25 Temmuz 1999 21:00

'Çalıştırmıyorum, çalıştırmam,    çalıştırmayacağım'

Hükümet emeklilik yaşını 60'a çıkarmaya uğraşırken patronlar 60 yaşında işçi çalıştırmadıklarını ve çalıştırmayı düşünmediklerini belirtiyorlar.

Paylaş
'Çalıştırmıyorum, çalıştırmam,
    çalıştırmayacağım'
İşçi ve emekçiler tarafından tepkiyle karşılanan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı TBMM'de görüşülürken, patronlar işyerlerinde 60 yaşında işçi çalıştırmadıklarını ve çalıştırmayı düşünmediklerini belirtiyorlar.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün AA'ya verdiği demeçte, "Ben şahsım olarak yanımda 60 yaşında kimse çalıştırmıyorum, çalıştırmam ve çalıştırmayacağım" dedi.
Yüzde 92'si çalıştırmıyor
Aygün, ATO'nun üyeleri arasında yaptırdığı bir anket sonucunda, üyelerinin yüzde 92'sinin, yanında 60 yaşında işçi çalıştırmadıklarının ortaya çıktığını kaydetti. Aynı ankete göre yanında 60 yaşında işçi çalıştıran işletme sayısının ise yüzde 8'ler düzeyinde kaldığınına işaret eden Aygün, bu işletmelerin yüzde 60'ının da aldıkları randımandan memnun olmadıklarının ortaya çıktığını ifade etti.
İşsizlik artacak
Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı`nın aynen yasallaşması halinde işsizlik sorununun kat kat artacağını ve 10 yıl içerisinde işsiz sayısının 7-8 milyona yükseleceğini belirten Aygün, bunun ise
Türkiye`de bir sosyal kriz ve patlamaya neden olabileceğini kaydetti. Aygün, ayrıca SSK`yı batma noktasına getirenler ile ilgili TBMM`de bir soruşturma komisyonu oluşturularak bu kişiler için yargı yolunun açılması gerektiğini vurguladı.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da kendisine ait işletmede 60 yaşında çalışan işçi bulunmadığını ifade ederek, "Ama şartlar elverirse çalıştırırım" dedi.
'30 yaşındaki gibi olmaz'
60 yaşına gelmiş bir işçinin de kendi gücü nisbetinde çalışabileceğine işaret eden Çağlayan, "Bu kişi elbette 30 yaşında yaptığı işi yapmayacak`` diye konuştu. Çağlayan, "Bugün bir insan çıkmış ekonomiyi dibe vurduracak kararlar almış veya alması gereken kararları almamış. Bu insana uygulanan hiçbir yaptırım yok. Milletvekillerinin dokunulmazlığı sadece Meclis kürsüsünde, kürsü dokunulmazlığı şeklinde olmalı. Başta Başbakan olmak üzere, Bakanlar, Milletvekilleri, her kim ki yanlış ve eksik karar almışsa, zamanında gerekli kararları almamışsa bunun hesabını vermesi lazım.
SSK bir sonuçtur. SSK'yı bu hale getiren ne işçi ne işverendir. Maalesef bugün SSK, Bağ-Kur siyasilerin elinde bir lego, bir oyuncaktır. Bu işi yapanlardan mutlaka hesap sorulmalı, o insanların mutlak suretle yargı önüne çıkmasını sağlamak lazım." Bu haliyle Sosyal Güvenlik Yasa Tasarı'sının ne SSK, ne de işsizlik sorununu çözemeyeceğini vurgulayan Çağlayan, aksine "Bu tasarıdan, eğer bütün sistemlerle paralelliği sağlanabilirse istenen sonuç elde edilebilir" dedi.
Miras'ın emekli subayları
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras ise, "Kosterlerimizde yüzde 60 nisbetinde emekli olmuş subaylar çalıyor" dedi. Miras, bu kişilerin söz konusu kosterlerde birinci kaptan olarak çalıştıklarını belirtirken "Ayrıca bunların tecrübelerinden istifade etmek suretiyle yazıhanelerimizde işletmeci olarak da 60 yaşında işçi çalıştırıyoruz" diye konuştu.
Sendikacıları suçladı
SSK`nın ekonomik sıkıntı içinde olmasında siyasetçiler kadar sendikacıların da kabahati bulunduğunu belirten Miras, "Sendikacılar birşeyi vurgulamıyorlar; SSK'nın elinde olan lojmanları, tatil köylerini, otelleri, dinlenme tesislerini gündeme getirmiyorlar. SSK'yı bu duruma yanlış politikalar getirmiş. Bu politikaların içinde hepimizin kabahati var. Tabii en büyük, devletin kabahati var. Popülist politikalar uyguladığı için devletin kabahati var" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Miloseviç KFOR'u suçladı

SONRAKİ HABER

'Patronlara destek işçilere yarayacak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...