19 Temmuz 1999 21:00

Hükümet, mezarda emeklilikte ısrarlı

Başbakan Ecevit'le sosyal güvenlik yasa tasarısı hakkında görüşen Çalışma Bakanı Okuyan, emeklilik yaşı konusunda ısrarlı olduklarını söyledi.

Paylaş
Hükümet, mezarda emeklilikte ısrarlı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, sosyal güvenlik yasa tasarısında aktüeryal dengeyi bozmayacak bazı önerileri değerlendirebileceklerini ancak, emeklilik yaşının dengeyi bozacak bir istem olduğunu ve bu nedenle ele alınmayacağını bildirdi. Başta işçi ve kamu emekçileri sendikalarının başını çektiği 15 kitle örgütü Ankara'da geniş çaplı eylemlerle protestolarını sürdürürken, TBMM Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarını, tasarı üzerindeki tartışmaların kamuoyuna yansımasını önlemek için basına kapalı olarak sürdürüyor.
Yaşar Okuyan, sosyal güvenlik yasa tasarısıyla ilgili olarak dün Başbakan Bülent Ecevit'le bir görüşme yaptı. Okuyan, görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türk-İş'in tasarıyla ilgili olarak ilettiği öneriler üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Okuyan, "Bir orta yol bulunabilecek mi" şeklindeki soruyu yanıtlarken, "Onu şu aşamada bilmiyorum. Biz iyi niyetli olarak uzlaşma arayışımızı sürdürüyoruz ancak, baştan beri hep ifade ettiğim gibi aktüeryal dengeyi bozmayacak biçimde bazı önerileri yeniden değerlendirmeye alabiliriz. Bu değerlendirmeleri yapıyoruz" dedi. Okuyan, bu değerlendirmelere emeklilik yaşının dahil olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, "Emeklilik yaşı dengeyi bozacak bir istemdir. Onu bunun içinde ele alınacak bir konu olarak görmüyorum" diye konuştu.
Gizli oturum
TBMM Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, sosyal güvenlik yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarını, tartışmaların kamuoyuna yansımasını önlemek için basına kapalı olarak sürdürülüyor. Komisyon öğlene kadar olan çalışmalarında tasarının ilk 5 maddesini kabul ederken, yaşı düzenleyen 6'ıncı maddede, muhalefet yaşın aşağı çekilmesi için önerge verdi.
Geçen hafta çalışmalara katılan sendika temsilcilerinin açıklamalarına ve komisyon üyelerinin sorularına müdahale eden TBMM Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı DSP'li Ertuğrul Kumcuoğlu, komisyondaki tartışmaların basına yansıması üzerine zaman zaman toplantıyı basına kapatmıştı. Kumcuoğlu'nun, tasarının geneli ve maddeleri üzerindeki görüşmelere geçilmesine karşın, toplantıyı basına kapatması dikkat çekti.
Edinilen bilgiye göre komisyonun öğleden önceki toplantısında, tasarının ilk 5 maddesi kabul edildi. Kabul edilen 1 ve 2'inci maddeler, işverenin örneği kurumca hazırlanacak işyeri bildirgesini işçi çalıştırmaya başlayacağı tarihten önce, kuruma vermesini" düzenliyor. 3'üncü madde, protez araç ve gereç bedellerinin yüzde 20'sinin sigortalı tarafından ödenmesini, ancak bu tutarın sanayide çalışan 16 yaş üstü işçilerin aylık asgari ücretinin üç katından fazla olmamasını" hükme bağlıyor. Aynı madde, sigortalıların sağlık haklarından yararlanabilmesi için 120 gün hastalık sigortası primi ödemesini öngörüyor.
Kabul edilen 4'üncü madde, sağlık hizmetleriyle ilgili düzenlemeyi, 5'inci madde ise malullük aylığının bağlanmasına hak kazanan sigortalıya, "ortalama yıllık kazancının yüzde 60'ının 12'de biri oranında malullük aylığı bağlanmasını, sigortalının başka birinin bakımına muhtaç durumda ise bu oranın yüzde 70'e çıkarılması" hükme bağlanıyor.
58-60 aynen benimsendi
Tasarının emeklilik yaşını düzenleyen 6'ıncı maddesine geçen komisyonda DYP'li üye Doğan Baran ile FP'li üye Mahfuz Güler, emeklilik yaşının 50-55 olması, 8300 prim yerine de 5000 gün prim getirilmesini içeren önerge sundu. Ancak bu öneriler ANAP, MHP ve DSP'li üyelerin oylarıyla reddedildi. Emeklilik yaşını 58-60, prim ödeme gün sayısını da 8300 olarak düzenleyen sosyal güvenlik yasa tasarısının 6. maddesini aynen benimsendi.
ÖNCEKİ HABER

Tarihin işlenişine farklı bir bakış

SONRAKİ HABER

EMEP'ten saldırılara kınama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...