içinde yapıldığını söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atacanlı, Ankara'da yapılan görüşmelerin içeriği konusunda bilgi vermedi. Atina'daki görüşmelerin sonunda bir durum değerlendirmesinin yapılacağını ve sonraki adımların kararlaştırılacağını ifade eden Atacanlı, "Diyalog süreci, şüphesiz ortamı yumuşatmaya yönelik olumlu bir adımdır" dedi.
Kritik bölüm 'terör'
Türk ve Yunan Dışişleri heyetleri arasındaki görüşmelere yarın Atina'da devam edilecek. Atina'da yapılacak iki günlük görüşmelerde terör ve organize suçlar, kültür ve bölgesel işbirliği üzerinde durulacak. Diyalogun en "kritik" bölümünü, Perşembe günü Atina'da yapılması beklenen teröre ilişkin görüşmeler oluşturuyor. Görüşmelerde PKK'nin "terörist" bir örgüt olarak nitelendirilmesi yönünde olası bir Türk talebinin Yunan tarafınca reddedileceği bildirildi.
Ankara'da başlayan işbirliği görüşmelerini sürdürmek üzere bugün Atina'ya gidecek olan Türk heyetinin cuma günü Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu tarafından kabul edilmesi bekleniyor. Papandreu'nun aynı gün Saraybosna'da yapılacak olan Güney Doğu Avrupa Güvenlik Paktı Zirvesi'ne katılacak olan Cem ile bir görüşme yapması da öngörülüyor.
ÖNCEKİ HABER

DYP'de ibre 20 Kasım'ı gösteriyor

SONRAKİ HABER

Emekli maaşı, gıda harcamasına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...