22 Temmuz 1999 21:00

Arafat'a 'vatan haini' suçlaması

Filistin'deki İran yanlısı örgütler tarafından oluşturulan ittifak, İsrail'in var olma hakkını kabul etmeyen Filistin Şartı'na bağlı olduklarını yineledi.

Paylaş
Arafat'a 'vatan haini' suçlaması
İsrail'de yeni işbaşı yapan Ehud Barak hükümeti, ABD'nin desteğiyle Suriye ve Filistin'e yönelik yeni politikalarını uygulama yönünde yeni adımlar atarken, Filistin'deki İran yanlısı örgütlerin oluşturduğu ittifak, "mücadeleye devam edeceğini" açıkladı.
'Filistin Şartı'na bağlıyız'
Merkezi Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Filistinli örgütlerin oluşturduğu ittifak, İsrail devletinin varlığını kabul etmeyen Filistin Şartı'na bağlı olduğunu ilan etti. İttifak'ın merkez yönetiminin önceki gün Şam'da olağanüstü toplandığı bildirilirken, yapılan açıklamada, "Yönetim, Filistin Şartı'na ve halkımızın mücadele ve cihad hakkına bağlılığını yineledi" denildi. Açıklamada, Filistin lideri Yaser Arafat ile hiçbir diyaloğa girilmeyeceği belirtilirken, Arafat "vatan haini" olarak nitelendi.
Sekiz gruptan oluşan ittifakın başını, Hamas ve İslami Cihad gibi İran yanlısı örgütler çekiyor. Arafat'ın ABD ve İsrail'e taviz üstüne taviz vermesiyle giderek güçlenen bu örgütler, gerçekleştirdikleri kanlı eylemlerle tanınıyor. Hamas ve İslami Cihad'ın Arafat'a yönelik son açıklamaları, Filistin'de bir 'iç savaş' tehlikesinin giderek yaklaştığına yönelik bir işaret olarak değerlendiriliyor.
Arafat-Habbaş görüşmesi
İttifak, 1993 yılında varılan İsrail-Filistin barış anlaşmasına karşı çıkan örgütler tarafından kurulmuştu.
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC), siyaset farklılıkları nedeniyle ittifaktan ayrılmışlardı. Arafat'ın İsrail ile barış yolunda önemli adımları atmaya başladığı 1993 yılından bu yana ilk defa, FHKC lideri George Habbaş ve FDKC lideri Nayef Havatmeh ile bu ay içinde Kahire'de görüşeceği bildirilmişti.
Aznar Ortadoğu'da
Filistin Özerk Yönetimi lideri Yaser Arafat, önceki gün İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar ile Gazze Havaalanı'nda bir araya geldi. Arafat ile 45 dakika görüşen Aznar, "Bugüne kadar imzalanan tüm anlaşmaların ve Wye Plantation anlaşmasının yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerektiği konusunda Arafat'ın düşüncelerini paylaşıyorum" dedi. Arafat da İspanyol hükümetine, "barış" sürecini korumak için gösterdikleri güçlü siyasi tutum dolayısıyla teşekkür etti. Aznar, dün de İsrail Başbakanı Ehud Barak ile bir görüşme yaptı.
ÖNCEKİ HABER

İran'dan ortak komisyona evet

SONRAKİ HABER

IRA sessizliğini bozdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...