21 Temmuz 1999 21:00

Acteal davasında 'gelişme'

Meksika'nın Chiapas eyaletinde, 1997 Aralık ayında gerçekleştirilen Acteal katliamının davası devam ederken, yargılanan 102 sanığın 20'si hapis cezasına çarptırıldı.

Paylaş
Acteal davasında 'gelişme'
Meksika'nın Chiapas eyaletinde, 1997 Aralık ayında gerçekleştirilen Acteal katliamının davası devam ediyor. 15'i çocuk olmak üzere 45 yerliyi vahşice katleden gruptan yargılanmaktan olan 102 kişiden 20'si, 35 yıl hapse mahkûm edilirken, diğerleriyle ilgili kararların önümüzdeki aylarda açıklanacağı belirtildi.
Polis şefine 4 yıl
Katliam sanıklarının arasında asker ve polislerle birlikte, birçok kontra üyesi de bulunuyor. Katliamı gerçekleştiren kontra üyelerinin silahlarını ordu ve polisten sağladıkları ortaya çıkmıştı. Katliamcılara silah sağladığı kanıtlanan bir polis şefi ile ilgili karar ise, geçtiğmiz aralık ayında açıklandı ve bu sorumlu 4 yıldan az bir hapisle cezalandırıldı.
Dünya çapında büyük tepki toplayan Acteal Katliamı, mahkeme sürecinin başlamasında etkili olurken, bu olaydan sonra Chiapas yerlileri üstündeki baskılarını sürdüren Meksika devletinin yargısı da ağır işlemeye başladı. 21 kişi hapis cezasına çarptırılırken, geri kalan 81 kişiyle ilgili kararların ağustos ve aralık ayında yapılacak duruşmalarda açıklanacağı, fakat bu sürenin daha da uzayabileceği belirtiliyor.
Hükümet kabul etmiyor
Üst düzey bir ordu yetkilisi katliamcıları eğitmekle suçlanırken, emekli bir general ve halen görev başında olan bir polis şefi de katliama göz yumma suçuyla yargılanıyor. Meksika hükümeti ise, Chiapas eyaletinde kontra gruplarının bulunduğunu ve bu çetelerin ordu tarafından eğitilip desteklendiğini kabul etmiyor.
Zapatist yerlilerin silahlı örgütü olan Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) ise, bugün silahlı eylemlerden çok, dünyada ve Meksika sınırları içinde kamuoyu oluşturmak ve yerlilerin temel haklarını kazanmaları için destek toplamak için çalışıyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD-İsrail güven tazeledi

SONRAKİ HABER

ABD, K. İrlanda için yine devrede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa