25 Temmuz 1999 21:00

Türkiyeli emekçilere Kıbrıs'tan destek

Kıbrıslı kamu sendikalarının temsilcileri Ankara'ya gelerek, Türkiye'li emekçilerin verdiği mücadeleye destek sundular ve destek istediler.

Paylaş
Türkiyeli emekçilere Kıbrıs'tan destek
Kıbrıslı kamu sendikalarının temsilcileri Ankara'ya gelerek, Türkiye'li emekçilerin verdiği mücadeleye destek sundular ve destek istediler. Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Mehmet Süleymanoğlu, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ahmet Barçın ve Kıbrıs Türk Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Sekreteri Durmuş Erçakıca, mezarda emekliliğe, sefalet ücretine, tahkim ve özelleştirmeye karşı yükseltilen mücadeleyi sonuna kadar desteklediklerini ifade ederek, bu politikaların KKTC'de de uygulandığına dikkat çektiler.
Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde görüştüğümüz sendika temsilcileri, eğitimden, ekonomi politikalarına kadar Kıbrıs'taki her şeyin Ankara'dan belirlendiğini vurgulayarak, Ecevit'in uluslararası tahkim ve özelleştirme politikalarıyla ülkesini satarken, Kıbrıs üzerinden dünyaya meydan okuyormuş gibi göründüğünü kaydettiler. Sendikacılar, 20 Temmuz'da Türkiye ile KKTC arasında imzalanan "Özel İlişki Antlaşması"nda isteyen Kıbrıslılara ve Türkiyelilere diğer ülkenin vatandaşlı olma hakkının tanındığını ve böylece Türkiye KKTC arasında tam entegrasyonun hedeflendiğini anlatarak, buna karşı Kıbrıs'ta büyük tepki oluştuğunu belirttiler.
Kıbrıs'ı ve sorunlarını anlatan KTÖS Başkanı Mehmet Süleymanoğlu, adanın ikiye bölünmesinin ardından, Kuzey'de Türk nüfusunun Avrupa'ya göç etmek zorunda kaldığını dile getirdi. Türkiye'den nüfus aktarımıyla demokratik yapının değiştirildiğini vurgulayan Süleymanoğlu, üretim sektörlerinin ve örgütlü işçi sınıfının ortadan kaldırıldığına işaret etti. Süleymanoğlu, sonuç olarak toplumsal muhalefetin geriletildiğini ifade ederek, KKTC'de her kilometre kareye 16 askerin düştüğünü ve bu haliyle dünyanın en yoğun silahlanmış bölgesi olduğunu dile getirdi. Süleymanoğlu, Türkiye'de uygulanan ekonomi politikalarının Kıbrıs'ta da uygulandığını belirterek, özelleştirmenin, eşel-mobil sisteminin Kıbrıs'ta yerleştiğini söyledi.
Kitaplar bile Türkiye'den
Eğitim sisteminin tamamen Türkiye'ye bağımlı olduğunu söyleyen Süleymanoğlu, "Müfredattan, kullanılan kitaplara kadar her şey Türkiye'den belirleniyor. Hatta kitaplar bile Türkiye'den geliyor. Verilen eğitimin içeriği ise şovenist" diye konuştu. Süleymanoğlu, eğitimin özelleştirildiğini ve meta haline getirildiğini ifade ederek, öğretmenlerin ve tüm kamu çalışanlarının en büyük sorununun eşel-mobil sistemi olduğunu belirtti. Eşel-mobil sonucunda ücretlerin eridiğini ve toplusözleşme yapılmadığı için sendikalı ve sendikasız ayrımının kalmadığını dile getiren Süleymanoğlu, Türkiye'ye de aynı sistemin getirilmesine karşı, Türkiyeli emekçileri uyardı.
Kıbrıslılar azınlıkta
Yerli nüfusun, göç ve Türkiye'den yapılan nüfus aktarımıyla azınlık haline geldiğine dikkat çeken Süleymanoğlu, bunun halk üzerinde psikolojik yıkım oluşturduğunu söyledi. KKTC nüfusunun 170 bin civarında olduğunun söylendiğini belirterek, nüfus sayımlarının resmi sonuçlarının açıklanmadığını ve açıklanan rakamlar arasında çelişkilerin bulunduğunu ifade etti. Kıbrıs'ın nüfusunun büyük çoğunluğunu Türkiye'den gelen ve işgüvencesi olmadan taşeronların elinde sömürülen işçilerden olduğunu kaydeden Süleymanoğlu, yerli halkın ise "Türkiye'den gelip ekmeğimizi çaldılar. Azınlığa düştük" kaygısını dile getirdiklerini aktardı.
Mafya Kıbrıs'ta
Süleymanoğlu, "Türkiye'nin mafyası Kıbrıs'ta. Karapara aklamak için kullandıkları, mevduat dahi kabul etmeyen küçük kıyı bankacılığı (off-shore) yapan bankaları Kıbrıs'ta. Kıbrıs KİT'lerinin birçoğunda zaten Türkiye devletinin yüzde 51 hissesi varken, özelleştirmeyle bu KİT'leri yine ele geçirenler Türkiyeliler. Turizmi de ele geçirdiler. Kumar, fuhuş teşvik edildi. Üretim yapılmıyor. Biz Kıbrıs'ın, Türkiye'den bağımsızlaşmasını ve kendi kendini yöneten demokratik bir ülke haline gelmesini istiyoruz" diye Kıbrıs'ı ve isteklerini özetledi.
ÖNCEKİ HABER

Hak-İş: 'Perşembeyi bekleyin

SONRAKİ HABER

'Sağlık para kazanma aracı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...