24 Temmuz 1999 21:00

Vergide patron oyunu

Patronlar; 'vergi reformu'na "geçici vergi finansman maliyetimizi artırıyor diyerek karşı çıkıp, vergi kaçıranlara karşı gelecek yıldan itibaren...

Paylaş
Vergide patron oyunu
Hükümetin yeni vergi düzenlemeleri işadamlarını sevince boğarken, düzenlemelere gerekçe olarak gösterilen 'geçici vergi' konusunda bir değişiklik yapılmadığı belirtildi. Bu durumda vergi düzenlemelerinin asıl amacının geçici vergiyi kaldırmak değil kara para aklama ve faiz gelirlerinin vergilenmesinin engellenmesi olduğu ortaya çıktı.
Hükümet böylece geçtiğimiz eylül ayında yürürlüğe giren ve 'reform' olarak sunulan yeni vergi yasasında patronlara 'sorun' çıkaran bütün maddeleri kaldırmış oldu.
Başta TOBB olmak üzere işadamı, sanayici ve ticaret sektörünün diğer örgütleri, geçen yıl çıkarılan vergi düzenlemesinde adeta sağ gösterip sol vurdular. Başlangıçta tek şikâyet nedeni olan geçici vergiyi gerekçe gösterip hükümeti değişikliğe ikna eden işadamları, vergi kaçıranlara karşı gelecek yıldan itibaren uygulanabilecek olan "nereden buldun"u üç yıl erteletip, faiz gelirlerini vergiden kurtardılar.
Asıl amaç farklı
Başbakan Bülent Ecevit'in önceki gün açıkladığı ve işadamlarının "memnuniyetle karşıladığı" vergiyle ilgili değişikliklerde, başlangıçta asıl şikâyet konusu olarak gösterilen geçici vergide özellikle bu yıla ilişkin herhangi bir değişiklik öngörülmemesi, vergi reformuna karşı çıkarken geçici vergiyi gerekçe gösteren işadamları ve örgütlerinin asıl amacının mali milat ve "Nereden buldun" uygulamasından kurtulmak olduğunu ortaya çıkardı.
Vergiyle ilgili olarak açıklanan değişiklikler, geçici vergi konusunda bu yıl için herhangi bir değişiklik öngörmüyor. Sadece gelecek yıl geçici verginin dört yerine iki kez beyan edilerek ödenmesini ve yüzde 25 olan vergi oranının yüzde 20'ye indirilmesini sağlıyor. Bu yıl için yine dört kez geçici vergi beyannamesi verilecek ve vergi ödenecek. İşadamları geçici vergiye karşı çıkarken bu yılın kriz yılı olmasını ve geçici vergi ödemelerinin mükellefleri likidite sorunuyla karşı karşıya bırakıp finansman maliyetlerini artırmasını gerekçe gösteriyorlardı. Öngörülen düzenlemeler bu yıl için bu alanda herhangi bir rahatlama getirmiyor. Gelecek yıl için ise kısmi bir rahatlama söz konusu olacak.
İşadamları memnun
Geçici vergide bu yıl için bir değişiklik öngörülmediği halde iş dünyası getirilen düzenlemelerden "memnun" olduğunu açıkladı. İş dünyasını ve ticaret kesimini "memnun" eden asıl düzenlemelerin, faiz gelirlerinin beyan edilerek vergilendirilmesinden vazgeçilmesi ve mali milat uygulamasının üç yıl süreyle ertelenmesi olduğu vurgulanıyor. Üç yıl süreyle uygulanması ertelenecek olan düzenleme, vergiden kaçırılan veya kayıtdışı kazanılan paranın, harcama ya da tasarruf anında belirlenerek vergilendirilmesini öngörüyordu. Vergi usulu nedeniyle bu yıl uygulanamayan madde gelecek yıldan itibaren uygulanabilecekti. Örneğin, hiç vergi kaydı olmadığı ya da çok az gelir beyan ettiği halde milyarlarca liraların su gibi aktığı harcama yapanlar, milyarlarca liralık lüks otomobil, villa ve lüks ev satın alanlar bu madde uygulanarak vergilendirilebilecekti.
Tapu, otomobil alım satımı ve bankacılık gibi işlemlerde zorunlu olarak vergi numarası kullanılmasına ilişkin yasal düzenleme de bu izlemeyi sağlamaya yönelik olarak yürürlüğe konulmuştu.
Vergi kaybı artacak
Vergi düzenlemesinin yürürlüğe girdiği Temmuz 1998'den önce sahip olunan ancak kaydı bulunmayan para ve benzeri varlıkların bu uygulamadan etkilenmesini önlemek amacıyla bu para ve söz konusu varlıkların 30 Eylül 1998 tarihinde bir günlüğüne bankaya bloke edilmek istenmişti. Uygulamanın üç yıl süreyle ertelenmesinin, zaten çok yüksek olan vergi kayıp ve kaçağı ile kayıtdışı ekonominin varlığını güçlendirerek sürdürmesine yol açabileceği ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Edip Akbayram Tut'ta konser verdi

SONRAKİ HABER

Tayyip Erdoğan gece yarısı tahliye oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...