26 Temmuz 1999 21:00

HADEP baskıları kınadı

HADEP İstanbul İl Örgütü, ERNK üyesi Cevat Soysal'ın Türkiye'ye getirilmesinin ardından partilerine yönelik düzenlenen operasyonları kınadı.

Paylaş
HADEP baskıları kınadı
Moldova'dan kaçırılarak Türkiye'ye getirilen ERNK üyesi Cevat Soysal'ın ardından HADEP'e yönelik operasyonlar kınandı. Birçok il ve ilçe binası polisler tarafından basılarak, yönetici ve üyelerinin gözaltına alınan HADEP'ten yapılan açıklamada, partilerine karşı hukukla bağdaşmayan yönelimlere girişildiği belirtildi.
HADEP İstanbul İl Örgütü'nün son dönemde yoğunlaşan baskılara yönelik düzenlediği basın toplantısına İHD Yönetim Kurulu üyesi Doğan Genç de katıldı. Basın toplantısında konuşan İstanbul İl Başkan vekili Veli Haydar Güleç, bazı haberlerde Cevat Soysal'a ait olduğu iddia edilen ifadeler öne sürülerek HADEP'e karşı baskıların yoğunlaştırıldığını, gözaltına alınan partililerin bazı basın yayın organlarında suçlu gibi yansıtıldığını vurguladı.
23 Temmuz'da HADEP il binasına gelen polislerin mahkeme kararıyla il binasında arama yaptığını söyleyen Güleç, aramanın ardından içeride bulunan HADEP İstanbul İl Sekreteri Halil Salık, İl Saymanı Yusuf Çırık, İl yöneticileri Yusuf Çetin, Hakkı Eşiyok ve Ferhat Yeğin, İl çalışanı Gülay Çelik ve ilde misafir olarak bulunan DEHAP Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu'nun gözaltına alınıp, Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldüğünü belirtti. Güleç, aynı saatlerde HADEP Bağcılar ve Küçükçekmece ilçe örgütlerinin de polis tarafından basılıp, içeride bulunan 11 parti üyesinin gözaltına alındığını hatırlatarak, "HADEP en zor koşullarda, baskı altında bir buçuk milyon oy alarak halka mal olmuş siyasi bir partidir. Türkiye'nin siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlarını bilen, bu sorunların çözümüne katkı sunmaya çalışan bir partiyiz. Ülkenin barış ve demokrasiye çokça ihtiyacı olduğu böylesi bir süreçte ateşe körük tutmak yerine herkesin üstüne düşen sorumluluk dahilinde barışa katkı sunmasını bekliyoruz" dedi.
İHD de tepki gösterdi
İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doğan Genç de yaptığı konuşmada, Cevat Soysal'ın kanunsuz bir şekilde ülkeye getirildiği ve 12 gün işkenceye maruz kaldığını söyleyerek, bu süreçte demokratik kurumların üzerindeki baskıların yoğunlaşarak devam ettiğini belirtti. Genç, yasal kurumların illegal örgütlerle bir ilişkisi varsa bunun üzerinde mahkemelerin yoğunlaşması gerektiğini söyledi.
HADEP yöneticileri de, gözaltından savcılığa çıkarılmadan serbest bırakıldıklarını açıklayarak, gözaltı sürecinde sürekli olarak "Soysal'ı tanıyormusunuz" gibi sorulara maruz kaldıklarını belirttiler. Basın açıklamasının sonunda parti yöneticileri, basını ve kamuoyunu daha fazla duyarlı olmaya çağırdı.
Savcılığa çıkarıldı
Adana'da da 23 Temmuz'da gözaltına alınan HADEP yöneticilerinden Adana İl Başkanı Eyüp Karageçi, Parti Meclis Üyesi Fatma Kurtulur, HADEP Kadın Komisyon Üyesi Fatma Nevin, PM üyesi ve Adana MKM Şube Başkanı Vahdettin Emen, dün gözaltı sürelerinin dolması üzerine savcılığı çıkarıldılar. PM üyesi Vahdettin Emen tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilirken, diğer 3 kişi serbest bırakıldı.
Bu arada HADEP eski Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik ve SES üyesi Ali Kandemir hâlâ savcı önüne çıkarılmadı. Geçtiğimiz perşembe günü gözaltına alınan Özçelik ve Kandemir'in Ankara DGM savcılığına bugün çıkarılması bekleniyor. Sorgulamanın ise DGM savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından yapılacağı öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Kendisiyle birlikte tabloyu da yaktırdı

SONRAKİ HABER

FP'de atamalar tamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...