19 Temmuz 1999 21:00

Çocuklardan işkenceci polislere dava

Yaşları 13 ile 19 arasında değişen 7 çocuk... Manisa'daki, İstanbul'daki diğer yaşıtları gibi onlar da işkenceyle daha küçük yaşta tanıştı.

Paylaş
Çocuklardan işkenceci polislere dava
Serpil Kurtay
Yaşları 13 ile 19 arasında değişen 7 çocuk... Manisa'daki, İstanbul'daki diğer yaşıtları gibi onlar da işkenceyle daha küçük yaşta tanıştı. Mekânlar, Küçükçekmece ve Gayrettepe Emniyet Müdürlükleri; gözaltına alınış gerekçesi ise hırsızlık yapmaktı. Şikâyetçi olmaları durumunda başlarına gelecekler çocuklara hatırlatılmıştı: "Sizi terörist diyerek vururuz. Evinizi tararız, öldürüp sizi denize atarız."
Sefaköy'de evleri basılarak gözaltına alınan ve cinsel tacizden tehdide kadar yoğun işkenceye maruz kalan çocuklar, polisler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundular. Çocukların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçeler, işkencenin sistematik ve yoğun olarak devam ettiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
1980 doğumlu S.Ş., ilk olarak götürüldüğü Küçükçekmece Emniyet Müdürlüğü'nde soğuk suya tutulduklarını belirtiyor ve bir şey söylemeyince götürüldükleri Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Masası'nda maruz kaldıkları işkenceyi şu sözlerle dile getiriyor: "Bizi anadan doğma soyup cinsel tacizde bulundular. Benden en az 15 tane suçu kabul etmem istendi. Ben de 'Beni dövmeyin, hepsini ben yaptım' dedim. Ama 'Ben yaptım' desem de, 'Ben yapmadım' desem de işkenceye devam ettiler. 6 gün içinde bize toplam 3 defa su ve yiyecek verdiler. Onu da küfrederek ve döverek..."
Bugüne kadar binlerce kişiye işkence yapan, ancak her defasında yasalarca korunan polisler, savcılığa çıkartılmalarından önce çocukları tehdit etmeyi de ihmal etmiyorlar: "Şikâyetçi olursanız, sizi terörist diyerek vururuz. Evinizi tararız, öldürüp sizi denize atarız." 7 çocuktan biri olan 1984 doğumlu Ü.I., daha evdeyken polisin tokadıyla tanışıyor. Ü.I. gözaltı nedenini sorduğunda, polisten aldığı cevap, "Konuşma, pis PKK'lı" oluyor.
Tecavüz tehdidi
Karakolda hırsızlıkla suçlanan Ü.I., kendisine ve annesine tecavüzle tehdit ediliyor. Ayaklarından ters askıya asılan Ü.I., diğer günleri ise hatırlamıyor. 1982 doğumlu F.Ç. ise, polislerin kendi hazırladıkları tutanakları ve ifadeleri, deniz kenarına götürerek tehditlerle imzalattıklarını anlatıyor. Arkadaşlarıyla aynı muameleye maruz kalan 4 çocuk da, polislerin cezalandırılmasını istiyor. Ellerinde 5 ile 7 gün arasında değişen Adli Tıp raporu olan çocuklar, şimdi Başbakan ve diğer yetkililerin genelgelerle açıkladıkları "işkenceye büyük ceza"nın uygulanmasını bekliyorlar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sel Kırıkkale'de 3 can aldı
Kırıkkale'de önceki gün saat 22.00'de başlayan ve 6 saat devam eden şiddetli yağışın neden olduğu sel sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e çıktı.
Kırıkkale ve çevresinde, saat 22.00'de başlayan ve sabah saat 04.00'e kadar devam eden şiddetli yağmur sonucu Balışeyh ilçesinde de Refie Aksoy (1) adlı bir çocuğun suya kapılarak boğulduğu bildirildi. Kırıkkale'de başta Sanayi Mahallesi olmak üzere çok sayıda mahalleyi sel basmış, ilk belirlemelere göre Hatice Hatal ve Davut Pehlivanlı, sel sularına kapılarak ölmüştü. Bu arada, Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın, sel felaketi üzerine Kırıkkale'ye gelerek, Vali Behiç Çelik'ten çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Hasar tespit çalışması
Bakan Aydın, daha sonra beraberinde Vali Çelik olduğu halde, selden en çok etkilenen Gündoğdu ve Sanayi mahallelerinde inceleme yaptı. Aydın, evleri sel altında kalan ailelerin de endişe etmemesini isteyerek, bakanlığa ayrılan bütçe ile zararların en kısa sürede giderileceğini, Sanayi Mahallesi'nde işyerlerini su basan esnafın zararlarının da karşılanacağını savladı. Bu arada, sel felaketinin yol açtığı zararı belirlemek üzere Hasar Tespit Komisyonu kurulduğu ve çalışmalara başladığı kaydedildi. İlk etapta, 2 gecekondunun yıkıldığı, 250 evin de selden zarar gördüğü saptandı. Selden etkilenen Sanayi, Gündoğdu, Başpınar, Sirkeci, Yeşilöz mahallelerinde, belediye, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile Karayolları ekipleri ise çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan, sel sularına kapılarak ölen Davut Pehlivanlı'nın belediye temizlik işçisi, Hatice Hazal'ın ise ev kadını olduğu öğrenildi.
Bu arada, Kırıkkale-Balışeyh arasında sel yüzünden rayların zarar gördüğü, bu nedenle Samsun yönünden gelen trenlerin Balışeyh'te, Ankara yönünden gelen yolcu ve yük trenlerinin de Kırıkkale'de bekletildiği bildirildi. Sel yüzünden 4 saat trafiğe kapalı kalan Samsun-Kırıkkale karayolunun ise ulaşıma açıldığı kaydedildi.
Şuhut'ta şiddetli yağış
Afyon'un Şuhut ilçesinde de şiddetli yağış ve dolu nedeniyle Efe beldesi ile Hallaç köyünde hasar meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Efe beldesinin Fatih Mahallesi'nde önceki akşam şiddetli yağmur sonucu evleri su bastı, yol tahrip oldu. Efe beldesinin Boz, Evdan mahallelerinde kuyu suyu mevkilerindeki ekili alanlarda ise dolu yüzünden hasar oluştu.
Hallaç köyündeki tarım alanlarının dolu ve selden hasar görmesi üzerine çiftçiler Şuhut Kaymakamlığı'na başvurarak, hasar tespiti yapılması, zirai kredi borçlarının ertelenmesi ve tohumluk yardımı yapılması talebinde bulundular. Selden ve doludan zarar gören bölgede, hasar tespit çalışmalarına başlandı.
ÖNCEKİ HABER

İÜ'de saltanata bir darbe daha

SONRAKİ HABER

Tarihin işlenişine farklı bir bakış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...