21 Temmuz 1999 21:00

Cezaevlerindeki eylemler sürüyor

Hücre tipi cezaevi uygulamasından vazgeçilmesi ve Eskişehir Cezaevi'ndeki siyasi tutukluların sevk edilmesi talebiyle cezaevlerinde başlayan işgal eylemleri sürüyor.

Paylaş
Cezaevlerindeki eylemler sürüyor
Hücre tipi cezaevi uygulamasından vazgeçilmesi talebiyle Ankara, Çankırı, Bayrampaşa, Ümraniye, Çanakkale, Bursa, Malatya, Sakarya, Ermenek, Ceyhan, Aydın, Bergama ve Buca Cezaevleri'nde başlatılan eylemler sürüyor. 43 gardiyanı rehin tutan siyasi tutuklular, 66 gündür açlık grevi yapan Kemal Ertürk ve Bülent Ertürk'ün Ankara'daki bir cezaevine sevk taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini istiyor.
Sekiz gardiyanın rehin tutulduğu Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi'nde gergin bekleyiş sürüyor. Polis, avukat ve ailelerin tutuklularla görüşmesine veya sorunun çözümüne ilişkin girişimde bulunmasını izin vermiyor. Önceki akşam cezaevi karşısındaki Ulucanlar Parkı'nda basın açıklaması yapan 50 kadar tutuklu yakını, Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Kutlay Çelik kontrolündeki çevik kuvvete bağlı polisin tehditiyle karşılaştı. Akşam 19.00 civarında bir açıklama yapan Bülent Ertürk'ün annesi Elif Ertürk, adalet ve içişleri bakanları ile başbakana çağrıda bulunarak, seslerine kulak verilmesini, sorunun çözümüne ilişkin adım atılmasını istedi. "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük" ve "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganlarının atıldığı açıklamada aileler, çocuklarının mahkemeleri götürülürken işkenceye maruz kaldığını, cezaevlerinde zor şartlar altında yaşamaya mecbur bırakıldıklarını dile getirdi.
Polis ablukası
Bu sırada ailelere müdahale eden polis, 5 dakika içerisinde basın açıklamasının sona erdirilmemesi durumunda herkesi gözaltına alacaklarını belirttiler. Avukatlar ile İHD yöneticilerini parka sokmayarak, cezaevi karşısındaki Kestane Sokağı'nın girişini abluka altında tutan polisler, bazı gençlerin kimlik bilgilerini aldılar. Bir saat süren gerginlik, ailelerin parktan toplu olarak ayrılmaları ve cadde boyu yürüdükten sonra dolmuşlara binerek bölgeden uzaklaşmalarıyla sona erdi. Rehin alınan 8 gardiyandan Mehmet Çağlayan ve Sakine Özkan'ın babaları Dursun Çağlayan ve Haydar Özdemir cezaevi önünde yaptıkları açıklamada, savcı ile görüştüklerini, kendilerine çocuklarının durumunun iyi olduğunun söylendiğini bildirdiler.
Avukatlardan dilekçe
Bu arada, Eskişehir E Tipi Cezaevi'nden Ankara'ya nakil isteğiyle açlık grevi yapan Kemal ve Bülent Ertürk'ün avukatlarının da aralarında bulunduğu 15 avukat, müvekkilleriyle görüşmek için dilekçe verdiler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


PKK'li Soysal yakalandı
PKK'nin Avrupa'daki etkin isimlerinden biri olduğu dile getirilen Cevat Soysal'ın, Almanya'da MİT tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülen bir operasyon sonucu yakalandığı ve özel bir uçakla Türkiye'ye getirildiği bildirildi. ERNK Avrupa Temsilciliği ise, bu açıklamayı yalanladı. ERNK Soysal'ın Moldovya devleti tarafından yakalandığını ve Türkiye'ye teslim edildiğini duyururken, Sosyal'ın PKK Avrupa Sorumlusu olmadığını da belirtti. Konuyla ilgili ilk resmi açıklamayı Başbakan Bülent Ecevit, partisinin Meclis grup toplantısından çıkarken gazetecilerin soruları üzerine yaptı.
Ecevit doğruladı
Ecevit, gazetecilerin sorusu üzerine, "Bu bilgi doğrudur. Çok başarılı bir operasyonla bir Avrupa ülkesinde PKK'nın çok önemli olduğu söylenen bir elemanı yakalandı ve Türkiye'ye getirildi. Bu konudaki açıklamayı MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun yapacak" dedi. Ecevit gazetecilerin yakalanan PKK'linin ismi ile ilgili ısrarlı sorularını, "Açıklamanın ayrıntılarını MİT Müsteşarına bırakalım" diyerek yanıtlamadı ve "Bu vesileyle MİT mensuplarına teşekkür ederim" diye konuştu. Soysal'ın da, Öcalan gibi, gözleri bağlanarak özel bir uçakla Türkiye'ye getirildiği belirtildi.
MİT açıklama yaptı
Konuyla ilgili olarak dün MİT Müsteşarlığı'ndan şu açıklama yapıldı: "PKK'nın altyapısında yer alan kitle örgütlerine militan unsur hazırlamak, bu unsurlara politik ve pratik eğitim vermek, kitlesel kargaşalığı öngören PKK içerikli propaganda ve ajitasyon faaliyetlerine 'şiddet temelinde' boyut kazandırmak doğrultusunda, Avrupa ve Ortadoğu alanında yaygın çabaları gözlenen Cevat Soysal (kod: Cemil-Mehmet Hoca), bir seyahati esnasında tespit edilerek, yakalanmış ve Türkiye'ye getirilmiştir.
PKK Avrupa sorumlularından Şahin kod adlı Ferhat Abdi Şahin'den doğrudan aldığı talimatlar ile Türkiye'deki PKK yanlısı kadroları 'kitlesel şiddet geliştirmeleri' yönünde organize etmeye çalışan Cevat Soysal'ın, anılan aktif görüntüsü, özellikle Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesi ve yargılanması sürecinde daha da önem kazanmıştır. Ayrıca özellikle MED TV`nin kapatılmasından sonra yandaşlarına ulaşmada zorluklar ile karşı karşıya kalan terör örgütünün bu boşluğu, Türkiye'deki demokratik kitle örgütleri içerisindeki legal görünümlü unsurlara Cevat Soysal tarafından verilen talimatlar ile doldurmaya çalıştığı, dolayısıyla Cevat Sosyal'ın konumunun bu noktada da ön plana çıktığı gözlenmiştir. Cevat Soysal ile ilgili çalışmalar emniyet ve güvenlik kuvvetlerimizce müştereken yürütülmektedir."
Bu arada, Cevat Soysal'ın Türkiye'ye getirilişi ve kullandığı seyahat belgesine ilişkin fotoğraflar da basına dağıtıldı. Sosyal'ın üzerinden Alman seyahat belgesi çıktı. Fotoğraf üzerindeki mühürden Mönchengladbach'dan verildiği anlaşılan 0790937 numaralı seyahat belgesinde, Soysal'ın ikamet adresi olarak da aynı kentin gösterildiği anlaşılıyor. Soysal'ın kimlik bilgilerine de yer verilen seyahat belgesinde, Soysal'ın 1.1.1962 Batman doğumlu olduğu kaydediliyor. Soysal'ın yakalanışı ile ilgili olarak dağıtılan fotoğraflarda, seyahat belgesinin kapak ve iç görüntüleri ile Soysal'ın bir vesikalık resmi ve kar maskeli güvenlik görevlileri tarafından uçaktan indiriliş görüntüleri yer alıyor.
ERNK açıklama yaptı
Öte yandan, ERNK Avrupa Temsilciliği de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, Soysal'ın Türk devletinin herhangi bir gizli operasyonu sonucu yakalanmadığını, Moldovya devleti tarafından tutuklanarak Türk devletine teslim edildiğini bildirdi.
Açıklamada, Soysal'ın yaklaşık bir haftadır Moldovya devletinin elinde tutuklu bulunduğu ve ERNK Avrupa Örgütü'nün Moldovya devleti nezdindeki girişimlerinde Soysal'ın ilk iki gün ellerinde bulunduğunun kabul edildiği, ancak daha sonra inkâr edilerek Türk devletine teslim edildiği belirtildi. Soysal'ın Türk basınının belirttiği gibi PKK Avrupa Sorumlusu olmadığının ve ERNK Avrupa Örgütü'nün bir üyesi olduğunun belirtildiği açıklamada, Moldovya devletinin tutumu kınandı. Uluslararası kurum ve kuruluşlara harekete geçme çağrısının yapıldığı açıklamada, Soysal'ın uluslararası hukuk kuralları çiğnenerek Türkiye'ye teslim edilmesi 15 Şubat'ta başlayan komplonun bir devamı olarak değerlendirildi.
ÖNCEKİ HABER

Mezarcı hükümet

SONRAKİ HABER

Güzellik çok, araştırma yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa