20 Temmuz 1999 21:00

Öcalan'dan genel af talebi

Abdullah Öcalan, af tartışmalarının dar ve yetersiz bulduğunu belirterek, ulusal ve toplumsal barış için genel af çıkarılmasını zorunlu gördüğünü söyledi.

Paylaş
Abdullah Öcalan'dan genel af talebi
Abdullah Öcalan, genel af çıkarılması halinde, kendilerinin de barış planı kapsamında daha ileri adımlar atacağını duyurdu. Öcalan, hükümetin kamuoyuna açıkladığı af tasarısını ise "dar" bularak "genel af" istedi.
Abdullah Öcalan'ın avukatları Mahmut Şakar, Doğan Erbaş, İrfan Dündar ve Ahmet Avşar, 15 ve 19 Temmuz tarihlerinde Öcalan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, her iki görüşmede Öcalan ile güncel konulara ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulunulduğu ve bazı tespitlerin yapıldığı belirtildi.
Öcalan'ın "kendisi hakkında verilen cezanın infaz edilip edilmemesinden ziyade ülkenin bir numaralı sorununun çözümü için bazı somut adımların atılmasının önemli olduğunu" ifade ettiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, Yargıtay kararı beklenmeden yapılacak AİHM başvurusunun (infazın durdurulması amaçlı tedbir başvurusu) ve Yargıtay kararından sonraki başvuru konusunun çeşitli açılardan tartışıldığı, bu konudaki avukatların hazırlıklarının Öcalan'a aktarıldığı belirtildi.
Son günlerde yapılan af tartışmalarına da değinen Öcalan'ın, af tasarısını "çok dar" bulduğunun vurgulandığı açıklamada, Abdullah Öcalan'ın "ulusal ve toplumsal barış için genel af çıkarılmasının bir zorunluluk olduğu"nu kaydettiği bildirildi. Öcalan, böyle bir gelişmenin kendi barış planı kapsamında büyük bir önem taşıdığını ve gerçekleşmesi halinde kendilerinin daha ileri adımlar atmasına vesile olacağını da belirtti.
'İntihar saldırılarının durdurulması olumlu'
Birkaç gün önce PKK kaynaklarından kamuoyuna yapılan açıklamalarda, "şehirlerdeki intihar saldırısı" türünden eylemlere son verilmesi kararını Öcalan'ın "çok olumlu bir adım" olarak nitelendirdiği kaydedildi. Öcalan'ın, "Herkes üzerine düşeni yaparsa bu olumlu adımlar daha da gelişerek artacaktır. Bu da, sorunun çözümü için elverişli ortamın yaratılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Ayrıca, olumlu adımların atılması durumunda benim de bu süreçte daha kapsamlı bir rolüm olacaktır" dediği bildirildi. Öcalan'ın "anlamlı, büyük, kalıcı çözüm getirecek, somut bir barış projesi üzerinde yoğunlaştığı" bildirilen açıklamada; Öcalan'ın bu planın sadece kendisiyle yürüyemeyeceğini, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve devlete önemli görevler düştüğünü ifade ettiği de belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs'ta '74' usulü yanıtlar

SONRAKİ HABER

Cezaevlerinde 30 gardiyan rehin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...