21 Temmuz 1999 21:00

Mezarcı hükümet

Başbakan Ecevit ve Çalışma Bakanı Okuyan, sosyal güvenlik reformu yasa tasarısında, "mezarda emeklilik" konusunda ödün vermeyeceklerini söylediler.

Paylaş
Mezarcı hükümet
İşçiler ve kamu emekçileri 24 Temmuz Ankara eylemine ve genel greve hazırlanırken, hükümet mezarda emeklilikte kararlı olduğunu dile getirdi.
Başbakan Bülent Ecevit, DSP Grup toplantısında yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik reformu yasa tasarısında emeklilik yaşı ve kayıtdışı ekonomi konusunda ödün vermelerinin söz konusu olmadığını, bunun dışında uzlaşma sağlanabileceğini belirterek, "Yeter ki, sokaktaki gösteriler, amaç dışı katılımlarla uzlaşıyı gölgelemesin" dedi.
Koalisyon ortağı üç partinin tam bir uyum içinde çalıştığını belirten ve aksi yöndeki haberlere inanılmamasını isteyen Ecevit, üç partinin siyasi riskleri olan konularda da aynı yönde hareket ettiğini, tahkim konusunda "duraksamadan" Anayasa değişikliği önerisinin imzalandığını belirtti. Ecevit, sosyal güvenlik tasarısı konusunda da hiçbir görüş ayrılığı bulunmadığını bildirdi.
'Yaşta ödün vermeyeceğiz'
Ecevit, tasarının Türk-İş uzmanları ile birlikte incelenerek uzlaşma olanağı arandığını kaydederken sendikaları gösteriler konusunda uyardı. Ecevit, "Emeklilik yaşı ve kayıtdışı ekonomi konusunda ödün vermemiz söz konusu değildir. Yeter ki, meydanlardaki, sokaklardaki gösteriler, amaç dışı katılımlarla uzlaşıyı gölgelemesin" dedi. Ecevit, bu gösterilere sendikaların iradeleri dışında katılımlar olabileceğini ve başka amaçlara sapabileceğini ileri sürerek Türk-İş ve diğer sendikaları bu konuda özenli davranmaya çağırdı. Ecevit, yasada "haklı sayılabilecek bazı yakınmaların ve yadırganan bazı hükümlerin" değiştirilmesi için çalışmaların birkaç gün içinde sonuçlandırılacağını kaydederek bu konuda da koalisyon ortakları arasında anlaşmazlık olmadığını söyledi.
Okuyan: Tasarı kanunlaşacak
Sosyal güvenlik reformu yasa tasarısının en hızlı savunucularından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, "Tasarı kanunlaşacak" derken, emekçilerin eylemlerini, "demokratik tepkilerini yerine getirmek" olarak değerlendirdi. Bakan Okuyan, prim gün sayıları ve kademeli geçiş süresinden esneme olacağını işçi ve işveren konfederasyonlarının bu konuda bir çalışma yaptıklarını bildirdi.
Okuyan, katıldığı bir televizyon programında ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Prim ödeme gün sayısı ile geçiş sürecinde, Türk-İş ve işveren konfederasyonundan gelen teklifleri, yeniden arkadaşlarımızla görüştük. Aktüeryal dengeyi bozmamak kayıt ve koşulu ile yeniden gözden geçiriyorlar. Çünkü orada, bazı limitler, o dengenin kendi içindeki hesaplarına göre eksiltme imkânımız var. Ama buna mukabil bazı şeyleri de artırma imkânımız var. O, bir dengedir. Geçiş sürecinde ve prim ödeme gün sayısında bazı yumuşamalar olabilir."
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da emekçiler bakanlığa yürüdü

SONRAKİ HABER

Cezaevlerindeki eylemler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa