20 Temmuz 1999 21:00

'İdeal çözüm federasyon'

CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Genel Başkanı

Paylaş
'İdeal çözüm federasyon'
CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Genel Başkanı
    Mehmet Ali Talat:

Türk tarafının masaya koşulsuz olarak oturmasını destekliyoruz. Tabii ki masaya oturacağız. Masaya oturmazsak çıkarlarımızı ve haklarımızı nasıl savunuruz? Bizim ön koşullarımız olursa karşı tarafın da olur. Denktaş'ın dediği gibi KKTC bir devlet olarak kabul edilip masaya oturduğu takdirde zaten sorun kalmıyor. Sorunu çözmek peşindeyiz. Devlet olarak kabul edilmeyi karşı taraftan beklediğimiz takdirde zaten sorunun çözümünü istemiş oluruz.
Biz konfederasyon tezinin bir ara formül olduğu inancındayız. Önce Denktaş yıllarca federasyondan kaçmak istiyordu zaten. İki devlet esasını getirmek istiyordu. Şimdi de bunu ortaya koymak istiyor.
Türkiye üzerindeki baskıları azaltmak ve bölünmüş Kıbrıs'ı bütünleştirmek iddiası olduğunu göstermek için konfederasyon tezi ortaya atılmıştır. Denktaş aslında bu öneriyi kerhen kabul etti. Aslında Denktaş bunu da çözüm olarak görmemektedir. Ona göre çözüm Türkiye'ye bağlanmaktır. Dolayısıyla Denktaş konfederasyonu ara aşama olarak görmektedir.
CTP olarak federasyonun en doğru çözüm olduğuna inanıyoruz. Bu dünya tarafından kabul edilmiş bir çözüm. Belki ideal çözüm değil ama ulaşılabilecek en iyi çözüm şekli. Şimdi şunu söylemek gerekir ki buna kimse itiraz edemez, Kıbrıs sorunu artık uluslararası bir sorundur. Türkiye ve Yunanistan'ın Kıbrıs'ta hayati çıkarları var. Biz Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak 'kimse karışmasın' diyebiliriz ama ne kadar gerçekçi olur. Arzulamak başkadır, gerçekleşmesi ayrıdır.
Biz CTP olarak Türkiye ve Yunanistan'ı tatmin edecek ve Kıbrıs'ı barış köprüsü haline getirecek bir çözümden yanayız. Bunun yolu olduğuna da inanıyoruz. Bütün dünya devletleri uluslararası ilşkilerde kendi çıkarlarına göre davranırlar. Bu durum Kıbrıs için de geçerli. Her devlet için kendi çıkarları önce gelir. Biz Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak bunun bilincinde olmalıyız. Politikalarımızı bu bilinç içinde belirlemeliyiz. Denktaş en iyi çözüm olarak Türkiye'ye bağlanmayı görüyordu, şimdiki başbakan Derviş Eroğlu ise çözümsüzlüğü savunuyor. Bu iki sağ gücün uzlaşmazlıkları birbirini körükledi ve uzlaşmazlık pekişti.
Kıbrıs sorunu bu sorundan etkilenen devletlerin çıkarına çözülmelidir. Türkiye için şu an belki milliyetçi demagoji egemenliğini sürdürüyor, ama bu hep böyle süreceği anlamına gelmez.
ÖNCEKİ HABER

'Kimsenin Kıbrıslılara bir şey

SONRAKİ HABER

Gündem işbırakma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...