22 Temmuz 1999 21:00

'Döner sermaye talanına son'

Hacettepe Hastanesi'ndeki döner sermaye uygulamaları ve özel muayenehaneler, dün SES üyesi sağlık emekçileri tarafından hastane yemekhanesi önünde protesto edildi.

Paylaş
'Döner sermaye talanına son'
Hacettepe Hastanesi'ndeki döner sermaye uygulamaları ve özel hasta muayeneleri, SES üyesi sağlık emekçileri tarafından, dün hastane yemekhanesi önünde protesto edildi. Emekçiler, hasta ve diğer sağlık emekçilerinin, döner sermaye payı ile özel muayene, tetkik ve tedavi adı altında soyulduğunu vurgulayarak, talana son verilmesini istediler. Emekçiler, talepleri gerçekleşene kadar her perşembe günü protestolarını sürdüreceklerini bildirdiler.
300'e yakın sağlık emekçisinin katıldığı eylemde konuşan SES Ankara Şube Başkanı Kemal Yılmaz, talana son verilmediği takdirde eylemlere devam edeceklerini belirterek; rektör, rektör yardımcıları, tıp fakültesi dekanı ve hastaneler genel diretörüne maaşlarının yüzde 200'ü, dekan yardımcılarına yüzde 180'i oranında döner sermaye payı verildiğini söyledi.
"Bazılarına aylık 3 ila 5 milyar lira gibi rakamlarla ifade edilen ödemeler yapılırken, şimdi de özel prim adı altında bazı akademik personele 250 ila 300 milyon arasında ek ödeme yapılmaktadır" diyen Yılmaz, 5000 kişinin çalıştığı kurumda bir avuç insana aslan payı verildiğini dile getirdi.
Yılmaz, özlük hakları ve maaşlarla yaratılan uçurumun daha da derinleştirildiğini ifade ederek, birim gelirlerini artırmak amacıyla faturaların abartılıp bunun hasta ve sosyal güvenlik kuruluşlarının sırtına yıkıldığını kaydetti. Yılmaz, mesai dışı gerçekleşen tetkik ve tedavi gelirlerinin sadece o birimdeki akademik personele aktarılmasının da diğer çalışanların emeğinin sömürülmesi anlamına geldiğini sözlerine ekledi. "Herkese eşit döner sermaye" ile "Tahkim vatana ihanettir", "24 Temmuz'da Kızılay'dayız", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye" ve "Yüzdelik zamlara hayır" sloganlarının atıldığı eylemde, 24 Temmuz Kızılay mitingi için çağrı yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

Direniş yerlerinden Kızılay'a

SONRAKİ HABER

Alemdaroğlu: 'Tepkiler nostaljik itiraz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...