23 Temmuz 1999 21:00

Tahkimcilere cevap alanlarda verilecek

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mutaf, bugün en önemli sorunlardan birisinin özelleştirme ve uluslararası tahkim olduğunu söyledi.

Paylaş
Tahkimcilere cevap alanlarda verilecek
Nezahat Şahin - Sinan Sarısaltık
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Macit Mutaf, TMMOB'nin '70'li yıllardan sonra Türkiye'deki tüm demokrasi ve emeğin özgürleşmesi mücadelesinde taraf olduğunu belirterek, bugün de aynı mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. Bugün en önemli sorunlardan birisinin özelleştirme olduğunu vurgulayan Mutaf, uluslararası tahkimin de bunun üzerinden ortaya atıldığına dikkati çekti ve tahkimi dayatanlara cevabı alanlarda vereceklerini söyledi.
Mutaf, "Özelleştirmenin ekonomik, siyasi ve toplumsal boyutu var. Bunun içerisinde enerji ve Telekomünikasyon önemli bir yer kaplıyor. Bütün dünyada elektrik ve telekomünikasyon sektörünü elinde tutanlar o ülkede çok büyük bir güç olurlar" dedi. Özelleştirmenin getirdiği olumluluklardan birisinin verimlilik olarak sunulduğunu, ama özelleştirilen kurumların hiçbirinin verimli olamadıklarını vurgulayan Mutaf, "Özelleştirmede sorun sadece mülkiyet sorunu değildir. Özelleştirmeyle kurumda çalışanlar bır kısım demokratik haklarını ve taleplerini kaybeder" dedi.
İddialar birer yalan
Özelleştirmeden elde edilen gelirlerin teknolojik yenilikler için kullanılmayıp, borç kapatmalarında kullanıldığını belirten Mutaf, "Şu ana kadar özelleştirilen KİT'lerden 4.8 milyar dolar gelir elde edilmiş, 4.5 milyon dolar da harcama yapılmış. Kaldı ki, bunun yanında ne kadar teşvik verildiği ve SSK primi ödenmediği de bilinmiyor" dedi. Mutaf konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Örneğin İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi denilen modeller çıktı. Yap-işlet-devret, yap-işlet modelleri gibi. Burda TEDAŞ dağıtım müesseselerinin işletme hakları devredildi. Ancak Türkiye'de katma değer yaratan SSK primlerini düzenli olarak yatıranların çoğu KİT'ler ve kamu kuruluşlarıdır. Özel sektör en ufak bir olayda devletten af istiyor. Kurumları özel sektöre devrettiğinizde özel sektörün de kendi başına tam olarak halledeceği gibi bir durum söz konusu değil. Zaten uluslararası tahkim de ordan geliyor" dedi.
Tahkimin, uluslararası sermayenin bir dayatması olduğunu belirten Mutaf, "Uluslararası sermaye hukuku bir engel olarak görür, ister ulusal olsun ister uluslararası anlamda olsun hukuka karşı çıkar. Çünkü hukuk bir düzenin sonucudur. Uluslararası sermaye düzenden hoşlanmaz, daha çok kaostan va karmaşa ortamından hoşlanır" diye konuştu. Mutaf, sermayenin uluslararası tahkimi bunun için istediğini, böylece devletin ve yargının müdahalesini engellemek istediklerini vurguladı. Uluslararası tahkimin Türkiye açısından getirisinin olmadığını ifade eden Mutaf, tahkimden sadece uluslararası sermayenin ve onun Türkiye'deki işbirlikçilerinin yararı olduğunu söyledi.
'Değerlerimizi korumalıyız'
Toplumun vergileriyle gündelik çalışması ile elde ettiği birtakım ortak değerleri korumak zorunda olduğunu belirten Mutaf, şunları söyledi: "Biz de bu bilinci vermek zorundayız. İzmir'de Elektrik Mühendisleri Odası'nın da içinde olduğu enerji sektöründe çalışan işçi ve memur örgütleri ile beraber bir platformumuz var. Tes-İş 1ve 2 No'lu Şubeler, Enerji Yapı Yol-Sen İzmir Şubesi ile ortak çalışmalarımız sürüyor. 57. hükümet Anayasal düzenleme içine girerek, uluslararası tahkimi kabul edip, işin önünü açmayı düşünüyor. İş bu hale gelince bizim de mücadele yapımız değişik boyutlara sıçrıyor. Platform olarak enerji sektöründe işyeri komiteleri oluşturduk. Doksana yakın işyeri ile toplanıp görüşmeler yaptık. Çalışmalarımız halen hızlı bir şekilde devam ediyor."
ÖNCEKİ HABER

Coca Cola'ya AB baskını

SONRAKİ HABER

İMO'dan da tahkime hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...