19 Temmuz 1999 21:00

Emekçiler hükümetin kapısına dayandı

Kazanılmış hakkı gasp etmeyi amaçlayan IMF patentli "sosyal güvenlik yasa tasarısı"na karşı eylemlerini sürdüren binlerce işçi ve emekçi, dün hükümeti bir kez daha uyardı.

Paylaş
Emekçiler hükümetin kapısına dayandı
Hükümetin IMF patentli "sosyal güvenlik yasa tasarısı"na karşı işçi ve emekçilerin alanlarda verdiği mücadele giderek büyüyor. Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK başta olmak üzere işçi ve memur sendikaları ile meslek odalarından 15 örgütün oluşturduğu Emek Platformu, Ankara'nın ana caddelerinde taleplerini bir kez daha kararlılıkla dile getirerek, IMF politikalarını uygulayan hükümeti protesto etti.
Ankara, işçi ve emekçilerin 24 Temmuz Ankara Yürüyüşü öncesinde dün hareketli bir gün geçirdi. Türk-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri, sabah erken saatlerden itibaren Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanmaya başladı. Özellikle Belediye-İş Sendikası, "İşçi çıkışına son, işgüvencesi istiyoruz", "Emek hırsızlığına ve kaçak işçiliğe hayır", "Mezarda emekliliğe hayır", Olursa hukuk üstünlüğü, kalmaz kimsenin küslüğü" yazılı önlükleri, başlarında şapkalarıyla oldukça renkli bir görüntü oluşturdu.
Kamu emekçileri ise, KESK pankartı arkasında Ziya Gökalp Caddesi'ndeki Eğitim-Sen Şubesi önünde toplandı. Buradan pankartları ve dövizleriyle düzenli kortej halinde Türk-İş önüne gelen kamu emekçileri, "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganıyla işçilerle buluştu.
Emekçinin uzun yürüyüşü
Saat 10.30'da önde Türk-İş flama, bayrak ve pankartı hemen arkasında konfederasyon, sendika ve meslek örgütleri yöneticilerinin korteji olmak üzere yürüyüşe geçildi. Yürüyüşçüler, Mithatpaşa Caddesi'nde DİSK üye ve yöneticileriyle birleşti. Hak-İş, Kamu-Sen ve Memur-Sen ise korteje Sıhhıye Meydanı'nda katıldı. Böylece, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, meslek örgütleri, Memur-Sen ve Kamu-Sen sıralamasıyla oluşturulan kortej, Mithatpaşa-Sıhhıye Meydanı-Necatibey Caddesi güzergâhını izleyerek, Yeşilırmak Sokak'tan GMK Bulvarı'na çıktı.
Tandoğan Meydanı ve Beşevler üzerinden Fevzi Çakmak Caddesi'nde bulunan DSP Genel Merkezi'ne kadar alkış, slogan ve ıslıklı protestolarla yürüyen binlerce işçi ve emekçi, sürekli olarak, "Söz bitti, sıra eylemde", "Geliyor, geliyor, genel grev geliyor", "İşçi memur el ele, genel greve", "Vatandaş uyanın, kurda kuşa yem olmayın", "Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen emeğin ayak sesleri", "Emeklilik yoksa, barış da yok", "Tahkim yasasına hayır" sloganlarıyla taleplerini dile getirdi.
DSP'ye siyah çelenk
Topluluk DSP Genel Merkezi'ne ulaştıktan sonra, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay ve sendika yöneticileri binaya siyah çelenk bıraktı. Daha sonra konuşan Bayram Meral, Başbakan Ecevit'e seslenerek, "274-275 sayılı yasalar çıkıtğında o dönemin çalışma bakanıydınız. Şimdi başbakansınız, Türk halkı, Türk çalışanı büyük bir enflasyonla karşı karşıya. IMF'nin, Dünya Bankası'nın değil, halkının sesine kulak vermesini eski Karaoğlan'dan bekliyoruz" dedi.
12 Eylül'ün bile alamadığı kazanılmış haklarının, Ecevit'in başbakanlığında geri alınmak istendiğini belirten Meral, memur ve emeklilere verilen yüzde 20'lik artışın da komik, düşündürücü ve onur kırıcı olduğunu belirterek, mezarda emeklilik başta olmak üzere memur ve emeklilerin mağduriyetlerine son verilmesini, yasa tasarısının yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Çelenk bırakma sırasında polis barikatıyla önleri kesilen kitlenin, büyük bir öfkeyle "Emekçiye değil, IMF'ye barikat", "Geliyor, geliyor, genel grev geliyor", "Emeklilik yoksa, barış da yok" sloganları attılar. Sendikacıların bıraktığı siyah çelenk, DSP'liler tarafından hemen bina içine alındı.
Emekçiler ANAP'ta
Slogan ve ıslıklarla Beşevler'deki DSP Genel Merkezi'nden, Konya yolu üzerinde ANAP Genel Merkezi'ne giden coşkulu emekçi topluluğu, buraya da siyah çelenk bıraktı.
Çelenk bırakma sırasında Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in yanı sıra Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay ile Tüm İşçi Emeklileri Cemiyeti Genel Başkanı İsmail Arslan da yaptıkları konuşmalarla emekçileri 24 Temmuz mitingine çağırarak, hükümete karşı kararlılıklarını dile getirdiler.
Daha sonra, Karanfil Sokak'ta bulunan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi'ne yönelen emekçiler yürüyüşleri boyunca esnaf ve vatandaşlardan yoğun destek alırken, kortejdekilerin 6 saate yaklaşan eylem boyuncu coşku ve kararlılıklarını korudukları görüldü. Araçtan da özellikle Kızılay Meydanı civarında, eylem dışındaki insanları bilgilendirmeye ve 24 Temmuz mitingine katılmalarına yönelik konuşmalar yapıldı. Yolda toplanan insanlar da yürüyüşçü emekçilere alkışlarla destek sundular.
'Pazarlık yok direniş var'
Kortejin son olarak saat 15.00'da MHP Genel Merkezi'ne ulaşmasıyla sonuna yaklaşan yürüyüş, Bayram Meral'in konfederasyon başkanlarıyla bina önüne gelerek çelenk bırakmasıyla sona erdi. MHP'ye tepki gösteren eylemciler ise burada "İşte devlet işte ihanet", "Eyleme eyleme eyleme geldik, hükümeti mezara gömmeye geldik", "Hop hop Yaşar top Yaşar" ve "Pazarlık yok direniş var" sloganları attılar.
Meral, 13 kilometrelik yürüyüşün sonunda yaptığı konuşmada, işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarında ısrar ettiklerini söyledi. "Biz siyasi partilere az söyledik, onların çok anlaması lazım" diyen Bayram Meral, işçi ve emekçi tüm vatandaşları 24 Temmuz mitingine, Kızılay Meydanı'na bekledikleri söyledi. Meral, partilerin sorun yaratmada ısrar etmeleri halinde gereken dersi vereceklerini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

FP'den hükümete 'aciz' eleştirisi

SONRAKİ HABER

İşçi ve emekçiler yapay ayrımları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...