22 Temmuz 1999 21:00

Direniş yerlerinden Kızılay'a

Hak gasplarına karşı direnişte olan Karyapsan, Yonca Teknik ve Malazlar işçileri, 24 Temmuz'da Kızılay'da yapılacak olan mitinge katılacaklarını söylediler.

Paylaş
Direniş yerlerinden Kızılay'a
Şerif Karataş
İşten atılmalara, hak gasplarına ve toplusözleşme görüşmelerinin tıkanmasına karşı direnişte olan çeşitli işyerlerine bağlı toplam 198 işçi, 24 Temmuz Kızılay Mitingi'ne hazırlanıyor. Direnişlerini hükümetin hazırladığı sosyal güvenliğin tasfiyesi yasa tasarısına karşı da sürdüreceklerini belirten işçiler, 24 Temmuz'da Ankara'da olacaklarını kaydettiler.
'Ankara'da olacağız'
Kartal Belediyesi'ne bağlı Karyapsan'da, işletmenin zarar ettiği gerekçesiyle FP'li belediye yönetimi tarafından işten atılan işçilerin sürdürdüğü direniş 84'üncü gününe girdi. Direniş boyunca çeşitli etkinlik ve eylemlerle sesini kamuoyuna duyuran direnişçi işçiler, son olarak topladıkları 32 bin imzayı yönetime verdiklerini söylediler. Direniş hakkında gazetemize konuşan direnişçi işçilerden Aydın Kuloğlu, belediye başkanıyla görüşme talebinde bulunduklarını, ama üç gün beklemelerine karşın olumlu bir cevap alamadıklarını belirtti. Ankara'da toplanan Türk-İş Bakanlar Kurulu'na katılmak üzere üç arkadaşlarını Ankara'ya gönderdiklerini, bunlarla beraber çözüm önerilerini başkanlar kuruluna sunacaklarını ifade eden Kuloğlu, 24 Temmuz'da Ankara'da yapılacak olan mitinge katılacaklarını söyledi.
Direnişlerini sonuna kadar götüreceklerini söyleyen İbrahim Hayır da, seslerini duyurmak için Ankara'ya gideceklerini ifade etti. Direnişe destek olmak amacıyla ziyarete gelen Basın-İş Örgütleme Uzmanı Cihan Hayır, Swisscard'da bir direniş gerçekleştirmeye çalıştıklarını, ama şartlarından dolayı bir kazanım elde edemediklerini söyledi. Hayır, direnişe deneyimlerini aktarmak ve sınıf dayanışmasında bulunmak için ziyaretlerde bulunduklarını belirtti. Sosyal güvenlik yasa tasarısını eleştiren Karyapsan işçisi Rüstem Işık, bir işçinin 60 yaşında emekli olamayacağını söyledi. Işık, Ankara'ya gideceğini de sözlerine ekledi.
Baskılara karşı Kızılay'a
Tuzla İçmeler Tershanelerinde kurulu Yonca Teknik Yatırım AŞ'de Limter-İş Sendikası'na üye oldukları ve işyerinde sendikal örgütlenmede bulundukları için işten atılan 9 işçi, 16 gündür işyeri önünde direniyor. Baskılara karşı, sendikal örgütlenme önündeki engellere karşı taleplerini haykırmak için 24 Temmuz'da Kızılay'da olacaklarını dile getiren işçiler, diğer işçileri de bu mitinge davet ettiler.
Direndikleri için yoğun baskılara maruz kaldıklarını ve işverenin kendilerini şikâyet ettiğini söyleyen direnişçi işçilerden Dursun Ali Çakır, "Biz de bunun önlemini aldık. Bu şikâyete karşı biz de gereken hukuki yollara başvurduk. Bizi işyerinde çalışan işçi arkadaşlarımız destekliyor" diye konuştu. Çakır, hükümetin sosyal güvenlik yasa tasarısını kabul etmeyeceklerini söyleyerek, "Ankara'ya gideceğiz. Herkesi Ankara'ya çağırıyorum" sözleriyle bütün emekçileri Kızılay'da yapılacak olan mitinge davet etti. Direniş boyunca iki kez gözaltına alındıklarını belirten Umut Keskin, polislerin patronların söylediklerini uygulamaktan başka bir şeyler yapmadığını söyledi. Baskılar karşısında yılmayacaklarını söyleyen Keskin, "Baskılar karşısında dimdik ayakta duracağız" sözleriyle kararlılıklarını dile getirdi. Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Hacı Yapıcı da işçilerin kendi yasal haklarını kullanarak sendikalarına üye oldukları için işveren tarafından işten atıldıklarını belirtti. Yapıcı, "İşçilerin daha iyi koşullarda çalışması için bu direnişi başlattık" dedi.
Malazlar grevi Ankara'ya taşınacak
Malazlar Kibrit Fabrikası'nda çalışan 127 işçi, toplu iş sözleşme görüşmelerinde işverenin uzlaşmaz tavrı karşısında başlattıkları grev 151. gününe girdi. 151 gündür grevde olduklarını, ancak yeterli dayanışmayı görmediklerini söyleyen işçiler, işlerine tekrar geri dönene kadar grevlerini sürdüreceklerini ifade ediyorlar. Bütün olumsuzluklara karşın 24 Temmuz'da Ankara'da yapılacak olan mitinge katılmaya çalışacaklarını belirten işçilerden İsmail Almaz, "Ankara'ya gideceğiz. Burda çalışanlarla birlikte gideceğiz" diye konuştu. Grevlerine basının gerektiği ilgiyi göstermediğini söyleyen Almaz, greve dayanışma ziyaretlerinin de yapılmadığı bundan sonra kamuoyundan ziyaret beklediklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

HADEP ve ÖDP yöneticileri yargılandı

SONRAKİ HABER

'Döner sermaye talanına son'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...