20 Temmuz 1999 21:00

Cezaevlerinde 30 gardiyan rehin

Eskişehir Cezaevi'nde tutulan Kemal ve Bülent Ertürk'ün sevk talebiyle başlattığı açlık grevi 65. gününe ulaşırken çeşitli cezaevlerindeki siyasi tutuklular da işgal ve rehin alma eylemlerine başladılar.

Paylaş
Cezaevlerinde 30 gardiyan rehin
Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi, Çankırı E-Tipi Kapalı Cezaevi, İstanbul Bayrampaşa Cezaevi, Çanakkale Cezaevi ve Bursa Kapalı Cezaevi'nde siyasi tutuklular eylem başlattı. Ankara'da 8, Bursa'da 5, Çanakkale'de 3, Çankırı'da ise 14 gardiyan rehin alındı. Eylemler nedeniyle, cezaevlerinde ziyaretçi kabulleri iptal edildi. Tutuklular, Eskişehir Kapalı Cezaevi'nden Ankara'daki bir cezaevine sevk talebiyle 65 gündür açlık grevi yapan Kemal Ertürk ve Bülent Ertürkün taleplerinin yerine getirilmesini istiyor. Kemal Ertürk ve Bülent Ertürk'ün sağlık durumları ise her saniye biraz daha kritikleşiyor. Ancak, Adalet Bakanlığı, tutukluların yasal hakkı olan, "yargılandıkları ildeki bir cezaevine sevk talebi"ni görmezden gelmeye devam ediyor. Gardiyanlar rehin alındı
Çankırı E-Tipi Kapalı Cezaevi'nde önceki gece eylem başlatıldı. Siyasi ve adli tutuklular, 14 infaz gardiyanını rehin aldı. Edinilen bilgiye göre, saat 24.00-08.00 vardiyasının değişiminde başlayan eylem, Çankırı Valisi Ayhan Çevik'e yönelik bombalı saldırı olayını gerçekleştirdikleri iddiasıyla Ankara 1 No'lu DGM'de yargılanan Bülent ve Kemal Ertürk'ün Eskişehir Cezaevi'nden nakil istemiyle başlattıkları eyleme destek amacı taşıyor.
Eylemler yayılıyor
Ankara Ulucanlar Kapalı Cezaevi'nde de dün sabaha karşı siyasi tutukluların kaldığı koğuşta 8 gardiyanın rehin alındığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, dün sabah DHKP-C ve TİKKO üyelerinin kaldığı koğuşta tutuklular 8 gardiyanı rehin aldılar. Cezaevi yöneticileri, tutukluların, Çankırı Valisi Ayhan Çevik'e yönelik bombalı saldırı olayını gerçekleştirdikleri iddiasıyla Ankara 1 No'lu DGM'de yargılanan Bülent ve Kemal Ertürk'ün Eskişehir Cezaevi'nden nakil istemiyle başlattıkları açlık grevine destek verdiklerini söylediler.
Tutukluların Adalet Bakanlığı veya savcılıkla henüz görüşmedikleri ve talep iletmedikleri kaydedildi. Eylemin, kamuoyunda "tabutluk" olarak adlandırılan Eskişehir Cezaevi'nin kapatılarak, hücre tipi cezaevi uygulamasına son verilmesi talebiyle gerçekleştirildiği ve Bülent ile Kemal Ertürk'ün "yargılandıkları il sınırları içinde bir cezaevine sevklerinin yapılması" için başlattıkları açlık grevine de destek vermek amacını taşıdığı ifade edildi.
Ziyaretler iptal edildi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na vekâlet eden Başsavcı Vekili Mehmet Özten, yaptığı açıklamada, DHKP-C ve TİKKO üyesi tutukluların başlattığı eylem nedeniyle cezaevine ziyaretçi kabulünün iptal edildiğini söyledi. Başsavcı Vekili Özten, 4'ü bayan 8 gardiyanın rehin alındığını belirterek, "Herhangi bir taşkınlık, kırma, dökme yok. Gerekli tedbirler alındı" diye konuştu.
Olay üzerine asker ve polis çevrede yığınak yaparken, çok sayıda tutuklu yakını da cezaevi önünde toplanmaya başladı. Ankara'da rehin alınan gardiyanların isimleri şöyle: "Mehmet Bağlayan, Muharrem Kasman, Ramazan Devrim, Şuayip Ülgen, Zehra Erdost, Sakine Özkan, Fatma Abacı ve Gülbahar İlhan." İstanbul Bayrampaşa Cezaevi'nde de, sayım veren PKK ve MLKP davası tutukluları dışındaki tutuklulara görüş yaptırılmıyor. Bergama Cezaevi'nde ziyaretler belirsiz bir tarihe kadar iptal edilirken, İstanbul Ümraniye Cezaevi önünde polis barikat kurdu.
Metris'te gerginlik
Metris Cezaevi'nde ise İBDA-C üyesi oldukları iddiasıyla DGM'ce tutuklanıp, Metris Cezaevi'ne gönderilen Zeynel Abidin Danalıoğlu ve Recep Ali Kumru'nun üzerlerinin aranmak istenmesi üzerine kavga ve gerginlik yaşandığı bildirildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


1998'de 325 bin kişi gözaltına alındı
Türkiye'de geçtiğimiz yıl toplam 304 bin 114 asayiş olayı meydana gelirken, bu olaylara karıştıkları iddiasıyla 325 bin 182 kişi gözaltına alındı.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 1998'de ülke çapında en çok işlenen suç türleri arasında hırsızlık 104 bin 282 olayla ilk sırada yer aldı.
Verilere göre, geçen yıl 3047 fuhuş olayı meydana gelirken bu olaylarda 7716 kadın gözaltına alındı. 1998 yılında darptan 3857 ve hırsızlıktan da 3805 kadın yakalandı. Günde ortalama 833 asayiş olayının gerçekleştiği ve 890 kişinin tutuklandığı Türkiye'de, İstanbul 101 bin 249 olay ve 61 bin 862 sanıkla ilk sırada yer aldı.
Meydana gelen asayiş olayı ve gözaltına alınan kişi sayısında Ankara 23 bin 837 olay ve 28 bin 53 sanıkla ikinci, İzmir de 16 bin 376 olay ve 22 bin 683 sanıkla üçüncü sırada yer aldı. En az olayın gerçekleştiği ve en az kişinin yakalandığı il ise Tunceli oldu. Tunceli'de geçen yıl 179 olay meydana gelirken, bu olaylarla ilgili 227 kişi tutuklandı.
Günde 833 olay
Ortalama her 15 dakikada 9 kişinin gözaltına alındığı Türkiye'de bir günde 4 öldürme, 6 intihar, 60 yaralama, 83 darp, 285 hırsızlık, 52 oto hırsızlığı olayı meydana geldi. Toplam günlük asayiş olayı sayısı ise 833 olarak gerçekleşti. Bu arada, önceki yıl ülke genelinde 304 bin 147 asayiş olayı meydana gelmiş, 302 bin 972 kişi gözaltına alınmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Öcalan'dan genel af talebi

SONRAKİ HABER

Geleneksel Kürt motiflerinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...