24 Temmuz 1999 21:00

Kosova uyuşturucu kapısı

Kosova'nın Türk, Rus, İtalyan ve Arnavut mafyaları için bir 'cennet' haline geldiği belirtiliyor. Batı Avrupa'ya giden eroinin yüzde 40'ının Yugoslavya üzerinden sevk edildiği ifade edildi.

Paylaş
Kosova uyuşturucu kapısı
Kosova'da yaşanan çatışmaların, bölgeyi uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının çekim merkezi haline getirdiği belirtildi. Uluslararası Narkotik Yetkilileri Kurumu, sınırlardaki kontrollerin yapılmaması dolayısıyla Batı Avrupa'ya yapılan eroin sevkıyatınının yüzde 40'nının bu bölge üzerinden gerçekleştirildiğini bildirdi.
Uyuşturucu cenneti
Önceki gün bir açıklama yapan kurumun yetkililerinden Marko Nicoviç, "Kosova Avrupa'nın Kolombiya'sı oldu. Kosova ve Arnavutluk ya da Makedonya ve Kosova arasında bir sınır yok. Türk, Rus, İtalyan ve Arnavut mafyalar için Kosova gerçek bir cennet haline geldi" diye konuştu.
Yıllarca Belgrad'da narkotik polisliği yapmış bir uzman olan Nicoviç, özellikle eroin trafiğinin hızlandığını vurguladı. Kosova'da bulunan uluslarası gücün de uyuşturucu ticaretini engelleyemeyeceğini belirten Nicovic, Kosova'ya uyuşturucunun Türkiye'den ve Asya ülkelerinden getirildiğinin ve daha sonra İtalyan ya da Arnavut mafyası tarafından deniz ya da kara yoluyla Batı Avrupa'ya taşındığının altını çizdi.
İki yol var
Nicoviç'in açıklamalarına göre, Kosovalı Arnavutlar geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Arnavutluk'taki limanlarda siteler kurdular. Eroinin önemli bir kısmı buradan İtalya'daki küçük limanlara naklediliyor. Diğer bir 'favori' yöntem ise, Kuzeyde Sırbistan'dan Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Almanya üzerinde kara yoluyla uyuşturucu nakletmek.
Nicoviç, Kosova'nın güneydoğusundaki Trnovac köyünde ve batsındaki Djakovica'da kilolarca uyuşturucu stokunun bulunduğunu söyledi. Yugoslavya'nın 1993 yılında Interpol ile ilişkisi kesilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Hukukun 'fırtına' kararı

SONRAKİ HABER

Gerhard Schröder Türkiye elçisini seçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...